Rieth József:

SZÍVÜGYEM -- Visszailleszkedés és kontroll  --  2006. jan. 5-után.

REHABILITÁCIÓ    Sz. Ferenc kórház, -- hazabocsátás, -- visszailleszkedés és kontroll.

Imaéletemről: Visszatérés

<<<    >>>    

Ami a műtétek utóhatásait illeti, teljesen panaszmentes voltam. Se az epém hiányára, se a szívemre nem volt panaszom, diétára nem szorultam. Hosszan kellemetlenkedett az aranyerem. Lassú javulás volt a székletemmel, elmúlt az állandósult inger, a fájdalmak is megszűntek. Az Aurobin kenőcs jó hatású volt, valószínűleg az és az aranyerem rendszeres kezelése nyomán zavartalan életet élhettem.

 

Összehasonlításképen közvetlenül a szívműtét után és jó pár év elmúltával így néztem ki.

 

A sebészeti kontroll szintén gyógyultnak nyilvánított, további sebészeti kontrollra nem kell mennem, mondta Kassai doktor úr. Csupán a Syncumar-kezelés marad várhatóan életem végéig. Rendszeresen vérvizsgálatra kell járnom, ekkor majd a következő időszakra mindég megfogják állapítani a szükséges napi Syncumar adagot. A Syncumar miatt az étrendemben figyelni kell a K-vitamin mértékére. (A tapasztalatok alapján erre a későbbiekben nem fordítottam különösebb gondot, nem is jelentkeztek problémák. Gyakorlatilag mindenevő maradtam. Szerencsére meglehetősen változatos az étrendünk, így nem éreztük fontosnak a Syncumar-diéta figyelembevételét. Némi ingadozás mellett ki is alakult egy átlagos napi 3 mg-os adagolás.)

 

A gyógytorna-tanárnő előírta, hogy rendszeres tornára szükségem van, és vár a Kosztolányi iskolába, az Atilla utcába. Ott heti egy alkalommal rendszeres gimnasztika és teremsport várt volna rám. Addig is szobakerékpár edzést kell végeznem. Az edzés meghatározott terv szerint folyik. Napi kétszer ötperces induló gyakorlatokkal kezdtük. Ezt fokozatosan emelt idővel pár hét alatt napi harminc perces edzésre növeltük. Hat hét után heti négy alkalommal napi 30-30 perces gyakorlással állandósul az edzés. Közben rendszeres távolsági séta-gyakorlás is elő van írva. A napi séta mértéke is fokozatosan növekszik. Napi két-három alkalommal öt-ötperces sétáról hat hét alatt fokozatosan nő napi 30-30 perces gyakorlatra. A séta is, a kerékpározás is a pulzus rendszeres mérésével (előtte, terhelten és levezetés után), bemelegítő és levezető gyakorlatokkal kapcsolódik.

 

Még két kép az összehasonlítás kedvéért, szintén a műtét után és pár év múlva

 

Az orvosi kontrollok szépen alakultak. A Syncumar adagolás egy hónap alatt beállt az átlagos napi 3 mg értékre. A vizeletem szintén normális összetételű lett, és kitisztult. Az aranyeremmel és székletemmel kapcsolatos problémáim az elbocsátás után két hónappal kezdtek megszűnni. Megfelelő ápolással (Aurobin kenőcs, langyos vizes mosdás), sok folyadék fogyasztásával ez a folyamat igen biztatóan alakul. A sérvemmel panaszmentes lettem, bár maga a kidudorodás bizonyos szinten megmaradt. A terheléseket két hónap elmúltával a napi élet szintjén jól bírom.

 

Egy évvel a műtétek után, gyakorlatilag panaszmentes vagyok, a normális napi terhelést elviselem, végzem a napi sétákat (ez általában a templomba történő reggeli le- és fel gyaloglás, valamint a heti többszöri oda-vissza menésből áll), heti négy napon kerékpár-edzést végzek. Nem jelentkeztem a gyógytornán. Ez a mulasztás időnként bántja a lelkiismeretemet, de se a rohangálásra, se a labdajátékra nem éreztem vonzódást. A futás (vagy kocogás) valószínűleg szükséges lenne, de ezt kihagytam. A labdajátékkal meg az a tapasztalatom, hogy a szemem miatt bizonytalan a távolság becslésem. Nagyon el tudom képzelni, hogy ezen a ponton rosszul döntöttem, de valahogy nem is akarok változtatni az elhatározásomon. Havonta járok a Széher-úti kórházba kontrollra, ott látnak el a szükséges gyógyszerekkel is. Nagy terheléseket nem végzek, kényelmes, kímélő, talán egy kicsit öreges tempóban élek, rendszeresen tanítok és a plébániai tevékenységekben (mise, áldoztatás, ministránsokkal foglalkozás, imacsoport) folyamatosan részt veszek. Súlyomat -- szándékom ellenére -- apránként, észrevétlenül visszanyertem, újra száz kiló körül vagyok, időnként fölé is kerülök. Szeretek enni, és ez lassan kerekedő pocakomon jól megmutatkozik...

 

Tünetmentes vagyok. Billentyűm ketyegése kb. egy méter távolságra is hallható, de szívpanaszom nincs. Sem epe-, sem cukordiétát nem tartok  Válogatás nélkül eszem azt, amit a környezetem. Sok folyadékot iszom, részben mert a vízhajtó gyógyszerhez szükséges, de a szám és torkom kiszáradása is jelzi. Időnként jelentkezik a látási zavarom (fényes karika ami kábasággal jár együtt), kísérletezem ennek tüneti kezelésével. Egyelőre víz és cukorfogyasztás tűnik hatásosnak, amiből cukros tünetnek gyanítom (L. a cukorbetegségről és a kezelésről.).

 

<<<     >>>    

BEVEZETŐ                          Bevezető -- betegen -- kórházkóstoló -- vizsgálatok -- döntés -- kimenőn -- érfestés

MŰTÉTEK - Epeműtét      Sebészet -- epeműtét -- lábadozás -- felépülés

                      -  Szívműtét      Előkészület -- felkészítés -- szívműtét -- intenzíven

                     -   Utókezelés    Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás -- vizesen

REHABILITÁCIÓ              Ferenc kórházban -- hazabocsátás -- kontroll

IMAÉLETEM                      Előzmények -- Rádöbbenés  -- Választás -- Belenyugvás -- Átrendeződés -- Remény -- Újrakezdés -- Víz, víz -- Visszatérés -- Kétévesen 

IDŐPONTOK                        A betegségem időpontjai

DIÉTÁK                                 CUKROSDIÉTA (Cukorbetegség -- Kezelés) -- EPE-DIÉTA -- SYNCUMAR (tabletta -- diéta -- profilaxis)

VEGYES                                Edzésprogram -- Epeismeretek -- Életmód (Vörösbor)  -- Szívműködés és műtét -- Terhelési értékek -- Meditáció -- Fájdalom

                                               Személyekről -- Szent Ferenc Kórház (Tahy-interju) -- Szívsebészeti Klinika -- Új Szent János Kórház