Epe, epehólyag, epekő, epeműtét

 

Epe -- Epehólyag -- Epekő -- Epeműtét -- Műtét után

Epe

Az epe egy sárgás-zöldes, enyhén lúgos (alkalikus) (pH~8,0) folyadék, melyet a májsejtek (hepatociták) választanak ki a májban. Az epe termelődése folyamatos. A szervezet az epehólyagban tárolja ezt az anyagot az étkezések közt, majd étkezés alatt a patkóbélbe bocsátja. Alkotói közül az epesavak a zsírok emésztését segítik elő azok emulgeálásával. Színét a bilirubin és biliverdin festékanyagok (epefestékek) adják, amelyek a vörösvértestek hemoglobinja hem részegységének lebontása során keletkező, kiürülő végtermékei. Az epe 82%-át víz alkotja, melyben anorganikus ionok (Na+, K+, Cl−,HCO − 3 ) vannak feloldva. Ennek következtében az epe kémhatása pH-ja alkalikus. A legfontosabb alkotóelemek az epesavas sók, elsősorban ezek osztják apró cseppekké a zsírokat (hidrotróp aktivitás). Ezeken kívül az epében még találunk koleszterint, foszfolipideket, enzimeket és festékanyagokat. Az epehólyagban tárolódó epéből a víz jelentős része felszívódik. Főleg az epehólyagban a besűrűsödő epéből kiváló anyagokból epekövek képződhetnek. Az epe a nagy zsírcseppeket hidrotróp aktivitása révén apró cseppekké alakítja és így a zsírbontó enzimek (lipázok) könnyebben hozzáférnek a további bontás érdekében. Ezenkívül az epével távoznak a májból a vízben nem oldódó (víztaszító; hidrofób) anyagcsere-végtermékek.

 

Epe -- Epehólyag -- Epekő -- Epeműtét -- Műtét után

Epehólyag

Máj, epehólyag, epekő

 

Az epehólyag a máj alatt, a hasüreg jobb felső részén elhelyezkedő, körte alakú szerv. Kicsiny vezetékekkel, illetve járatokkal kapcsolódik a májhoz és a bélhez. Az epehólyag tárolja a máj által termelt epét.

 

Az epe olyan folyékony anyag, amely segít a szervezetnek a zsíros ételek megemésztésében. Étkezés után a szervezetben elkezdődik az emésztési folyamat, az epehólyag összehúzódik, és epét bocsát ki a belekbe.

 

Epe -- Epehólyag -- Epekő -- Epeműtét -- Műtét után

Epekő

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a bilirubin és a víz. Ha az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni, vagy a koleszterin, az epesavak vagy a bilirubin túlságosan felszaporodik az epében, kialakulhatnak az epekövek.

 

Az epekövek változó méretűek, lehetnek olyan kicsik, mint egy gombostűfej, de vannak golflabda méretűek is. Számuk is igen változó egytől több százig.

 

Epe -- Epehólyag -- Epekő -- Epeműtét -- Műtét után

Epeműtét

Epeműtét, varrat

 

A műtéti helyzet igényelheti a korábban gyakran végzett jobb bordaív alatti metszést. A műtét során orvosi fémből készült fém klippek kerülnek az epehólyag vezetékére és ellátó artériájára. Az epehólyagot ezt követően lehet kifejteni a májágyból és tartalmának leszívása után eltávolítani a hasüregből. A műtétet követően draint, a műtéti területről a hasfalon át a külvilágba vezető műanyag csövet hagyhatnak vissza. Ezt 1-2 napon belül távolítják el.

 

Epe -- Epehólyag -- Epekő -- Epeműtét -- Műtét után

Műtét után

Az epehólyag-eltávolítás után is tartani kell a diétát 6-8 hétig legalább. Tartósan érdemes kerülni a zsíros-fűszeres ételeket, egyszerű szénhidrátot, szénsavas italokat. Alkalmazható probiotikus kúra. Fogyasszunk bőven folyadékot. Legyen napi 5 étkezés, de kisebb mennyiségben.

 

---------------------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Epe

http://www.egeszsegkalauz.hu/maj-es-epebetegsegek/epeko/az-epeko-okai-es-tunetei-101016.html

http://www.hazipatika.com/mediatar/media/epeholyag-eltavolitas/76

http://maj-epe.hu/epe/epemutet

http://www.webbeteg.hu/orvos_valaszol_orvos_valasz/sebeszet/109201