Syncumart szedő betegek diétájáról

 

Véralvadás - beállítás - ételek csoportosítása - gyógyszerek - K-vitamin
Gyógyszerről - életmódról - diétáról

 

Vitamin készítmények közül kerülje a K vitamint tartalmazók szedését!

Már régóta tervezzük, hogy egy egyszerű és rövid tájékoztatást nyújtsunk a diéta szerepéről a Syncumart szedő betegeinknek, mert az befolyásolja az egyént gyógyszer -adagot. (A Syncumar gyógyszerről.)

 

Véralvadás - beállítás - ételek csoportosítása - gyógyszerek - K-vitamin

A dolog lényege, hogy a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje /a prothrombin/ képződéséhez K vitamin kell. A Syncumar azonban gátija a K vitamin hatását, ezért nehezebben alvad a vére, ha valaki Syncumart szed. Nyilvánvaló, hogy ha valaki túl sok Syncumart szed, akkor nagyon gátolt a vér alvadása, azaz veszélyesen vérzékennyé válik, ha viszont túl keveset, akkor meg könnyen kaphat újból trombózist a nem kellő mértékű alvadásgátló hatás miatt. Ezért a cél az, hogy meghatározott mértékű alvadásgátlást hozzunk létre. Ezt úgy érjük el, hogy egyénileg kiválasztjuk azt a Syncumar adagot, amely a protrombin szintet az eredeti /normál /érték 20 és 30%-a közé csökkenti. Tapasztalat szerint a betegekben nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető : van olyan betegünk akinek napi 1/2 tbl. Syncumart kell szednie ehhez, de olyan is van, aki napi 5 tbl-re szorul. Ezt a különbséget több tényező okozza, de az egyik az, hogy az emberek különböző mennyiségben fogyasztanak K vitamin tartalmú élelmiszert. Mivel a Syncumar a K vitamin ellen hat, nyilvánvaló hogy ha valaki olyasmit eszik amiben sok a K vitamin, több Syncumart kell szednie. (A Syncumar gyógyszerről.)

 

Véralvadás - beállítás - ételek csoportosítása - gyógyszerek - K-vitamin

Amikor a kórházban beállítjuk az egyéni Syncumar-adagot akkor az a kórházi koszthoz viszonyítva megfelelő, ha a beteg otthonába távozik, és megváltozik az étrendje, változik a Syncumar szükséglete is: rendszerint emelni kell az adagot, hiszen odahaza általában több gyümölcsöt, paradicsomot, salátát, stb. fogyasztanak. Betegeinken is tapasztaltuk , hogy mennyire befolyásolja a diéta a Syncumar szükségletet: ha valaki egyszerre sok zöldségfélét, vagy gyümölcsöt evett (melyekben sok a K vitamin), megemelkedett a prothrombin-szint és emelnünk kellett a Syncumar adagját, hogy ismét a 20-30 % alá csökkenjen. Ezért rendszeresen figyelmeztettük a mi általunk ellenőrzött betegeket, hogy kerüljék az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztását, Ez általában használt is, mert a gyógyszert rendszeresen szedő, és a rendszeres ellenőrzéseken, szabályszerűen ( általában 2 havonta) megjelenő betegeinknél a protrombin szint az esetek többségében a kellő (20-30 %) közti értéken van. Mégis előfordult, hogy "váratlanul" megemelkedett a protrombin-szint, mert a beteg olyasmit evett nagyobb mennyisségben, amiben sok a K vitamin de ő erről nem tudott. Ezért éreztük szükségesnek, hogy a tájékoztatást megadjuk. A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamenyi K vitamint a szervezetünkbe juttatni, Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet (kb. 5-10 szeresét) tartalmaz a normális, szokásos táplálék. Az egyéni napi Syncumar adag épp annyi, ami ezt a rendelkezésre álló K vitamin-mennyiséget a kellő mértékben ellensúlyozza. Ha hirtelen a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű K vitamint fogyaszt a beteg, már nem elég a beállított Syncumar adag, és megemelkedik a protrombin színt, ezért emelnünk kell a Syncumar adagját is. (A Syncumar gyógyszerről.) Hogy ezt elkerüljük, az egyszerűség kedvéért a különböző tápanyagokat (ételeket) három különböző csoportba osztottuk.

 

Véralvadás - beállítás - ételek csoportosítása - gyógyszerek - K-vitamin

Az első csoportba azok az ételek (tápanyagok) vannak, melyek E vitamin tartalma nagyon alacsony, ezek fogyasztása nem befolyásolja a jó protrombin szintet, és ezáltal a Syncumar adagot sem. Ide tartoznak a húsfélék, hal, kenyér, burgonya, rizs, tésztefélék, sajtok,

A második csoportban azok szerepelnek, amelyek közepes mértékben tartalmaznak K vitamint ezeket a szokásos mennyiségben fogyaszthatják a Syncumart szedő betegek, ezekből csak az egyébként is túlzott mennyiségek emelik meg a protrombin szintet. Ilyenek, vaj, étolaj, répaféleségek, gomba, uborka, zöldbab, alma, narancs.

Végül a harmadik csoportban vannak azok az ételek, amelyek fogyasztása mindenképpen kerülendő, (fogyasztása teljesen eltitott) ennek oka az igen magas K vitamin tartalmuk: Ilyenek: a tojás, a máj, a saláta, a spenót, a karfiol, a málna, az. eper, a paradicsom, az aszparágusz, káposzta.

Ezekre kell igazán odafigyelni az alvadásgátolt beteg lehetőleg ezekből csak korlátozott mértékben fogyasszon, de ami még ennél is fontosabb, hogy a korlátozott fogyasztás is egyenletes legyen (Tehát ha valaki tojásrántottát eszik, megehet 1-2 tojást de akkor azt ne egye salátával). Ezekből az ételekből kerülni kell a napi 10 dekánál nagyobb adagok fogyasztását.

Jelen tájékoztatónk valóban csak tájékoztató és nem szigorú előírás, segíteni és nem elriasztani akarjuk az alvadásgátló gyógyszert (Syncumart) szedő betegeinket. A Syuncumar rendszeres és jól ellenőrzött szedése olyan biztonságot jelent ami mindenképpen megéri azt a kis "odafigyelést", amit írásunkkal segíteni kívánunk. (A Syncumar gyógyszerről.)

 

Véralvadás - beállítás - ételek csoportosítása - gyógyszerek - K-vitamin

Ne feledjük persze, hogy a diéta csak az egyik tényező amire valamelyest oda kell figyelnünk: a Syncumar-ral szedett gyógyszerek is (más hatásmechanizmussal) befolyásolják a protrombin -szintet ezért mindig kérdezzük meg az ellenőrzést végző orvost, hogy nem kell módosítani a Syncumar adagját. (A Syncumar gyógyszerről.) Különösen arra kell odafigyelni, hogy a reuma gyógyszerek fokozzák a Syncumar hatását, ilyenek az lndomelacin mapiozyn Voltaren, az Aspirin (Kalmopyrin, Colfaril) stb. Mivel a különböző gyógyszerek is különböző mértékben befolyásolják a Syncumar hatását, az a legbiztonságosabb, hogy az új gyógyszer szedésekor a korábra tesszük az ellenőrzések számát

A fájdalomcsillapítók közül az Algopyrin, a Demalgon nem befolyásolják a Syncumar szedését, mint ahogy a" közönséges" antibiotikumok sem (Maripen, Potesept, Sumetrolim, stb.).

Az alkohol fogyasztás nagy mértékben befolyásolja a Syncumar hatását, ezért az alvadásgátolt beteg ne fogyasszon szeszes italt

 

Véralvadás - beállítás - ételek csoportosítása - gyógyszerek - K-vitamin

            A Syncumart szedő betegek számára tájékoztató
            egyes élelmiszerek átlagos K- vitamin tartalmáról
(l.még Syncumaros tanácsok)

Élelmiszer megnevezése         K-vitamin tartalom mg/100g

Tej 3,5 %                                      4

Tej 1,5 %                                      2

Sajt fölözött tejből                          1,2

Csemegekukorica                          1,5

Narancs                                        2,5

Uborka                                          5

Sertéshús, marhahús                     18-20

 

Sertésmáj                                     24

Zöldbab                                         30

Borsó                                            22

Gomba                                          17

Eper                                              13

Méz                                               25

Kukorica (teljes mag)                      40

Spárga                                          40

 

Tojás.;                                           45

Vaj                                                60

Burgonya                                       50

Búzakorpa                                     80

Sárgarépa                                      50

Csirkemáj                                      80

 

Zeller                                            100

Brokkoli                                        130

Szárazbab                                    130

Borjúmáj                                       150

Csirkeszív                                     720

Búzacsíra                                     350

Szójabab, szójaliszt                      190-200

Káposztafélék                               250-3000

Savanyú káposzta (lecsurgatott)     1540

Snidling                                        570

Paraj                                            400

Kelbimbó                                      600

Fejes saláta                                 200

Petrezselyem                               790

Karfiol ,                                        300

Paradicsom (érett)                        400-600

 

Véralvadás - beállítás - csoportosítás - gyógyszerek - K-vitamin

Gyógyszerről - életmódról - diétáról

 

BEVEZETŐ                         Bevezető  --  betegen  --  kórházi kóstoló  -  vizsgálatok  -  döntés --  kimenőn  --  érfestés.

MŰTÉTEK - Epeműtét          Sebészet -- epeműtét -- lábadozás --  felépülés.

                 - Szívműtét          Előkészület  --  felkészítés -- szívműtét  -- intenzíven.

                 - Utókezelés         Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás --  vizesen.

REHABILITÁCIÓ               Szent Ferenc kórház  --  hazabocsátás  -  kontroll.

IMAÉLETEM                     Kiinduló állapot  --  változások  --  vissza az életbe.

IDŐPONTOK                      A betegségem időpontjai

ZÁRÓJELENTÉSEK           Röntgen - Katéter előtt - Epeműtétre - Intenzívről - Sebészetről - Szívműtétre - Szívműtétről - Rehabilitációra - Haza

DIÉTÁK                             Cukros  --  Epe  --  Syncumar

VEGYES                            Életmód  --  Szívsebészet  --  Syncumar