Syncumar tabletta - gyógyszerismertetője

Gyógyszerről - életmódról - diétáról

Bővebb tájékoztatást lásd a Tanácsok és a Diéta című fejezetben.

 

A Syncumar tabletta acenocumarolum hatóanyagot tartalmaz.

Segédanyagok: laktóz, zselatin, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, talkum.

 

Gátolja a véralvadást. Hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a véralvadáshoz szükséges fehérje, a prothrombin képződését. Ezt a hatást azzal éri el, hogy megakadályozza a prothrombin-képzödéshez elengedhetetlen K-vitamin felhasználását.

 

 

Nem használható a gyógyszer:

  • Allergia a gyógyszer hatóanyagára vagy valamelyik segédanyagára.

  • A következő betegségek közül valamelyikben szenved: vérzékenység, friss agyvérzés, vérző fekélybetegség, gyomor-bél, ill. húgy-ivar rendszeri vérzés, beállíthatatlan magasvérnyomás, szívburokgyulladás, súlyos baleseti sérülések esetén.

  • Terhesség ideje alatt.

  • Nem tudja vállalni a gyógyszerszedéshez elengedhetetlenül szükséges együttműködést a kezelőorvossal.

Tájékoztatni kell a kezelőorvost a tabletta szedésének megkezdése előtt, ha:

  • Olyan pajzsmirigy-betegsége van, mely miatt jód-izotóp kezelésben részesül.

  • Vérlemezke-ellenes gyógyszert szed, pl. acetilszalicilsav (aszpirin) vagy ticlopidin.

  • A következö betegségekben szenved: súlyos máj-vagy vesebetegség, érgyulladás, szívbillentyűn kialakult, baktérium által okozott szívbelhártya-gyulladás.

A kezelés megkezdése előtt a gyógyszert rendelő orvost tájékoztassa minden korábbi, illetve jelenleg fennálló betegségéről.

Figyelni kell a gyógyszer szedésének ideje alatt:

Fontos, hogy mindig magánál tartsa gondozási lapját, melybe a laboratóriumi ellenőrzések eredményeit, az elrendelt gyógyszer-adagolást, valamint az Ön vércsoportját be kell jegyezni. A kezelés folyamán a kezelőorvost tájékoztatni kell a közbejött betegségekről, még a legenyhébbnek tűnőkről is, mint hasmenés, láz.

 

A kezelés során kerülje a szokásosnál bővebb étkezést, továbbá fontos a megfelelő étrend megtartása. Számos olyan étel van ugyanis, mely nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz, és ezek túlzott fogyasztása a Syncumar hatását csökkenti.

 

Kifejezetten csökkentik a Syncumar alvadásgátló hatását a következők: brokkoli, eper, karfiol, káposzta, máj, málna, paprika, paradicsom, saláta, spenót, spárga, tojás, zöld tea. Arra kell törekedni, hogy ezekből egyenletesen fogyasszunk.

 

Mérsékelten csökkentik a Syncumar hatását az alábbiak: alma, étolaj, gomba, narancs, répa, uborka, vaj, zöldbab.

Nem befolyásolja a Syncumar hatását a burgonya, hal, hús, kenyér, rizs, sajt, tej, tészta. (Bővebben lásd a Tanácsok és a Diéta című fejezetben.)

Alkalmazásának időtartama alatt szeszes italt fogyasztani tilos!

 

 

Egyéb gyógyszer szedése a Syncumar tablettával egyidejűleg.

Mivel a különböző egyidejűleg szedett gyógyszerek egymás hatását befolyásolhatják, fontos, hogy tájékoztassa orvosát minden olyan gyógyszerről, amelyet jelenleg szed vagy a közelmúltban szedett, azokról is, amelyeket recept nélkül lehet kiváltani.

A kezelés folyamán a kezelőorvost tájékoztatni kell, ha új gyógyszert kezd szedni vagy a régiek közül valamelyiket abbahagyja, mert ez a Syncumar szükséges adagját módosíthatja. Az orvos ilyenkor laboratóriumi ellenőrzést ír elő, és ennek alapján, ha szükséges, megváltoztatja a korábban javasolt adagolást.

Terhesség és szoptatás alatt szedhető-e a gyógyszer?

Minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben Ön terhes vagy szoptat. A gyógyszer terhesség és szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.

Hogyan történik a Syncumar-kezelés?

A gyógyszert csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szabad szedni.

A gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát orvosa határozza meg.

A megfelelő gyógyszeradag beállításához a kezelés során ellenőrző laboratóriumi vizsgálatok szükségesek, melyeket az orvosa által előírt időszakban el kell végeztetni.

Az orvos által előírt napi adagot egyszerre, azonos időben, szájon át kell bevenni.

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, kérjen tanácsot orvosától, gyógyszerészétől.

Mellékhatások.

Mint minden gyógyszernek, a Syncumar-nak is vannak mellékhatásai.

A kezelés során vérzések léphetnek fel, mint gyomor-bél rendszeri vérzés, mely véres széklet, szurokszéklet formájában jelentkezhet, vérvizelés, enyhe orrvérzés, fogínyvérzés, bőrvérzés, ill. egyéb vérzések, mely tünetek rendszerint a Syncumar-túladagolás jelei. Ilyenkor a gyógyszer szedését hagyja abba, és haladéktalanul (lehetőleg 1 órán belül) keresse fel kezelőorvosát.

Alkalmazása során előfordulhat bőrkiütés, átmeneti hajhullás, láz, hányinger, hasmenés, a hímvessző kóros merevsége, ritkán bőrelhalás.

A kezelés során rendszeresen ellenőrizze a székletének és vizeletének színét. A kezelés során észlelt mellékhatások vagy bármilyen szokatlan tünet jelentkezése esetén hagyja abba a gyógyszer szedését, és mielőbb tájékoztassa kezelőorvosát!

Túladagolás esetén

Amennyiben gyanú merül fel túladagolásra, azonnal forduljon orvoshoz.

--------------------------------------------

Megjegyzés: A Syncumar-kezeléshez bőséges tájékoztatást adtak a kórházban ezeket itt pontosan igyekeztem lerögzíteni. Ezeket lásd a Tanácsok és a Diéta című fejezetben.

Gyógyszerről - életmódról - diétáról