Rieth József:

SZÍVÜGYEM --- Kimenőn (4-7. nap) -- 2005. okt. 28-nov. 1.

  Bevezető, -- betegen, -- kórházkóstoló, -- vizsgálatok, -- döntés, -- kimenőn, -- érfestés.

Korábbi imaéletemről

<<<    >>>

Ünnepnapok következtek -- már akinek. Rajtam kívül az egész országnak. Szabad hétvége után -- a Halottak Napja és Mindenszentek alkalmából -- munkaszüneti napok követték egymást. Nekem is kimenőt adtak október 28-tól (péntektől) november 1-jén (kedd) estéig. A fél kórház kiürült, csak a súlyos betegek maradtak benn, ügyelet vigyázott rájuk. Ezért is választottam könnyű szívvel a hazamenetelt. Anya jött értem, ő kísért haza.

Nehéz öt nap volt a kimenő. Fáradékony, fulladásos voltam, de azért bírtam az otthonlétet. Végig ágyban, vagy ágyon feküdtem. Csak a reggeli misére mentem el, arra is autóbusszal. Otthon is gyengélkedtem, de legalább otthon voltam, családi körben. Manjáék valamilyen Fokolare rendezvényre Pestre jöttek. A kicsik, Balázs és Kinga nálunk maradtak megőrzésre. A vendégek, de főleg a gyermekek miatt eléggé mozgalmas volt az élet, szívesen pihentem volna többet, bár a várható műtétek miatti aggodalmas gondolataimat a jelenlétükkel, a folyamatos mozgalmassággal sikerült elhessegetniük. Sok gyerek műsort néztünk együtt a TV-n, ezért nem értem rá magammal foglalkozni.

Kedd estére visszamentem a kórházba. Étvágyam a vacsorához nem volt. Izgatottan vártam a másnapra ütemezett szív-katéterezést, az érfestést. Nehezen lélegeztem. Tudtam, hogy egy szívműtét komoly tímmunkával előkészített, hatalmas műszer-arzenált követelő drága beavatkozás. Tudtam azt is, hogy hosszú időre, talán az egész ezutáni életemre szigorú új előírások követését eredményezi. Talán még a tevékenységeimet is korlátozni kell; talán még rendszeres rosszullétekkel is számolnom kell. A sok "talán" nagyon nyugtalanított, sokkal inkább mint az esetleges sikertelen műtét, vagy a közvetlen  halál kockázata. A halál esetlegességétől nem féltem, csak a hátramaradottakat sajnáltam. Hosszú éjszaka következett.

<<<    >>>

BEVEZETŐ                          Bevezető -- betegen -- kórházkóstoló -- vizsgálatok -- döntés -- kimenőn -- érfestés

MŰTÉTEK - Epeműtét      Sebészet -- epeműtét -- lábadozás -- felépülés

                      -  Szívműtét      Előkészület -- felkészítés -- szívműtét -- intenzíven

                     -   Utókezelés    Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás -- vizesen

REHABILITÁCIÓ              Ferenc kórházban -- hazabocsátás -- kontroll

IMAÉLETEM                      Előzmények -- Rádöbbenés  -- Választás -- Belenyugvás -- Átrendeződés -- Remény -- Újrakezdés -- Víz, víz -- Visszatérés -- Kétévesen 

IDŐPONTOK                        A betegségem időpontjai

DIÉTÁK                                 CUKROSDIÉTA (Cukorbetegség -- Kezelés) -- EPE-DIÉTA -- SYNCUMAR (tabletta -- diéta -- profilaxis)

VEGYES                                Edzésprogram -- Epeismeretek -- Életmód (Vörösbor)  -- Szívműködés és műtét -- Terhelési értékek -- Meditáció -- Fájdalom

                                               Személyekről -- Szent Ferenc Kórház (Tahy-interju) -- Szívsebészeti Klinika -- Új Szent János Kórház