Tájékoztató epebetegek részére
Az epebetegség több megbetegedés gyűjtőneve: epekövesség, epehólyag-gyulladás, epehólyag működési zavara, epeút-gyulladás, epeút-elzáródás, stb. Az epebetegségek nagyon hasonló tünet-együttessel járnak, amelyek görcsös állapottal, gyulladásos időszakokkal jelentkeznek, általában azonos okok miatt, így diétájuk is hasonló. Jellemző tünet-együttes:
A diéta lényege: az étrendből azokat az anyagokat kell mellőzni, amelyek az epehólyag görcsös összehúzódását váltják ki. Ilyenek a zsíros ételek, a cukor, az édesség, a durvarostban gazdag élelmi anyagok (pl. száraz hüvelyesek, egyes zöldségek, stb.) és a sós, fűszeres ételek.
Az epekőképződésben nagy szerepe van a zsírfogyasztásnak és azzal kapcsolatban a koleszterinfogyasztásnak. Az Ön által elfogyasztott koleszterin mennyisége napi 300mg alatt legyen!
A roham után 1-2 napig legjobb hatású a koplalás, megfelelő folyadékbevitel mellett. Naponta 1,5-2 liter folyadékot fogyasszon, legjobb a szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglevek!
Ahogy az állapota javul, fokozatosan vissza lehet állni a rohammentes diétára, kezdetben pépesítve az ételeket.
Diéta rohammentes időszakban és műtét után: Tünetmentes időszakban is fontos a diéta, hogy megelőzzük a rohamokat! A diéta gyakori, kis étkezésekből álljon! Étkezzen naponta legalább ötször, egyszerre mindig keveset egyen!
Az epebetegek körében gyakori az elhízás, ezért jó hatású a lassú fogyókúra. Ezt elősegíti, hogy amúgy is zsírszegényen kell étkezniük. Az epehólyag összehúzódás legerősebb ingere a táplálék zsírtartalma, ezért célszerű a napi zsírbevitelt csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy a magas zsírtartalmú élelmi anyagokat mellőzni kell az étrendből, másrészt az ételeket zsírszegényen kell elkészíteni! Ételkészítéshez elsősorban növényi olajokat vagy főzőmargarint használjon sertészsír helyett! Természetesen az étolaj is zsiradék, tehát ebből sem szabad nagy mennyiséget felhasználni!
Az ételek elkészítésében a fő szempont a zsír- és olaj szegénység, illetve a nagy fokú kímélet.
Mit értünk ezen?
Az ételkészítési eljárások közül alkalmazható a főzés, az ízes párolás (zöldségeken vagy fűszernövényeken) és a zsírszegény sütés (grillezés, egyben sütés, alumínium fóliában, cserépedényben, illetve teflonban való sütés).
A befejező műveletek közül sűrítésre jól használható a száraz rántás (hidegen hozzáadva pár csepp étolajat), a kefires habarás és a saját anyaggal való sűrítés (főzelékeknél és püréleveseknél).
Nem ajánljuk a bő zsírban vagy olajban sültek, bundázott ételek fogyasztását!
Egyénileg tolerált ételek: Egyes ételek, élelmiszerek változó hatásúak az epebetegekre. Valakinél panaszt okoznak, míg mások nyugodtan fogyaszthatják némelyiket.
Ilyen ételek: uborka, tojás, olaj, vaj, margarin, káposzta, fejes saláta, tej, paraj, paradicsom, zöldpaprika, gomba, hagyma, petrezselyem, kapor, mustár, ánizs, köménymag, őszibarack, rostos gyümölcslé, édességek, apró magvas gyümölcsök (eper, málna, szeder, stb.).
|