Cukorbetegek diétája

Kórházi felvételemkor -- elsősorban a használt gyógyszereim alapján -- cukorbetegnek nyilvánítottak és az alábbi tájékoztató anyagokkal láttak el. Korábbi orvosaim nem hangsúlyozták ki a betegség, vagy a diéta fontosságát, de a kórházi tartózkodásom alkalmával mindenütt kiemelt figyelmet fordítottak az állítólagos "cukorbetegségemre". Gyógyítani nem gyógyítottak ezzel a bajjal, csak néhány gyógyszer használatát írták elő. A kórházban cukros diétát kaptam, de ezek az ételek látszólag nem különböztek a normál ételektől, csak általában a sütemény hiányzott belőle.

Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

Miért kell diétázni?

Akinek a vércukor eredményei kicsit is meghaladják a normális határértéket, mindenképp diétáznia szükséges azért, hogy a vércukorszintet a normális értékre szorítsuk, illetve a további vércukorszint-emelkedést megakadályozzuk, és ezáltal elkerüljük, illetve minél későbbi időpontra toljuk a gyógyszeres kezelés szükségességét. De aki már gyógyszert szed vagy inzulint kap, azoknak is épp olyan fontos a diéta betartása, mert sem a gyógyszer sem az inzulin nem tudja utánozni az egészséges inzulintermelés hatását. (Lásd bővebben a cukorbetegségről és a kezelésről mellékelt cikkeket.)

 

Tablettás cukorbetegek kb. 3 óránként kell, hogy egyenek (7.00-kor, 10.00-kor, 13.00-kor, 16.00-kor, és 19.00-kor),
inzulinos cukorbetegeknek
(hagyományos 4-szeri inzulin-terápia esetén) inzulintól függően átlagosan 2 és fél óránként (általában: 7.00-kor, 9.30-kor, 12.15-kor, 14.45-kor, 17.15-kor, 19.45-kor).

 

Elengedhetetlen a diéta annak érdekében, hogy megelőzzük a magas vércukorszint valamint a vércukorszint ingadozás következtében kialakuló érszövődményeket, illetve megakadályozzuk a már meglévő szövődmények továbbromlását.

 

A diabetes a szénhidrát-anyagcsere zavarával járó betegség, ezért az alapvető tápanyagok, a fehérjék, zsírok és szénhidrátok (CH) közül a szénhidrátok fogyasztására kell gondosan odafigyelnünk.

 

 

Szénhidrátok csoportosítása: (felszívódás szerint)           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

            Gyorsan felszívódó: (egyszerű CH-ok)
                        cukor, méz illetve az ezekkel készült élelmiszerek, de ezek fogyasztása tilos!
                       
tej, kefir,joghurt
                        -gyümölcsök, gyümölcslevek, egyéb gyümölcskészítmények

            Lassan felszívódó: (összetett CH-ok) (Később bomlanak le, és lassan szívódnak fel a bélből.
                        Előnyösebbek a rostdús, teljeskiőrlésű gabonakészítmények)
                        pl.:        tészták
                                    rizs
                                    kenyerek
                                    rostos, sós kekszek

 

 

Gabonafélék:            Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő
           
Teljes kiőrlésű lisztből készült, rostdús kenyerek: barna kenyér, rozskenyér, korpás kenyér
                        (Régebbi elgondolásokkal ellentétben sokkal előnyösebbek a zsemlénél, mert lassabban emelik
                        a vércukorszintet.)

            Kenyerek esetében általában 5 g CH-tartalommal számolhatunk dkg-ként. (1db vizes zsemle: 30 g CH)
            Hagyományostól eltérő, teljes kiőrlésű lisztből készült kiflik, korpás zsemlék szintén beilleszthetők a diétába.
                        Ezeket a termékeket le kell mérni, és dkg-ként 5 g CH-tal kell számolni.
                        1 db Abonett: 5 g CH (a rostosak előnyösebbek a hagyományos magyar Abonettnél)
            Rostos kekszek. (Háztartási keksz cukrot tartalmaz, tehát nem fogyasztható.)
                        1db Korpovit keksz: 3 g CH
                        1 db cukor stop keksz: 2.5 g CH

 

 

Édesipari termékek:            Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő
Cukrot vagy mézet tartalmazó termékek nem fogyaszthatók!
Az édesítőszerrel készült termékeknél figyelni kell arra, milyen édesítőszerrel készült az adott élelmiszer
             (mesterséges édesítőszerrel, vagy cukorpótlóval).

            Mesterséges édesítők:
Hőre bomlók:
           Szacharin
           Aspartam alapú édesítőszerek. (Pl.: Canderel tabletta, Nutrasweet)
                        Ezeket forró ételbe-italba beletehetjük, de forralni nem ajánlott őket, mert
                        hőbehatásra kellemetlen mellékízük keletkezik, és édesítőértékükből is veszítenek.

Hőre nem bomlók:
          Ciklamát
          Aceszulfám-K alapú édesítőszerek. (Pl.: Polisweet, Süssina)
                      Ezeket főzéshez is használhatjuk, mert édesítő értékük nem változik, és kellemetlen mellékízük sem
                       keletkezik.

Ezeknek a mesterséges édesítőszereknek sem energia-, sem szénhidráttartalma nincs, tehát számolni nem kell velük.

            Cukorpótlók:
           
Fruktóz
            Maltodextrin
            Xilit
            Szorbit (Glukonon néven is kapható)

 

A cukorpótlók CH-tartalma 100% (100 g CH/100 g cukorpótló), azért használhatják mégis a cukorbetegek is, mert ezeknek a szénhidráttartalma lassabban szívódik fel a cukornál, tehát lasabban emelik a vércukrot, de be kell számolni őket az étkezés szénhidráttartalmába. (Süteménysütéshez, lekvárkészítéshez jól használható pl.: a fruktóz illetve a szorbit).

 

A diabetikus élelmiszerek (pl.: csokik) általában cukorpótlóval készülnek, tehát be kell számolni őket a szénhidrátbevitelbe. Ráadásul ezeknek a termékeknek az energiatartalma annyi, mint a hagyományos nem diabetikus készítményeké, tehát ugyanúgy hizlalnak. Ezért az ilyen termékek fogyasztását súlytöbblettel küzdőknek nem ajánljuk.

 

 

Zöldségfélék:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

Cukorbetegek gyakorlatilag bármilyen zöldségfélét fogyaszthatnak, de a szárazhüvelyeseknek (pl.: bab, borsó, lencse) magas a CH-tartalmuk, ezért ezeket inkább levesként javasolt fogyasztani, illetve ha főzeléket készítünk belőlük, akkor csak kisebb adagot ehetünk belőle.

Vannak viszont olyan zöldségfélék, amelyeknek 10 dkg-ban 5 g-nál kevesebb a szénhidráttartalmuk (pl.: paradicsom, paprika, retek, uborka, új hagyma, fejes saláta, kínai kel, brokkoli stb.), ezeket addig nem kell beszámolnunk a CH-bevitelünkbe, míg 20 dkg-nál többet nem fogyasztunk belőlük.

(De ha már paradicsomból, paprikából pl: lecsót készítünk, vagy egy nagy adag salátát, akkor már be kell számolni, mert valószínűleg 20 dkg-nál többet fogunk enni belőle.)

 

 

Gyümölcsök:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

Gyümölcsöknek van CH-tartalma, tehát be kell számolni őket a napi CH-bevitelbe. (Vannak gyümölcsök, melyek cukorbetegek számára nem fogyaszthatók.)

 

Tilos: szőlő, aszalt gyümölcsök (úgy emelik a vércukorszintet, mint a cukor)

 

 

Olajos magvak:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

CH-tartalmukat számolni kell.

A fő probléma velük, hogy magas az energiatartalmuk, ezért túlsúlyosak számára kerülendő az olajos magvak fogyasztása.

 

 

Húsok, húskészítmények:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

CH-tartalmuk nincs. De a fehérje és zsírtartalom miatt nem fogyaszthatók korlátlanul. Húsok, húskészítmények közül mindig a zsírszegényeket válasszuk! Ételkészítésnél is ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb zsiradékot használjunk!

 

Vigyázat! A panírozott húsokat bő zsiradékban sütjük, ezért magas az energiatartalmuk, és ráadásul a panírban lévő liszt és zsemlemorzsa CH-ot tartalmaz, ezért ilyen ételeket lehetőleg csak ritkán fogyasszunk. (Egy átlagos vastagságú panír kb. 12-15 g CH-ot tartalmaz.)

 

Halak:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

CH-tartalmuk nincs. Minél többet fogyasszunk belőlük, de a zsírszegény fajtákat pl.: busát, tengeri halakat.

 

 

Tej, tejtermékek:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

Korlátlanul nem fogyaszthatók. Naponta max. 0.5 l-nyi tej illetve tejtermék fogyasztható (kefir, joghurt, tej, tejföl, sajtok, túró). Egyszerre 2 dl-nél többet ne fogyasszunk!. A light feliratú termékeknél figyeljünk arra, hogy csak a csökkentett zsírtartalma miatt light, vagy mert nem tartalmaz cukrot.

 

2 dl tej vagy 2 dl kefir ill. 2 dl natúr joghurt kb. 10 g CH-ot tartalmaz. Tejtermékek közül is mindig a sovány változatokat fogyasszuk! (1,5%-os tej, 12%-os tejföl)

            Sajtok: CH-tartalmuk olyan minimális, hogy nem kell vele számolni. De sovány sajtokat fogyasszunk!
                        Pl.: Tolnai soványsajt, Köményes sajt, Túra stb.

            Túró: CH-tartalmát csak 10 dkg mennyiség felett kell számolni. (Ha lehet, sovány túrót fogyasszunk!)

 

Tojás:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

CH-tartalma nincs. Csak a sárgájában lévő koleszterin-tartalma miatt lehet szükség korlátozásra. Aki koleszterin-problémával küzd, heti 4-5 darabot az is nyugodtan megehet.

 

 

Zsiradékok:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

CH-tartalmuk nincs.

 

A zsírt és a vajat kerüljük! De olajból és margarinból is minél kisebb mennyiséget használjunk, mert magas az energiatartalmuk. (Margarinokból is lehetőleg a light változatokat vásároljuk!)

 

 

Alkohol:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

Ritkán kis mennyiségben megengedett. Fontos szabály, hogy alkoholt kizárólag étkezéssel egybekötve, és a CH-tartalmát az étkezés CH-tartalmába beszámítva fogyaszthatunk!

 

Likőrök, édes, félédes borok, pezsgők nem fogyaszthatók, mert hozzáadott cukrot tartalmaznak. Barna sör szintén nem fogyasztható.

 

Ami megengedett: 1-2 dl száraz bor vagy pezsgő (3g CH/ 1 dl)
            max.. 3 dl sör (világos) (5g CH/1 dl)
            Esetleg tömény alkoholok, de ezekkel különösen vigyázni kell, mert könnyen hipoglikémiát okozhatnak.

 

 

Üdítők:           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

Szénsavas light italok általában mesterséges édesítőszerrel készülnek, tehát CH-tartalmuk nincs. Pl.: Deit, Limit, Cola light

 

De ezek a termékek tele vannak mesterséges színezékekkel és aromákkal, ezért rendszeres fogyasztásuk nem ajánlott. Helyettük jobb az ásványvíz, csapvíz, esetleg tea édesítőszerrel.

 

Rostos light italok hozzáadott cukrot ugyan nem tartalmaznak, de a bennük lévő gyümölcstartalom miatt van CH-tartalmuk (átlagosan 2-6g CH/dl).
100%-os rostos leveknek a nagyobb gyümölcstartalom miatt nagyobb a CH-tartalmuk is (lOg CH/ 1 dl).
100%-os rostos levek kiválóan alkalmazhatók hipoglikémia (a vércukorszint hirtelen leesése) esetén.

 

           Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő

 

 

BEVEZETŐ                         Bevezető  --  betegen  --  kórházi kóstoló  -  vizsgálatok  -  döntés --  kimenőn  --  érfestés.

MŰTÉTEK - Epeműtét          Sebészet -- epeműtét -- lábadozás --  felépülés.

                 - Szívműtét          Előkészület  --  felkészítés -- szívműtét  -- intenzíven.

                 - Utókezelés         Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás --  vizesen.

REHABILITÁCIÓ               Szent Ferenc kórház  --  hazabocsátás  -  kontroll.

IMAÉLETEM                     Kiinduló állapot  --  változások  --  vissza az életbe.

IDŐPONTOK                      A betegségem időpontjai

ZÁRÓJELENTÉSEK           Röntgen - Katéter előtt - Epeműtétre - Intenzívről - Sebészetről - Szívműtétre - Szívműtétről - Rehabilitációra - Haza

DIÉTÁK                             Cukros  --  Epe  --  Syncumar

VEGYES                            Életmód  --  Szívsebészet  --  Syncumar