Rieth József

SZÍVÜGYEM --- Sebészet (11. nap) -- 2005. nov. 4. (elsőpéntek)

MŰTÉTEK    Epeműtét     Sebészet, -- epeműtét, -- lábadozás, -- felépülés.

Imaéletemről: Lelki átrendeződés

<<<    >>>

Zsó már korán bejött, segített az összecsomagolásban. A Sebészetre ugyanis csak a legszükségesebb holmimat viszem át, a többi ruhám marad a Bel.III. osztály 17-es szobájának a szekrényében. 1/2 10-re megérkeztek a mentők, megint kaptam egy zárójelentést és átvittek a Sebészetre, le, a kórház főbejáratával szemben levő épületbe.

... Aktuális felvételére kb 3 hete észlelt fáradékonyság, terhelésre fellépő nehézlégzés miatt került sor, részletes kivizsgálás céljából. Felvételkor fizikális statusában keringési elégtelenségre utaló eltérést nem találtunk, EKG-n norm. kamrafrekvenciájú pitvarfibrillatio volt látható, tensiója a fiziológiás tartományon belül volt. Echocardiographiás vizsgálat során tág pitvarok, szűk, hypertrophias, megtartott systolés funkciójú bal kamra vizualizálódott, significans aorta stenosis, jelentős mitralis és tricuspidalis insuffitientia, pulmonális hypertonia mellett. Carotis duplex scan során érdemi szűkületet okozó eltérés nem igazolódott.

A betegnél coronarographia történt, melynek során érdemi szűkület nem vizualizálódott. Tekintettel a súlyos vitiumokra, a klinikumra (effort dyspnoe, pitvarfíbrillatio) szívsebésszel egyetértésben (Dr. Szabolcs Zoltán Docens Úr) műbillentyű implantatiót tartunk szükségesnek. Tekintettel epekövességére, amely gócként szerepel, a szívműtét előtt cholecystectomia elvégzése szükséges, antibiotikus profilaxisban.

A mai napon cholecystectomia elvégzése céljából Intézetünk Sebészeti Osztályára helyezzük át, előzetes megbeszélést követően (Dr. Kiss Sándor Osztályvezető Főorvos Úr).

A műtét elvégzése után a beteget krónikus anticoagulans kezelésre történő beállítás céljából osztályunkra visszavesszük.

A zárójelentés bevezető részében egyébbként ugyanazoknak a megelőző vizsgálatoknak az eredményeit ismételték meg, amit az érfestés (coronarographia) előkészítésnél adtak meg, ezeket én itt elhagytam, nem másoltam most le.

A sebészeten egy egyszemélyes üvegfülkét kaptam, mindjárt a kórterem bejáratánál. Ez a négyes számú kórterem volt az első emeleten, ebben volt az én lakosztályom, ez a 10. számú kis üvegketrec. Hatalmas, régi stílusú kórterem volt egyébként az osztály, ahova kerültem, körülbelül húsz-huszonnégy betegággyal. A kórterem tíz, egyenként többágyas részre volt osztva, a fülkék üvegezett válaszfalakkal voltak elválasztva egymástól. Általában három-négy ágy volt egy-egy fülkében, csak az első fülkék voltak egy (ez volt az enyém) és kétágyasok. Fenn közös légtér volt, a fürdő és toalett  a terem túlsó végében volt, ott volt a nővérszoba is.

Mindjárt az érkezésem után felvették ismételten az adataimat, mint egy friss betegnél illik. Egy negyedórás késéssel megérkezett az eddigi vizsgálataim leletanyaga is a kardiológiáról. Vért vettek, meghőmérőztek, EKG-felvételt készítettek. Ebédet elég korán kaptunk, finom sóskamártás volt, főtt hússal. Délben meglátogatott Bártfai Ildikó. Bátorított a műtét elviselésére, meggyőzően beszélt a sikeres operációról, a várható jó eredményről. Megállapította, hogy jobb kondícióban talált, mint amire el volt készülve, és szerinte biztosan sikeresen túlélem a műtétet. Látogatását megszakította a déli vizit, de ő kivárta a vizit végét, és folytatta az erő öntését belém. Maga a vizit tulajdonképpen csak a műtét előkészítésével foglalkozott. Közölték velem, hogy délután keserűsót kapok este pedig beöntést. Holnap délben fognak műteni.

Délután Zoltán atya látogatott meg. Elsőpéntek lévén megáldoztatott. Megbeszéltük, hogy a helyettesítésemről nem kell gondoskodniuk, a tanítványaim közül azok, akik tudnak (illetőleg akarnak), járjanak le a plébániai hittanokra. Én a tanulmányaikban bekövetkező mulasztásukat igyekszem majd pótolni az év hátralévő részében. Előre láthatóan a második félévben tudom majd folytatni a tanítást. Látszólag megnyugtattam, mert meggyőztem, hogy tanítványaim java része tulajdonképpen a prae-evangelizáció szintjén áll, sokat nem vesztenek a szünettel, más részük nem a plébániához tartozik. Akik mihozzánk tartoznak, azok általában részt vesznek a plébánia tevékenységében, így a legtöbben közülük plébániai hittanra is járnak.

Este Zsó és Fiú is meglátogatott. Elmondták, hogy Fiú megvette a konyhánkba a vízmelegítőt, megbeszéltük, hogyan kellene beszerelni. Megnyugtató érzés volt, hogy ilyen komoly gondoskodást kapunk fiamtól. Alig mentek el a vendégek, megkaptam egy adag keserűsót. Nem volt különösebben rosszízű, de gyorsan hatott, alaposan meghajtott. Azt is közölték, hogy egy bizonyos Cardura nevű gyógyszer, amivel állítólag a Kardiológián kezeltek, nincs a Sebészeten. A hét végén valószínűleg nem is tudják megszerezni. Kissé bánatosan vettem tudomásul a hírt. Fogalmam sincs, mennyire fontos számomra jelenleg ez a gyógyszer, de a Jóisten jóindulatában bízva vállaltam a sorsszerű helyzetet. (Halványan megfordult a fejemben, hogy milyen rettenetes helyzetben van az egészségügyünk, ha a társosztályról sem kaphatják meg a szükséges gyógyszert, és még kilátás sincs a gyors megszerzésére! Egy kicsit az is kísértett, hogy itt a sebészeten nem veszik talán túlságosan komolyan a szívgyógyászat problémáit... De ez a gondolat megmaradt a kísértés szintjén, gyorsan elhessegettem...)

Este megkaptam első beöntésemet. A másnapi operálandók sorozatban, gyors egymásután kerültünk sorra. Izgultam, hogy az előttem soros társam időben végez-e az egy szem WC-fülkében. Sikerült. Pontosan, időben jutottam be az ajtó mögé, így nem kerültem szégyenbe, és az utánam következő is időben elérte a csatlakozást. Beígérték, hogy másnap hajnalban már öt órakor kezdik a műtétre való felkészítést. Én leszek az első. Nem "kulcsluk-technikával" fognak operálni, mert az széndioxiddal való hasi feltöltést igényelne. Mivel teljesen tele voltam vízzel, emiatt a légzésem és szívműködésem is nehézkes volt, így érthető volt a nyugtalanság és óvatosság. Nem sokkal a beöntés műveletei után ismét a mosdóba invitáltak. A soros "Figaró" érkezett, egy ápoló. Eldobható borotvák voltak a nagy dobozában, neki esett a mellemnek és hasamnak. Csak úgy szárazon, gyors mozdulatokkal szabott, takarított minden szőrszál maradékot rólam (a javát már az érfestésnél eltávolították ugyanis), még egy szemölcs is áldozata lett a buzgóságának. Nem volt nehéz feladat most már a borotválás, mert a korábbi sok gondot én már igyekeztem időközben orvosolni. Ugyanis az EKG vizsgálatnál mindég zavart okozott az, hogy a tappancsok rendszeresen leestek rólam a szőrszálak miatt, valamint az orvosi hallgatókban erős sercegést okozott a prémem. Látva a szőrszállak okozta gondokat, a kimenőm alatt, otthon, dús szőrzetem javát már levágtam villany nyírógéppel. Így próbáltam segíteni a nehézségeken. Visszatérve a szemölcsömre, a vágás miatt erős vérzés következett, csak harmadnapra sikerült a nyomókötés alatt elállítani az intenzív vérzést.

<<<    >>>

BEVEZETŐ                          Bevezető -- betegen -- kórházkóstoló -- vizsgálatok -- döntés -- kimenőn -- érfestés

MŰTÉTEK - Epeműtét      Sebészet -- epeműtét -- lábadozás -- felépülés

                      -  Szívműtét      Előkészület -- felkészítés -- szívműtét -- intenzíven

                     -   Utókezelés    Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás -- vizesen

REHABILITÁCIÓ              Ferenc kórházban -- hazabocsátás -- kontroll

IMAÉLETEM                      Előzmények -- Rádöbbenés  -- Választás -- Belenyugvás -- Átrendeződés -- Remény -- Újrakezdés -- Víz, víz -- Visszatérés -- Kétévesen 

IDŐPONTOK                        A betegségem időpontjai

DIÉTÁK                                 CUKROSDIÉTA (Cukorbetegség -- Kezelés) -- EPE-DIÉTA -- SYNCUMAR (tabletta -- diéta -- profilaxis)

VEGYES                                Edzésprogram -- Epeismeretek -- Életmód (Vörösbor)  -- Szívműködés és műtét -- Terhelési értékek -- Meditáció -- Fájdalom

                                               Személyekről -- Szent Ferenc Kórház (Tahy-interju) -- Szívsebészeti Klinika -- Új Szent János Kórház