Rieth József:

SZÍVÜGYEM --- Döntés (3. nap) -- 2005. október 27.

  Bevezető, -- betegen, -- kórházkóstoló, -- vizsgálatok, -- döntés, -- kimenőn, -- érfestés.

Korábbi imaéletemről

<<<    >>>

Nehéz éjszaka után ébredtem a lassanként szokásossá váló reggeli csörömpölésre. Hosszan voltam ébren az éjszaka folyamán. Az elmúlt nap élményei nyomán sokat imádkoztam. Előérzeteim beigazolódtak már mindjárt a reggeli vizitnél.

 

Győrfi doktornő a reggeli vizitnél közölte, hogy ő szívbillentyű műtétet javasol. Szóhoz sem tudtam jutni. Kijelentette, hogy a jelenlegi kondícióm garantálja a műtét sikeres elviselését, továbbá az eredmény hosszú időre biztosítja majd számomra a zavartalan életvitelt. Elmondta, hogy a műtét bizonyos rizikóveszélyt is tartalmaz, amellyel számolnom kell. Ha azonban nem műtenének, akkor ki vagyok téve a további fulladásnak, gyengeségnek, esetleges eszméletvesztésnek, állapotom folyamatos romlásának, beleértve a halál közvetlen, és kiszámíthatatlan állandó veszélyét is. A döntés az én kezemben van tehát, gondoljam alaposan át. Két órán belül választ kell adnom, hogy ők a további kezelésről dönthessenek, így sorsomat intézhessék.

 

Külsőleg, látszólag higgadtan fogadtam az orvosi javaslatot, de belül teljesen összeroppantam. Nem is annyira a műtét veszélyessége, vagy várható fájdalmai, esetleg a várható utóhatásokkal való számolás zavartak, (kicsit azok is,)  inkább a szituáció volt teljesen váratlan. A szívműtét igen jelentős orvosi beavatkozás, számomra bizonyára jelentős életmód változtatást jelent majd, hozzátartozóim számára pedig bizonyára jelentős megrázkódtatást, különösen az esetleges sikertelen műtét. Az is belém villant, hogy ez egy hallatlanul drága műtét, szabad-e ilyet vállalnom. A választás minden szempontból lényeges küszöböt jelentett számomra. Úgy éreztem, -- és a körülmények valóban ezt mutatták, szobatársaim megilletődöttsége is ezt jelezte -- az életemről döntök, óriási felelőséget éreztem. Természetes, hogy első gondolatom a feleségemmel, Zsóval való konzultáció volt.

 

Hívtam volna azonnal Zsuzsót, de a telefonja még nem volt bekapcsolva. Következő próbálkozásom a Fiú volt. Megütközött a hirtelen fordulaton. Már várható volt számára is ez a fejlemény, de őt is meglepte a gyors döntés kényszere. Kértem, hogy Anyát hívja fel a vezetékes telefonon, hogy minél előbb ő is véleményt mondhasson. Nemsokára befutott anya hívása. Őt is megrázta a mindeddig reményeinkben elkerülhetőnek remélt műtét sürgős bekövetkezte. Letörten vette tudomásul, hogy én már időközben belenyugodtam a műtét vállalásába. Elfogadta döntésemet, és bizonyára benne is hosszú mérlegelési folyamat indult el.

 

Később a folyosón találkoztam Győrfi doktornővel. Elmondtam neki, hogy vállalom a műtétet, de azért jeleztem, hogy konzultálni fogok más orvosokkal is. Örült a döntésemnek és helyeselte azt, majd hozzátette, hogy ő is így tenne; kikérné mások véleményét is. Felvilágosított, hogy a műtétig még megváltoztathatom a beleegyező döntésemet, bár az esetleges visszavonás igen kellemetlen lenne mindenki számára, ám ez nyilvánvalóan rajtam múlik és az én dolgom. Ismét biztosított, hogy a gyors műtét életmentően szükséges, és jól döntöttem a kockázat vállalásával. Szerinte sikeres műtét elé nézek.

 

A nap folyamán soron volt még a szájsebészeti, az orr-fül-gége, valamint a szemészeti vizsgálat. Mindegyik lelet megfelelő lett. A szemészeten a szememre szedett sokféle gyógyszer és vitamin helyett javasolták az Ocuvite Lutein tabletta szedését, ami minden szükséges összetevőt tartalmaz a szem karbantartására, és mentesít a jelenlegi sokféle gyógyszer szedésétől.

 

Délután sok telefonom volt. Manja is, Jutka unokám is telefonált. Anya is meglátogatott. Mindenki megütközve, együtt érezve, de egyetértve beszélt az elkövetkezendő műtétről.

 

Este EKG-t csináltak, vért vettek. Csütörtök volt, hosszú hétvége következett...

<<<    >>>

BEVEZETŐ                          Bevezető -- betegen -- kórházkóstoló -- vizsgálatok -- döntés -- kimenőn -- érfestés

MŰTÉTEK - Epeműtét      Sebészet -- epeműtét -- lábadozás -- felépülés

                      -  Szívműtét      Előkészület -- felkészítés -- szívműtét -- intenzíven

                     -   Utókezelés    Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás -- vizesen

REHABILITÁCIÓ              Ferenc kórházban -- hazabocsátás -- kontroll

IMAÉLETEM                      Előzmények -- Rádöbbenés  -- Választás -- Belenyugvás -- Átrendeződés -- Remény -- Újrakezdés -- Víz, víz -- Visszatérés -- Kétévesen 

IDŐPONTOK                        A betegségem időpontjai

DIÉTÁK                                 CUKROSDIÉTA (Cukorbetegség -- Kezelés) -- EPE-DIÉTA -- SYNCUMAR (tabletta -- diéta -- profilaxis)

VEGYES                                Edzésprogram -- Epeismeretek -- Életmód (Vörösbor)  -- Szívműködés és műtét -- Terhelési értékek -- Meditáció -- Fájdalom

                                               Személyekről -- Szent Ferenc Kórház (Tahy-interju) -- Szívsebészeti Klinika -- Új Szent János Kórház