Rieth József:

SZÍVÜGYEM -- Intenzíven (32-35. nap) -- 2005. nov. 24-27.

Szívműtét:    Előkészület, -- felkészítés, -- szívműtét, -- intenzíven.

Imaéletemről: Újrakezdés

<<<    >>>

A szívműtét után az intenzív osztályon ébresztettek. Arra tértem magamhoz, hogy egy hang mondta: "Ébresztő, véget ért a műtét!" Csak rebbent talán a szemem, de még nem néztem, semmilyen látási emlékem sincs. Amikor aztán egy pillanatra később felnyitottam a szemem, arra emlékszem, hogy sötétre festett mennyezet borult rám, színes pontok voltak előttem (a műszerek jelzőfényei), pityegő hangok zsibongtak valahol a ködös távolban. Valaki a kezemhez ért, és a hang azt mondta: "Ha hall engem, szorítsa meg az ujjamat!" Nem igazi szorítás volt, amit produkáltam, de érezhetően mozdulhattam. A hang folytatta: "Mozdítsa a lábát, mintha integetne!" Mozdítottam, ezzel jelezve, hogy eszemnél vagyok. Ily módon megnyugtattam az ébresztőt. Nem emlékszem ki volt az illető, férfi-e vagy nő, még teljesen bódult voltam.

 

Közölte, hogy az intenzív osztályon vagyok, a műtétem sikerült, egy ideig itt fognak ápolni. Most kifogják venni a torkomból a tubust, amin keresztül lélegeztettek. Halványan rémlik, hogy egy fehér, kicsit görbe csőr-szerű valamit húztak ki a számból. Ezután elmondta, hogy még egy csövet fognak a tüdőmből kihúzni, de előtte leszívják a bennem felgyülemlett nyálat. Ez kissé kellemetlen lesz, de ki fogom bírni. Közben már egy vékony csövet dugtak le a torkomon, ami azonnal gurgulázva szívta a tüdőmből a felesleges váladékot. Mozgatták a csövet, miközben én egyre inkább öklendeztem. A hang igyekezett diktálni, hogy lazítsam el magam, nyugodtan mélyeket lélegezzem, de én nagyon tompa bódulatban csak az egyre erősebb hányingerrel küzdöttem. Szerencsére hamarosan készen voltak. Kihúzták a torkomból a vékony csövet is, meg egy vastag, gégecső szerű csövet is. Ekkor már csaknem teljesen magamhoz tértem a szivattyúzás rossz élménye hatására, bár továbbra se emlékszem, kik foglalkoztak velem ilyen kellemetlenkedve. Nagyon hamar, szinte átmenet nélkül mély álomba zuhantam vissza...

 

Azt sem tudom, hogy férfi, vagy nő volt, aki ébresztett, de a mély alvásból később magamhoz térve egy misztikus, sötét világban találtam magam. Tele voltam csövekkel, elektródákkal, orromba oxigéncsövet dugtak. Nagy teremben feküdtünk, az ágyak elhúzható függönyökkel voltak elválaszthatók. Minden ágynál több képernyő mutatta a lélegzés és a  szívműködés adatait. Folyamatos csipogás, különböző színű jelzőfények jelezték az egyes betegek állapotát. Ha valahol baj volt, kétségbeesett jelzőhang figyelmeztette az ápolókat, orvosokat. A csipogások összessége, mint egy kortárs-zeneszerző alkotása, hatalmas kakofóniába olvadt össze. Nekem a Sári féle "Kotyogó kavicsok egy korsóban" című Amadinda produkció járt állandóan a fejemben.

 

Mozgalmas élet volt ezen az intenzíven is, hasonlóan a János kórházi intenzívhez, csak itt a teremben sok ágy volt, nem öt-hat. Itt is állandóan a különböző ágyakhoz ide-oda siettek az ápolók, nagyon sok probléma volt egyesekkel. Szerencsés voltam, mert az éjszaka során nem sok gond volt velem. (Annál több gondjuk volt a velem egyidőben műtött szobatársammal, Bélával, akinek a műtéti sebe keményen vérezni kezdett, a dréncsövén keresztül bőségesen folyt a vér, egyre rosszabbul lett, magához se tért. Amikor látták, hogy állapota kritikussá kezd válni, késő éjszaka telefonon rántották össze a tímet, visszavitték a műtőbe és reggelig küzdöttek vele az újraműtéssel. Sikeresek voltak, de a felépülése igen lassú volt. Amikor én elhagytam már az Érsebészetet, ő még mindég az Intenzív Osztályon volt.) Hajnalban lemosdattak, majd sósborszesszel bedörzsölték a hátamat, utána jó alaposan megdöngette a nővér a hátamat, hogy a felesleges slejmet kiköhöghessem. A szám alaposan kiszáradt, meghámozta a citromomat, és a számszélét egy citromszelettel ápolta a nővér. Mozdulatlanságunk, műszerekhez kötöttségünk és gyengeségünk szükségessé is tette a gondozásunkat. Nem minden sorstársam hozott sósborszeszt és citromot, bár az előkészítő iromány egyértelműen előírta, hogy be kell szereznünk (csak az indok nem volt odaírva, így aztán nem tudtuk előre, mennyire fontos abban az állapotban, amit mindenfélekép meglehetősen nehéz elviselni). Az egyik korábbi szobatársamnak adtam a készletemből kölcsön. A nővér aztán gondoskodott, hogy én se szenvedjek hiányt.

 

25-én, a műtét utáni második napon megszabadítottak a műszerektől, és átvittek az úgynevezett "kisintenzívre", az őrzőbe. Ez már olyan, mint a kórterem, de a higiéniai feltételek szigorúbbak annál. A beteget itt is műszerek figyelik, ezekkel azonban már csak a legszükségesebb életfunkciókat követik. Itt is folyamatos orvosi gondozásban volt részünk, de szerencsére nekem nagyon kevés ápolásra volt szükségem. Anya is meglátogatott (védőköpenyben, védőálarcban és védőpapucsban), Frivaldszky János pedig hozott számomra Oltáriszentséget. Gyorsan javultam, szorgalmasan fel-fel fújtam a kesztyű-léggömböt, hogy a tüdőm és mellkasom minél előbb ismét normálisan működhessen. A fújás kemény feladat volt: a mellkas-műtétem helye még égetően fájt, az erős fúvásokhoz eléggé gyenge voltam. Ám tudtam: a kemény feladatok jelentenek komoly kihívást. Túl akartam élni a műtétet, így aztán hősiesen és kitartóan gyakoroltam a rekordfúvást: minél kevesebb lélegzetvétellel minél nagyobbra fúni ezt a nyomorult álléggömböt.

<<<    >>>

BEVEZETŐ                          Bevezető -- betegen -- kórházkóstoló -- vizsgálatok -- döntés -- kimenőn -- érfestés

MŰTÉTEK - Epeműtét      Sebészet -- epeműtét -- lábadozás -- felépülés

                      -  Szívműtét      Előkészület -- felkészítés -- szívműtét (Mútéti leírás) -- intenzíven

                     -   Utókezelés    Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás -- vizesen

REHABILITÁCIÓ              Ferenc kórházban -- hazabocsátás -- kontroll

IMAÉLETEM                      Előzmények -- Rádöbbenés  -- Választás -- Belenyugvás -- Átrendeződés -- Remény -- Újrakezdés -- Víz, víz -- Visszatérés -- Kétévesen 

IDŐPONTOK                        A betegségem időpontjai

DIÉTÁK                                 CUKROSDIÉTA (Cukorbetegség -- Kezelés) -- EPE-DIÉTA -- SYNCUMAR (tabletta -- diéta -- profilaxis)

VEGYES                                Edzésprogram -- Epeismeretek -- Életmód (Vörösbor)  -- Szívműködés és műtét -- Terhelési értékek -- Meditáció -- Fájdalom

                                               Személyekről -- Szent Ferenc Kórház (Tahy-interju) -- Szívsebészeti Klinika -- Új Szent János Kórház