Vörösbor - hosszabb élet?

Olasz kutatóknak halakon végzett vizsgálatai szerint a vörösborban olyan hatóanyag található, amelynek fogyasztása számottevő mértékben megnövelheti az élettartamot és az élet minőségét is. Mint arról Alessandro Cellerino, a pisai Scuola Normale Superiore neurológusprofesszora és munkatársai a Current Biology februári számában beszámoltak, a vörös szőlőfajtákban és borokban megtalálható rezveratrol nevű szerves vegyület „meghosszabbítja az élettartamot, és késlelteti a korral járó tüneteket a rövid életű gerincesekben".

A resveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Jelentős mennyiségben tartalmaz resveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. Mennyisége az éghajlat, a talaj és a növénykezelés függvénye. Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki, ezek humán vizsgálatokban még nem bizonyítottak. Az egyetlen pozitív humán vizsgálatban a resveratrol igen nagy dózisa (napi 3-5 g) volt szükséges a vércukorszint szignifikáns csökkentéséhez. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Resveratrol)

Cellerino csoportja egy viszonylag rövid élettartamú, kisméretű halfajt (Nothobranchius furzeri) vizsgált, amely fogságban mindössze 3 hónapig él. A 157 egyedből harmincnak az élelméhez kis, hatvannak közepes, húsznak nagy dózis rezveratrolt kevertek, míg a 47 tagú kontrollcsoport tagjai egyáltalán nem kaptak belőle. Míg ez utóbbiak és a kis dózist kapók között nem volt kimutatható változás, már a közepes dózist fogyasztóknál is 27 százalékkal hosszabb élettartam volt megfigyelhető.

Azt is megfigyelték, hogy idősebb példányokban a rezveratrol lelassította az öregedéssel járó leépülést: az agyban a neuronok pusztulásának üteme észrevehetően kisebb volt. A rezveratrol a fitoalexinek vegyületcsoportjába tartozik (a görög szó jelentése: növényi ellenanyag). A növények állítják elő, hogy megvédjék magukat a különféle környezeti ártalmaktól, ideértve például az időjárás szélsőséges változásait, de a mikrobiális vagy gombás fertőzéseket is. (A rezveratrol mellett ilyen például a pisatin, fazeolidin vagy fazeolin.)

A vegyületről, amelyet különösen nagy koncentrációban tartalmaz a vörösbor, már korábban bebizonyosodott, hogy meghosszabbítja számos gerinctelen élőlény élettartamát, így például az élesztőgombákét, a Caenorhabditis elegans fonalféregét és a gyümölcslégyét (Drosophila). David Sinclair, a Harvard Egyetem patológusprofesszora szerint a halakban kimutatott élethosszabbító hatás mérföldkőnek tekinthető, hiszen most először bizonyosodott be, hogy a rezveratrol gerincesekben is kifejti jótékony hatását.

(Discovery News)

-------------------------------------------------------

Forrás: Élet és Tudomány 2006/10 - 316.o.