Rieth József:

SZÍVÜGYEM --- Szívműtét (30-31. nap) -- 2005. nov. 22-23.

Szívműtét    Előkészület, -- felkészítés, -- szívműtét, -- intenzíven.

Imaéletemről: Újrakezdés

<<<    >>>

Kedden, 22-én még mindég halasztották a műtéteket, csak Feri bácsi került sorra, rendkívüli sürgősség okán. Mi, legtöbben szerdára lettünk átütemezve. Délután új altatóorvos keresett meg, mert szerdán ő lesz szolgálatban: Dr. Gálfy Ildikó. Ő egy kissé rokonszenvesebbnek tűnt számomra, de az aláírt nyilatkozatom birtokában ő még kevésbé volt beszédes. Az ő szavai inkább egy reklám ügynök stílusát juttatták eszembe. Kérte a beleegyezésemet egy altatási kísérletbe. Egy új altatási eljárásban ugyanis műszeresen mérik az alvás intenzitását, és ennek megfelelően automatikusan adagolják valami új eszköz segítségével az altató gyógyszert. Természetesen az altató orvos folyamatosan figyelemmel kíséri a dolgokat, és szükség esetén átveszi az irányítást, de alapvetően a műszerekre bízzák az altatás folyamatát. Ez a kísérleti módszer optimális összhangot biztosít -- ígérte -- az alvás mélysége, a gyógyszer adagolás és a beteg igénybevétele között. Némi megfontolást igényelt tőlem a döntés -- hiszen ez egy újabb veszélyforrást visz be a műtétembe -- de a kísérlet kockázati tényezője messze eltörpült az egyéb megfontolandó és már eldöntött választási szempontok mellett, így aztán beleegyezésemet adtam a kísérletbe. Újabb nyilatkozatokkal bővült a szépen felduzzadt aktatömegem... Délben ismét csak levest kaptam, este pedig beöntést.

 

Szerdán, 23-án délelőtt felkészítettek a műtétre. Kora délelőtt még nagy örömömre Frivaldszky János jött és megáldoztatott. Nagy megkönnyebbülés volt számomra ezekben a percekben Jézus közösségében részesülni. Újabb beöntés után megkaptam én is a szükséges "dili-bogyót", ami néhány órás alvást, utána pedig egy tompa félöntudatot eredményezett. Tizenhárom órára vittek a műtőbe. A műtét 255 percig tartott, de összesen kb. este hatig voltam a műtőben. Zsuzsó és Fiú a műtő előtt várakoztak. Kassai doktor a műtét után kiment hozzájuk, és részletesen elmondta nekik a műtét lefolyását, a várható következményeket, tennivalókat, valamint a szigorúan betartandó életmódi szabályokat. Maga a szívműtét simán, komplikációmentesen zajlott le. Csak a műszeres altatás nyugtalanította őket, mert az alvásom mélységére a műszer időnként minimális szintet jelzett, attól féltek, hogy mindjárt felébredek már műtét közben. Nem ébredtem fel idő előtt, jól sikerült a műtét. Látszólag komplikáció nélkül operáltak meg, de a műtéti leírás elárulja: egy kis probléma fellépett. Műtét után a mellüregből két liternyi váladékot kellett kiüríteniük, ami már korábban felgyülemlett és légzési nehézséget okozott. Ez még a korábbi köhögésem és fáradékonysági panaszaim idejéből maradt vissza. Műtét után szigorú kímélő életmód szükséges, csak fokozatos rehabilitáció után, egy-két éves távlatban érem el a régi terhelhetőségemet, csak akkor folytathatom régi életmódomat.

 

A mitralis regurgitáció esetén választható műtéti megoldásként a billentyűcsere, ami altatásban végzett beavatkozás. A szegycsont hosszanti átvágásán (median sternotomia) vagy a IV. bordaközben ejtett metszésen (thoracotomia) keresztül, és a szegycsont melletti (jobb parasternalis) megközelítésből is végezhető a beavatkozás. A műtét extracorporalis keringés és hűtés védelme mellett töténik. Meszesedés esetén a mitralis billentyű kivágásra kerül, majd a helyére műbillentyűt varrnak. Általában mechanikus billentyű kerül beültetésre, ami egy műanyagból készült szerkezet. Amennyiben nincs súlyos meszesedés, vagy ínhúrrövidülés, azokat esetleg nem távolítják el, csak bevarrnak egy műbillentyűt is. A műtétet követően élethosszig tartó véralvadásgátló (anticoaguláns) kezelésre, valamint a szívbelhártyagyulladás megelőzésére (endocarditis profilaxis) van szükség.

 

A műtétről nem lévén emlékem, csak beszámolókból tudom, mi történt (Leghitelesebben a Műtéti leírásból.). Feleségem elmesélte, hogy egy ideig vártak Fiammal együtt a műtőnél, majd hazamentek (hiszen a szomszéd házban lakunk), és ott izgultak értem. Fiam negyedóránként szaladt át a kórházba, figyelni az eseményeket. Csak késő délután tértek vissza a kórházba, a műtét vége felé. Ekkor jött ki Kassai doktor úr, és vitte be őket egy vizsgáló szobába. Részletesen elmondta a műtét lefolyását, azt hogy sikeres volt a műtét, de a biztos eredmény csak később lesz megállapítható.

 

Csak az intenzív osztályon tértem magamhoz, ám az ébredés is meglehetősen ködös emlékekkel maradt meg bennem.

<<<    >>>

BEVEZETŐ                          Bevezető -- betegen -- kórházkóstoló -- vizsgálatok -- döntés -- kimenőn -- érfestés

MŰTÉTEK - Epeműtét      Sebészet -- epeműtét -- lábadozás -- felépülés

                      -  Szívműtét      Előkészület -- felkészítés -- szívműtét (Mútéti leírás) -- intenzíven

                     -   Utókezelés    Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás -- vizesen

REHABILITÁCIÓ              Ferenc kórházban -- hazabocsátás -- kontroll

IMAÉLETEM                      Előzmények -- Rádöbbenés  -- Választás -- Belenyugvás -- Átrendeződés -- Remény -- Újrakezdés -- Víz, víz -- Visszatérés -- Kétévesen 

IDŐPONTOK                        A betegségem időpontjai

DIÉTÁK                                 CUKROSDIÉTA (Cukorbetegség -- Kezelés) -- EPE-DIÉTA -- SYNCUMAR (tabletta -- diéta -- profilaxis)

VEGYES                                Edzésprogram -- Epeismeretek -- Életmód (Vörösbor)  -- Szívműködés és műtét -- Terhelési értékek -- Meditáció -- Fájdalom

                                               Személyekről -- Szent Ferenc Kórház (Tahy-interju) -- Szívsebészeti Klinika -- Új Szent János Kórház