Semmelweis Egyetem, Ér- és Szívsebészeti Klinika

                        1122 Budapest, Városmajor utca 68

 

Címlaphoz -- 1912 -- 1951 -- Jelen

 

Szívsebészeti e-mail címük, melyre gyors választ igénylő elektronikus leveleket, kérdéseket lehet címezni: szivtitk@erseb.sote.hu
Ambuláns szívsebészeti vizsgálatra történő bejelentkezés: 00-36-1-458-6800

Ambuláns echo vizsgálatra történő bejelentkezés: 00-36-1-458-6812

 

 

A Városmajori Klinika múltja -jelene

A Városmajori Klinika főépületét 1912. júniusában avatták fel. Az épületben akkor kezdte meg működését a híres János Szanatórium, melyről a Vasárnapi Újság, 1912. 59. évf. 50. Száma az alábbiakat írta:

 „Itt nemcsak szanatóriumi ellátást nyújtottak az azt igénylők számára, hanem széleskörű gyógyászati kezelésben részesítették az arra rászoruló, az intézetbe befekvő betegeket. Buda legszebb részén, pormentes, ózondús levegőjű helyen, a csendes és előkelő Városmajor-utcza végén, a Svábhegy oldalán, erdőtől környezetten, egy gyönyörű szanatórium nyílott meg a nyár elején: a János Szanatórium, amelyet nagyítás nélkül méltán lehet az asepsis diadalának nevezni. A modern, a legtökéletesebb, a ténykedéseiben biztos orvosi tudománynak nem palotája, hanem temploma ez a szanatórium, mely díszére válik a magyar gyógyászat fejlődésének. Az intézet egy mosolygós, gyönyörű fehér palota, mely a maga világosságával, tisztaságával, hatalmas méreteivel, praktikus gyógyászati berendezésével bizodalmat önt a betegbe, lelkébe reményt és derűt csepegtet. És ezt növeli a külső és belső környezet. A külső környezet: a remek kert, az ózondús hegyi levegő, a szép kilátás; a belső környezet: a kitűnő orvosi ápolás, a remek szoba, az egészséges és jó élelmezés, a mintaszerű kiszolgálás ".

1951-től, az államosítást követően, az Intézetben folyó gyógyító tevékenység új keretek között folytatódott. A Budapesti Orvostudományi Egyetemhez kapcsoltan, mint az egyetem Sebésztovábbképző Klinikája kapott megújult feladatokat. 1952-ben itt kezdett megszerveződni az ország első szívsebészeti, majd 1953-ban az első érsebészeti ellátásra specializálódott osztálya. Mindez akkor történt, amikor még Amerikában is csak gyermekcipőben járt az ér- és szívsebészet. A szívsebészeti műtétek 1952-ben kezdődtek, teljes kibontakozásuk azonban 1957-ben indult meg Kudász József igazgatói kinevezését követően. Az első hazai szívmotoros műtétet is a klinika falai között végezték el. A Budapesti, majd későbbiekben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, legújabban pedig már a Semmelweis Egyetem szolgálatában eltelt több mint fél évszázados tevékenysége során a Városmajori Klinika a hazai ér- és szívsebészeti ellátás meghatározó központjává vált. Fennállása során több mint 32.000 helyreállító érműtétet és mintegy 12.000 nyitott szívműtétet végeztek falai között. Számos új műtéti eljárást, így az érsebészeti műtétek szinte valamennyi fajtáját itt végezték először Magyarországon. Külön említést érdemel, hogy nem csak az első hazai motoros szívműtétet, de az első magyarországi szívátültetést is itt végezték 1992. január 3-án. A szív-transzplantációs program azóta is kizárólagosan e klinika falai között zajlik. Az ér- és szívsebészeti ellátás mellett a klinikán 1963. óta folyik a szív ritmuszavarainak pacemaker beültetéssel történő kezelése.

 

Az elmúlt években éppen itt, a Városmajori Klinikán ültették be Magyarországon a legnagyobb számú pacemakert (2004-ben több mint ezret), köztük az igen nagy szakmai tapasztalatot igénylő defibrillátor pacemakert. A koszorúér betegségek kezelésben mind nagyobb szerep hárul a katéteres intervenciókra, mely ballonos tágításokkal, tágító spirálok (stent) beültetésével szünteti meg - az erre alkalmas esetekben - a koszorúerek szűkületeit. A 2002-ben felépült új Cardiovascularis Centrum, klinikánk legújabb ékköveként játszik rendkívül hatékony és egyre meghatározóbb szerepet az akut szívinfarktusok intervencionális kezelésében. A klinika betegeinek gyógyítását és gyógyulását a négy érsebészeti-, két szívsebészeti-, egy pacemaker-, három ér- és szívkatéteres műtőn kívül, jól felszerelt intenzív osztályok és gondos ápolást biztosító kórtermek segítik. A gyógyítás diagnosztikai hátterében a hagyományos EKG, röntgen, kémiai laboratóriumok mellett a Városmajori Klinika rendelkezik a korszerű képi diagnosztika szinte valamennyi modern, nagy tudású eszközével is, így ér és szív ultrahang készülékekkel, az angiographiás és hemodynamikai berendezésekkel, spirál CT és az MR laboratóriumokkal.

 

A Klinika majd félszáz orvosa - érsebészek, szívsebészek, aneszteziológusok, kardiológusok, radiológusok, laboratóriumi szakorvosok - felhalmozódott és összeadódó szaktudásának, tapasztalatának, valamint a jól képzett és hivatástudó szakszemélyzet gyógyító munkájának köszönhetően a klinika gyógyítási eredményei nem csak országosan, de nemzetközi szinten is megállják helyüket.

 

A Városmajori Klinika az orvosképzésben is egyedülálló teljesítményt tudhat magáénak. Az elmúlt ötven év alatt igazi iskola-teremtő szerepet töltött be. Jól példázza ezt, hogy falai közül számosan kerültek más Intézetek vezető beosztásaiba.

 

2005-ben az intézet vezetője: Dr. Acsády György egyetemi tanár. A szívsebészet osztályvezetője: Szabolcs Zoltán Dr. egyetemi docens. Kezelésemmel kapcsolatban álltak: dr. Bartha Elektra (Echo Labor), dr. Becker (Szívkatéteres Labor), Daróczi László dr. (műtéti asszisztens), Gálfy Ildikó dr. (anaesthesiológus), Hegedűs Márta (műtéti sszisztens), Dr. Kassai Imre (operáló orvos), Med. habil. dr. Matkó Ida Ph.D. (anaestheológus, egyetemi docens, a műtét előkészítése során), Veres Gábor Dr. (műtéti asszisztens).

 

Az intézetben folyó munkákról a HírTV egészségügyi műsora is riportot adott. A magyarországi szívsebészet jelenlegi helyzetével a "Gyógyhír" több adásban is foglalkozott.

Címlaphoz -- 1912 -- 1951 -- Jelen

 

BEVEZETŐ                         Bevezető  --  betegen  --  kórházi kóstoló  -  vizsgálatok  -  döntés --  kimenőn  --  érfestés.

MŰTÉTEK - Epeműtét          Sebészet -- epeműtét -- lábadozás --  felépülés.

                 - Szívműtét          Előkészület  --  felkészítés -- szívműtét  -- intenzíven.

                 - Utókezelés         Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás --  vizesen.

REHABILITÁCIÓ               Szent Ferenc kórház  --  hazabocsátás  -  kontroll.

IMAÉLETEM                     Kiinduló állapot  --  változások  --  vissza az életbe.

IDŐPONTOK                      A betegségem időpontjai

ZÁRÓJELENTÉSEK           Röntgen - Katéter előtt - Epeműtétre - Intenzívről - Sebészetről - Szívműtétre - Szívműtétről - Rehabilitációra - Haza

DIÉTÁK                             Cukros  --  Epe  --  Syncumar

VEGYES                            Életmód  --  Szívsebészet  --  Syncumar