Rieth József: Útiemlékek

Biarritz

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2001. június 24-július 1. között egy Lourdes-Fatimai zarándokúton vettünk részt. Célunk volt az útbaeső igen sok város közül néhányat meglátogatni. (Franciaországban: Avignon, Biarritz, Lourdes; Olaszországban: Padua; Portugáliában: Coimbra, Fatima; Spanyolországban: Avilla, Barcelona, Madrid, Montserrat, Salamanca, San Sebastian,)

Egy napos Lourdesi tartózkodás után Lourdes-ból Fatimába utazva rövid időre megálltunk az Atlanti Óceán partján, Biarritz fürdővárosban, nem annyira a város, hanem inkább az óceán megtekintése céljából. Ílymódon aztán a szükségszerű technikai szünet és az óceánnal való ismerkedés is egy kalap alatt megtörténhetett.

Lourdesből elindulva Biarritz felé igyekeztünk a kényelmes sztrádán. Szép kertvárost találtunk: luxusszállók sora, meg kastélyszerű paloták alkotják a városkát. Az egyik kanyarnál megpillantottuk az Óceánt. Haragos volt, de gyönyörű kék. Ez a város az 1800-as években jött divatba és a "fürdőhelyek királyává és a királyok fürdőhelyévé" nevezték ki. Nehezen találtunk megfelelő tengerparti parkoló helyet: a Szűz sziklájánál, a baszk partrészen.

A Pireneusok lejtői sziklák sorával érnek az óceán vizébe. A fövényes és fürdésre alkalmas partrészt sziklák választják el. A város teraszosan helyezkedik el és csodálatos kilátás nyílik a Baszk öbölre. Itt látható Franciaország legszebb akváriuma, a tengeri tudományos központban. Kaptunk egy órát, hogy fotózzunk, gyönyörködjünk, esetleg fürödjünk. Élveztük a tenger megtörő hullámait, a csodálatos sziklákat, a szép partszakaszt. [A29-E]

Zsuzsó csak térdig ment a vízbe, mert félt, hogy nincs ahol lezuhanyozza a sós vizet. Kagylókat és szép köveket gyűjtött a gyerekeknek, a csoporttársaknak. Bella szerencsésebb volt, mert talált egy ingyenes strandot zuhannyal és úszott is egyet. Így is nagyon jó volt a csapkodó hullámok közé begázolni és a puha homokon taposni. Tovább indultunk San Sebastian felé.

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

---------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Biarritz