Rieth József: Útiemlékek

San Sebastian

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2001. június 24-július 1. között egy Lourdes-Fatimai zarándokúton vettünk részt. Fatimába utazva útunkba esett San Sebastian. Megálltunk egy nagyon rövid sétára, a legfontosabb látnivalók megtekintésére. Csak technikai pihenő volt ez, hiszen minden zárva volt, és programunk is sürgette a továbbhaladást.

Donostia-San Sebastián (baszkul: Donostia, spanyol nyelven San Sebastián) spanyolországi város Baszkföldön, Gipuzkoa tartomány fővárosa.

Baszkföld egyik legnagyobb városa, és mivel 20 km-re fekszik a francia határtól, fontos kereskedelmi és logisztikai központ. A városban 186 122-en laknak (2011)

San Sebastian volt első Spanyolországi megállónk. Ez Spanyolország északi tengerpartjának legkeletibb csücskében épült híres fürdőhely. 130 ezer lakosú nagyváros. Valamikor a kis halász-földműves település, Izurum állt a város helyén. 1200 körül említik először. A XVI. században a városkát erődítmények övezik. A napóleoni háborúk idején 1813-ban a város elpusztul. Az óvárost 1816-ban kezdik újjáépíteni. Az újvárost pedig 1863-ban. Ekkor lebontják a régi városfalakat és modern városrészek épülnek. 1764-ben épült a háromhajós rokokó templom, a Santa Maria.

Itt álltunk meg. Kiszálltunk és sétára indultunk. A város legrégibb temploma a San Vincente 1507-ben épült és túlélte az 1813-as tűzvészt. A városban mesterségesen szabott utcarend van: párhuzamosan, sakktáblaszerűen haladnak az utak. A házakon kovácsoltvas erkélyek láthatók, mégpedig ahány ablak, annyi erkély. Nagyon szép, mindenkinek nagyon tetszett. A Katedrális neogót és 1890-93-ig épült. Visszaszállva hamarosan elértük a város belső részét. A nagy forgalmú utcákon végig araszoltunk. Megnéztük a Jó Pásztor katedrálist, sajnos csak autóbuszról, mivel délben minden bezár.

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-----------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Donostia-San_Sebasti%C3%A1n 

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Donostia-San_Sebasti%C3%A1n&curid=48203&diff=117573590&oldid=117287155#cite_note-1