Rieth József: Útiemlékek

Madrid

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2001. június 24-július 1. között egy Lourdes-Fatimai zarándokúton vettünk részt. Fatimából hazafelé utazva megálltunk Madridban egy rövid városnézésre.

Madrid Spanyolország fővárosa és az azonos nevű tartomány székhelye.

Területe: 607 km².

Lakóinak száma 2011-ben 3,26 millió, elővárosokkal együtt kb. 6,5 millió fő.

Az Ibériai-félsziget közepén, Új-Kasztília síkságán, a Mezeta fennsíkján, a Meaques patak és a Manzanares folyó, illetve anyafolyója, a Jarama partján található.

Tengerszint feletti magassága: 665 m

 

 

Madrid történetéről

1561-ben II. Fülöp a mórok alapította települést választotta Spanyolország központjául. Egyetlen előnye a központi fekvése volt. Gyors fejlődésnek indult, mert vonzotta a kereskedőket, művészeket. Templomok, kolostorok, paloták épültek. 1808. V.2-án megkezdődött a Napóleon elleni szabadságharc. A Toledoi-kaput ebben az időben kezdik építeni. A rövid köztársaság után (1883-84.) XII. Alfonz uralkodása idején a város elektromos áramot, villamosvonalat és telefonhálózatot kapott. Ekkor már 500 ezer lakósa volt a városnak. 1919-ben megindult az első metró. A polgárháború után a nacionalisták Madridot két éven át megszállva tartották. Franco hivalkodó építészete jellemezte ekkor a várost.

A főváros az óvárosból és a főúri részből áll. Az óvárosban van a kormányszékhely, amely előtt látható a spanyol utak nulla kilométerét jelző kőlap. 

Madridi látogatás

8óra 28 perckor elindultunk Madrid felé. A körgyűrűn közelítettük meg a fővárost. Megdöbbentő volt átvergődni a földalatti főút-kereszteződéseken, többszintes körforgalmi csomópontokon. Hamarosan meg is érkeztünk egy kedvező parkolóhelyre és kiszállva a "dugó" miatt gyalog mentünk a várost megnézni.

Sétáltunk a belvárosban 11.30-ig. Megnéztük a Toledó kaput, a Ferences templomot, a királyi palotát és a katedrálist. [B12-20] A palota előtt széles tér van, ennek városfelőli oldalán szobrokkal és növényekkel gazdagon ellátott gondozott park van.

Különösen látványos a San Francisco el Grande templom, amely klasszicista stílusban épült és 33m átmérőjű kupolája van. Sajnos zárva volt, pedig Goya képeivel díszített belsővel rendelkezik. A katedrális mellett van a királyi palota. Különböző Fülöpök lovas szobra. Nem messze innen van a hatalmas vásárcsarnok. Láttuk Don Quiote szobrát, aztán végig mentünk egy sétáló utcán, láttuk a hatalmas toronyházakat, amelyek helyén egykor kis házacskák álltak, és a király egy intésére kerültek lerombolásra.

A minisztériumi negyed a bankok központja, itt van a Hadügyminisztérium is, és  a Főposta csodás neogót épülete.   Elsétáltunk a Cibeles-szökőkút mellett, amely a nagyforgalmú tér közepén áll, oroszlános fogaton a termékenység istennője ül. Innen a déli sugárúton jutunk el Prado- múzeumhoz. Itt van a városkapú is, ezen vonult be III. Károly 1777-ben, akkor ez volt a város széle.

Láttuk még Kolombusz szobrát és a város címerállatát: egy medve az eperfánál. Itt, a közelben is van egy hatalmas, díszes épületekkel körbezárt főtér, a Plaza Mayor.

Az Opera mellett hatalmas térre érkeztünk: a Pl.Puerto del Sol-ra. Itt látható a spanyolok "0"-kilóméterköve, a rendőrség épülete előtti járdán. Óriási forgalom van mindenfelé, és mindenütt építkezés. A város az ország középpontjában lett felépítve, de ma is minden utcácskában építkeznek, restaurálnak.

1/2 12-re meglehetősen elfáradva ültünk buszunkba és elhagytuk Madridot is. Útközben találtunk egy szupermarkettet, ahol enni-innivalót vásároltunk, majd Barcelona felé vettük utunkat.

A 650 m tengerszínt feletti magasságon épült Madrid után lassan ereszkedtünk a tengerparton fekvő Katalónia fővárosához.

Látnivalók

Az ÓVÁROS nevezetességei:

— Puerta del Sol kormány-székhely harangtoronnyal. "O" km kőlapja.

— Plaza Mayor III.Fülöp lovas-szobrával.

— Plaza del Villa a barokk városházával (17.sz.), két 16. sz-i palota

— Plaza de Paja a Capilla del Obispo 1520. és San Francisco el Grande 18.sz.

— Mercada de la Cebada (árpapiac)

— San Isidro 17.sz. katedrális

— La Latina negyed, vasárnaponként bolhapiaccal

— keleti oldalon a Lovapies városrész az egykori zsidónegyed keskeny sikátorokkal

— Real Academia de Bellas Artes (Goya festmények).

 

Az ELŐKELŐ NEGYED látnivalói:

— Monasterio de las Delcalzas Reales a mezítlábas klarisszák kolostora.

— Teatro Real az operaház, 1850

— Paéaco Real fogadó palota 1764

— La Almudena katedrális szentelve 1993-ban 100 év építés után

— Templo de Debod Óegyiptomi templom Asszuánból (Kr.e.200) az 1968-as mentésből

— Ermita San Antonio de la Florida kápolna (1798) Goya sírjával, a kupolában freskódíszítésével

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

--------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Madrid