Rieth József: Útiemlékek

Barcelona

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2001. június 24-július 1. között egy Lourdes-Fatimai zarándokúton vettünk részt. Célunk volt az útbaeső igen sok város közül néhányat meglátogatni. (Franciaországban: Avignon, Biarritz, Lourdes; Olaszországban: Padua; Portugáliában: Coimbra, Fatima; Spanyolországban: Avilla, Barcelona, Madrid, Montserrat, Salamanca, San Sebastian,) Fatimából hazafelé utazva egy éjszakára megálltunk Barcelónában. Csak rövid ideig tartózkodtunk a városban, esti sétánkon igyekeztünk a legfontosabbakat megtekinteni.

Barcelona város Észak-Spanyolországban, Katalónia fővárosa. A Földközi-tenger partján található, mintegy 120 km-re délre a Pireneusoktól és a francia határtól. Délen a Llobregat folyó, északon pedig a Besós folyó határolja. A Generalitat de Catalunya, azaz a Katalán Kormány székhelye. Érseki központ és egyetemi város, kiemelkedő európai kongresszusi centrum. Az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa.

A lakosság száma 1 615 908 fő (2010). Barcelona a második legnépesebb spanyolországi város. Barcelona teljes területe 36 településből áll, melyeknek lakossága összesen 3 186 461 fő. A város területe 636 km².

Madridból jövet Barcelonát és a szállásunkat, az F1 szállót 20.31-kor értük el. Gyors kipakolás után négy órás városnézésre indultunk. Sokáig sétáltunk a város utcáin a kellemes időben, aztán hazamentünk, mert másnap Montserrat megtekintése volt a terv.

Barcelona közelében szálltunk meg egy Forma 1 panzióban. Elhelyezkedés után éjszakai városnézésre indultunk.

BARCELONA Katalónia fővárosa. Mindig szoros kapcsolatban állt Közép-Európával. Ez nemcsak gazdasági, hanem kulturális területen is gazdagon gyümölcsözött: számos műemlékkel, múzeummal és színházzal büszkélkedhet. Élénk az éjszakai élet, az 1992-ben itt rendezett olimpia sok új épülettel, sportcsarnokkal és szép sétányokkal gazdagította a várost.

A legenda szerint Hannibál apja alapította a várost erre néhány falmaradvány emlékeztet az óvárosban. 713-ban a mórok hódították meg a várost, de csak rövid ideig tudták megtartani.1289-ben ülésezett először a Corts Catalans, európa első parlamentje. A XIX. században Barcelona az ipari forradalom idején Spanyolország vezető városa volt. Új városrész alakult, amit Gaudi modern épületeivel tett jellegzetessé. Az élet éjjel és nappal az 1 km hosszúsétáló utcán folyik, amely egykor folyómeder volt. Itt minden félét árulnak, még éjjel is láthattuk. Az utca alsó végénél Kolombusz egy oszlopon állva mutatja az irányt a tenger felé. A drótkötélpályás függővasút gyönyörű kilátást nyújthat a városra és a tengerre, de ez csak nappal működik. Sok túrista sétálgatott, nézelődött  velünk együtt. Elmentünk Gaudi valószínűleg örökre befejezetlen műve a La Sagrada Familia bazilikához. Most is fel volt állványozva. Az építész 20 éven át dolgozott rajta, de elkészültét nem érhette meg, mert a szórakozott művészt elgázolta egy villamos; sírja a kriptában található. A templom gigantikus méretű (15 ezer hívő számára készült; egyik tornyát 170 m magasra tervezték).Pénzügyi gondok akadályozzák azóta is az épület befejezését. Még sokáig sétáltunk a kellemes időben, aztán hazamentünk, mert másnap Montserrat  megtekintése volt a terv.

A város főbb látnivalói:

Rambla sugárút —

 

Mare Deu Betlem jezsuita templom, 17.sz. —

 

La Boqueria 1835. a piac —

 

 

 

Santa Maria del Pi gótikus templom. —

 

Gran Teatre del Liceu az Operaház 1845-ből, leégés után újjáépítették. —

 

Placa Reial árkádos tér Gaudi lámpáival.

 

Gótikus negyede a régi mag.

Itt is sokan jártak az éjszaka dacára az utcán. [B28-B33] —

Placa de Sant Jaume Városháza és kormányzati épület —

 

középkori királyi palota. Körbesétáltuk. [B35-37] —

 

La Seu katedrális 1298. Kupola 19.sz. Benne Szent Eulália sírja.

 

Óvárosi negyede

a La Ribera —

 

Santa Maria del Mar gótikus templom, melyet kifosztottak az anarhisták.

 

Új városrésze

az Eixample Gaudi művekkel. —

 

La Sagrada Familia 1883-1903. (Bővebben a templomról)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vegyes képek

 

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Barcelona

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Csal%C3%A1d-templom _(Barcelona)

Sagrada Familia: https://www.facebook.com/BasilicadelaSagradaFamilia/?hc_ref=ARQRnATABpMHEzwTStll1EQG06UW-tDOLCq6tPPIQMrCV4p0g27DBbkO8A0pEm9Jkl0&fref=nf