Rieth József: Anyagvilág - Háttérismeret

Charm, bájos vagy c-kvark

Tartalomjegyzékhez Világképem <  (Kvark-időszak, Hadron-időszak)     

A bájos kvark, vagy c-kvark ( jele: c) a harmadik legnehezebb a kvarkok közül, egyfajta elemi, az anyagot alkotó jelentős részecske. A bájos kvarkok megtalálhatók a hadronoknak nevezett szubatomi részecskékben. A hadronok tartalmaznak bájos kvarkokat, valamint J/ψ mezonokat (J/ψ), D mezonokat (D), bájos szigma barionokat (Σc), és más bájos részecskéket. Ez, valamint a furcsa kvark az anyag második generációs elemei elektromos töltése +2/3 e , és a puszta tömege 1.27 GeV/c2. Mint minden kvark, a bájos kvark is egy elemi fermion −1/2-es spinnel, és részt vesz mind a négy alapvető kölcsönhatásban: a gravitációs, elektromágneses, gyenge és az erős kölcsönhatásban. A bájos kvark antirészecskéje a bájos antikvark (néha antibájos kvarknak vagy csak egyszerűen antibájosnak-nek nevezik), ami csak annyiban különbözik tőle, hogy töltése ellentétes előjelű.

Az első felfedezett bájos részecske (részecske mely bájos kvarkot tartalmaz) a J/ψ mezon volt.

Az egyes kvarkok fontosabb tulajdonságai

 

Magyar
név

angol név

jelölés

nyugalmi tömeg
(GeV/c2)

elektromos töltés
(e)

Fel*

Up

u

0,0015-0,005

 2/3

Le*

Down

d

0,017-0,025

-1/3

Bájos

Charm

c

1,1-1,4

 2/3

Ritka

Strange

s

0,06-0,17

-1/3

Felső / Tető*

Top / True

t

165-180

 2/3

Alsó / Szépség*

Bottom / Beauty

b

4,1-4,4

-1/3

* A csillaggal jelölt kvarkok magyar neveit a szakma nem igazán használja, helyette inkább az u-kvark, d-kvark stb. elnevezés szokásos. Minden kvarkhoz tartozik egy antirészecske amelynek a jele az "eredeti" részecske jele felülvonással: anti-u = u.

Hadronok melyek bájos kvarkot tartalmaznak

D mezonok tartalmaznak bájos kvarkot (vagy antikvarkot), valamint egy le és egy fel kvarkot. Ds mezonok tartalmaznak bájos és furcsa kvarkot. J/ψ mezonok bájos kvarkot vagy antikvarkot tartalmaznak. Bájos barionok

Tartalomjegyzékhez Világképem <  Kvark-időszak     

-------------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Charm_kvark