Rieth József: Anyagvilág - Háttérismeret

Down, le vagy d-kvark

Tartalomjegyzékhez Világképem <  (Kvark-időszak, Hadron-időszak)     

A le kvark, vagy d-kvark ( jele: d) a második legkönnyebb a kvarkok közül, egyfajta elemi, az anyagot alkotó jelentős részecske. Ez, valamint a fel kvark, formálják a neutronokat (egy fel, két le kvark), és az atommagok protonjait (két fel, egy le kvark). Az anyag egyik legkisebb része, elektromos töltése −1/3 e , és a puszta tömege 3,5-6 MeV/c2. Mint minden kvark, a fel kvark is egy elemi fermion −1/2-es spinnel, és részt vesz mind a négy alapvető kölcsönhatásban: a gravitációs, elektromágneses, gyenge és az erős kölcsönhatásban. A le kvark antirészecskéje a le antikvark (néha antiup kvarknak vagy csak egyszerűen antiupnak nevezik), ami csak annyiban különbözik tőle, hogy töltése ellentétes előjelű.

Az egyes kvarkok fontosabb tulajdonságai

 

Magyar
név

angol név

jelölés

nyugalmi tömeg
(GeV/c2)

elektromos töltés
(e)

Fel*

Up

u

0,0015-0,005

 2/3

Le*

Down

d

0,017-0,025

-1/3

Bájos

Charm

c

1,1-1,4

 2/3

Ritka

Strange

s

0,06-0,17

-1/3

Felső / Tető*

Top / True

t

165-180

 2/3

Alsó / Szépség*

Bottom / Beauty

b

4,1-4,4

-1/3

* A csillaggal jelölt kvarkok magyar neveit a szakma nem igazán használja, helyette inkább az u-kvark, d-kvark stb. elnevezés szokásos. Minden kvarkhoz tartozik egy antirészecske amelynek a jele az "eredeti" részecske jele felülvonással: anti-u = u.

Tömege

Annak ellenére hogy igen gyakori, a fel kvark puszta tömege nincs pontosan meghatározva, de valószínűleg 3.5 és 6 MeV/c2 között van. Ha mezonokban (részecske mely egy kvarkból és egy antikvarkból áll) vagy barionokban (részecske mely három kvarkból áll) található, a kvarkok tényleges tömege megnő, a kvarkok közti gluon mező által létrehozott kötési energia miatt. Például, a fel kvark tényleges tömege protonban 330 MeV/c2 körül van. Mivel a fel kvarkok puszta tömege igen kicsi, ezért nem lehet előre kiszámítani mivel figyelembe kell venni a relativisztikus hatásokat is.

Tartalomjegyzékhez Világképem <  Kvark-időszak     

-------------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Down_kvark