Rieth József: Útiemlékek

Sienna

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

A Hitoktatói Felügyelőség meghívta hitoktatóit és koordinátorait egy 1998. április 13-19 közötti olaszországi zarándokútra. Utunk során a hitoktatással szorosabb kapcsolatban álló szentekkel (*) ismerkedtünk és a hozzájuk kapcsolódó fontosabb városaikat (**) látogattuk meg. Veronából Rómába utazva április 14-én Siennába látogattunk el, ahol Sienai Szent Katalin életével ismerkedtünk. A városnézés után Rómába utaztunk tovább.

*Szentek: Szent Ágnes,  Assisi Szent Ferenc, Szent Bonaventura, Loyolai Szent Ignác, Szent Julian, Szent I. Kelemen pápa, Nursiai Szent Benedek, Szent Pál apostol, Szent Sebestyén, Szent Skolasztika, Szent Szilveszter pápa,   

**Városok: Firenze, Greccio, RómaSubiaco, Sienna.

 

Siena város Olaszországban, Toszkána régióban, az azonos nevű megye székhelye; három összefüggő dombon fekszik, Firenzétől 70 kilométerre.

 

Látnivalók

 

 

Katedrális - Mennybement Szűz Mária katedrálistól (Catedrale della Vergina Assunta). A homlokzat mozaikjai, a harangtorony (Campanile), gyönyörű faragott márvány rozetták, és üvegablakok, 56 intarziával készült márványpadló,

 

 

kápolnák, Pinturicchio festményei, Donatello Keresztelő Szent János-szobra, Piccolomini-oltár, amelynek négy szobrát Michelangelo készítette,

 

 

Battistero di San Giovanni - Szent János Keresztelőtemplom, benne a Jacopo della Quercia alkotta, 15. századi márvány keresztelő medence, amelynek bronz domborműveit Donatello készítette.

 

 

Piazza del Campo - Jacopo della Quercia Gaia-kútja díszíti. Az 1300-as évek elején épített tér. Kagyló formájú, amelynek kilenc „barázdája” a 13.-14. században a várost naggyá tevő Kilencek Kormányának (Governo dei Nove) tagjait szimbolizálja. 

 

 

Mangia-torony - A városháza, a Palazzo Pubblico balján áll a 88 méter magas Torre del Mangia.

 

Santa Maria della Scala - kórház a Dómmal szemben, amelyről már a 12. század végéről készültek feljegyzések. 20 évvel ezelőtt kezdték átalakítani múzeum-komplexummá. 

 

 

Sienai Palio - Izgalmas, látványos, intenzív, és mindenekelőtt folklorisztikus lovas verseny, amelyet évente kétszer, július 2-án és augusztus 16-án rendeznek meg a Piazza del Campón. A Palión Siena városnegyedei (contrada) versenyeznek egymással lovasverseny keretében. A 17 városnegyedből 10 versenyezhet, melyet sorsolással döntenek el, de az előző év azonos időszakában kimaradt 7 automatikusan részt vesz

 

Látogatásunk

 

Rövid idő állt rendelkezésünkre, így csak benyomásokat szereztünk a városról. Szép középkori város, vastag, magas téglafalakkal körbekerítve. Szögletes, ormótlan téglabástyában vaskos kapu várt minket. Kopott középkori utca vezetett az óváros központjába. Sok turista jött ment a gyengén pityergő esőben. [A12-13]

 

 

Az eső hamarosan elállt, a szűk utcákat már esernyő nélkül jártuk végig. A város kapujával szemben kövezett utcán haladtunk, a kis utca nagy térre vezetett, amin a hatalmas bazilika terpeszkedett.[A14-16] A tér méretéhez viszonyítva a bazilika nagy magasságba emelkedett, a felső díszeit nem is lehetett igazán élvezni. Vízszintes szürke csíkok díszítették a falát, a homlokzat dús kőcsipkével volt díszítve. A 12. században épült, és a város büszke urai a leghatalmasabbnak akarták építeni, de torzó lett. A jelenlegi bazilika csupán a végleges építménynek a kereszthajója lett volna, a főhajó és a leendő főhomlokzat csak mint egy oszlopcsarnok, befejezetlenül áll. Belülről is megnéztük a csodálatos nagy Dómot, amely igazi gótikus stílust képvisel. A szószék, az oltár, a bekerített képek a földön és a festmények körben csodálatosak. A bazilika padlózatán gyönyörű márvány berakásos képek vannak kirakva. Nem szabad rálépni, hanem kötélkordonnal kijelölt úton lehet körbehaladni. Így legalább mindenki mindent sorban megnézhet.

 

A keresztelő kápolnába is bementünk, ahol a mennyezeti képeket is megcsodáltuk. Az erényeket ábrázolják a képek: a mértékletességet, a jóságot, a hűséget, az erőt, a bölcsességet, a jámborságot és a szelídséget.

 

A hatalmas központi térre is ellátogattunk, itt lovas felvonulásokat is szoktak rendezni. Ezen a téren áll a Városház épülete, és innen indulnak a szűk kis utcácskák.[A18, 21, B1] A tér tele volt turistákkal, bazárosokkal, üzletekkel.

 

 

Sajnos Szent Katalin szülőháza zárva volt, csak az udvarra tudtunk bemenni. Az udvar hátsó, rejtett szögletében aranyos középkori kút állt, belestünk az épület vasrácsos ajtaján a kedves belső oszlopos folyosóra.[A19-20, 22, B2]

 

 

A város szélén, egy szomszédos dombon van a Szent Domonkos templom, abban találhatók Katalin koponya-ereklyéi. (Katalin azonban nem Siennában, hanem Rómában van eltemetve.)

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

--------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Siena