Rieth József: Útiemlékek

Firenze

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Többször látogattunk el Firenzébe, általában megálltunk rövidebb-hosszabb látogatásra. Egy alkalommal szállásunk is volt a városban. 1992-ben átutazóban tettünk rövid látogatást a város központjában. 1998-ban a hitoktatókkal Olaszországban zarándokúton voltunk, akkor hazautazóban álltunk meg egy gyors városnézésre.

Firenze, Olaszország egyik nagyvárosa, egyben Toszkána régió székhelye és kulturális központja. Teljes népesség 365 539 fő (2013. szeptember 30.)

Az Arno-folyó két partján, annak völgyében elterülő város hosszú múltra tekint vissza. Századokon át a Medici-család uralta. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa is volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont.

2004-ben Nagy-Firenze lakossága elérte a 957 949 lakost. Firenze történelmi centruma 1982 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. Legtöbb fennmaradt építménye, műemléke a XIV-XVI. századból, a reneszánsz trecento, quattrocento, cinquecento időszakából származik.

 

Látogatásaink

Firenzei dóm (Cattedrale di Santa Maria del Fiore, jelentése Liliomos Mária-katedrális). 1294-ben néphatározat alapította. A kupola vastagabb belső héjában 64 rejtett, spirálvonalban felfelé haladó bordát hoztak létre, így a kupola szerkezete önhordó lett, építés közben sem kellett aládúcolni. 1436-ban szentelték fel. A templom 169 méter hosszú, 104 méter széles, kupolája a laternával 107 méter magas. Homlokzatát 1887-ben leplezték le. Harangtornya (Campanile vagy Campanile di Giotto): 1334-ben készült, 84,7 méteres, gótikus.

Keresztelő Szent János-kápolna (Battistero vagy San Giovanni Battistero): nyolcszögű kupolás épület. Eredetileg Firenze székesegyháza volt. 1100-ban alapították, de csak jóval későbben fejezték be. A XIV-XV. században kapta három bronzajtaját (mennyezete tükörrel nézhető, így nem gémberedik el az ember nyaka).

A Ponte Vecchio (vagy Öreg híd, mások szerint Aranyművesek hídja,[D13] illetve Régi híd) az olaszországi Firenze belvárosában, az Arno folyón átvezető híd. Az ékszerkereskedők apró házacskáival teli híd neve a világ ismertebb hídjai között szerepel. A 14. században épült. A Ponte Vecchión keresztül vezet egy folyosó, ez köti össze a Pitti-palotát és az Ufizzi Galériát. Jellegzetességei – melyeknek hírnevét is köszönheti – a fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyek, ahol ötvösök, aranyművesek dolgoztak és dolgoznak ma is. Így ma is az aranyművesek utcájaként emlegetik e hidat. Ők alkották a híd közepén Benvenuto Cellini (1500-1571) szobrát, ki kora legnagyobb firenzei ötvösművésze volt. Az alkotást 1901-ben állították fel. 

Pitti-palota (Palazzo Pitti): olasz reneszánsz épület Firenze történelmi központjában. A palota építését 1440-ben kezdték el, és 1549-ben fejezték be. A XX. század elején az olasz királynak szolgált lakásul, ha Firenzében tartózkodott. Benne kapott helyet a Galleria Pitti.

Pitti-palota

Uffizi-palota (Palazzo Uffizi) 1560-tól 1574-ig Vasari építette kormányzati célokra. A Palazzo Vecchio szögletén az Arno felé áll. Ez utóbbi a Mediciek gyűjteményeiből keletkezett; művészeti kincseit és gazdagságát tekintve egyike a világ első ilyen galériájának, s leghíresebb múzeumoknak. Jelenleg a Nemzeti Könyvtár (Biblioteca Nazionale), a Toscanai Központi Archívum és az Uffizi-képtár (Galleria degli Uffizi) helyezkedik el az épületben. A képtárat az Arno balpartján levő Pitti-palotával hosszú folyosó, a Corridoro Vasariano (Vasari-folyosó) köti össze. A képtár tele van értékes gobelinekkel és más műtárgyakkal. Különlegesen gazdag festmény és antik szoborgyűjteménye. Az alkotások között Giotto, Simone Martini, Piero della Francesca, Beato Angelico, Filippo Lippi, Botticelli, Mantegna, Correggio, Leonardo, Raffaello, Michelangelo, Caravaggio művei sorakoznak. Német és flamand mesterek alkotásai -- Dürer, Rembrandt, Rubens -- ugyancsak megtekinthetők.

Uffici palota

Palazzo Vecchio (vagy Palazzo della Signoria) Itt áll a Városháza, eredetileg a Signoriának, a köztársasági kormánynak, később I. Cosimo nagyhercegnek a székhelye volt. Várszerű épület magas pártázattal. 1298-ban kezdték építeni. 94 méter magas tornya csak a XV. században készült el teljesen. A városi élet középpontja, egykor a köztársaság fóruma volt a tér, ami mostani alakjában a XIV. század óta népgyűlések, ünnepek színhelye. 1498. május 23-án itt állt az a máglya is, melyen Savonarolát és vele együtt két dominikánust elégettek. a Főtér, a Dávid szobor, Savanarola kivégzésének helye.

Szent Márk-templom és kolostor (Chiesa di San Marco) 1290-ben alapított és a 16. században átalakított épület egy szép oltárképével és Pico della Mirandola síremlékével. A templomból be lehet jutni a San Marco-kolostorba (domonkos kolostor) amelyet Fra Angelico da Fiesole freskói ékesítenek s amelyben Savonarola és Fra Bartolommeo is élt. A templomhoz csatlakozó kolostor ebédlőjében Domenico Ghirlandaio nagyméretű Utolsó vacsora freskója látható. Három freskót festett: az elsőt 1476-ban a passignanói apátság ebédlőjébe, a másodikat 1480-ban a Chiesa della Ognissantiba, az Ognissanti ebédlőjébe, a harmadikat 1486-ban ide, a San Marco kolostor ebédlőjébe. Ezt az itt lévőt sajnos az 1966-os árvíz eléggé megrongálta, de helyreállították. Azonban Krisztus arcával történt valami, az nem a mester munkája.  Michelangeló-tér, ami a város fölött található [D16]

A busz még felvitt a Michelangeló-térre, ami a város fölött található [D16] és innen letekintettünk a napfényben fürdő szépséges városra.

Santa Maria Novella-bazilika (Basilica di Santa Maria Novella): szép márványhomlokzatokkal, pompás főportállal, szép freskókkal, festményekkel. Szemben a vasúti pályaudvar építménye, oldalt az autóbuszpályaudvar.

További látnivalók

Dóm-múzeum (Museo dell'Opera del Duomo): Az Opera del Duomoban őrzik a székesegyházból való régiségeket, többek közt a Luca della Robbiatól és Donatellótól származó éneklő és táncoló fiúk és lányok csoportjait s más domborműveket, szobrokat, ötvöstárgyakat.

Piazza delle Carmine:

Santa Maria del Carmine-templom (Chiesa di Santa Maria del Carmine): Szent Pétert Krisztus parancsára a pénzt a vámszedőnek átadja.

Palazzo Medici-Riccardi: 1444-1459 között készült el. Újszerű oszlopos, árkádos udvara.

Giovanni delle Bande Nere szobra: 1540-ben készült alkotás a híres zsoldosvezérről.

Szent Lőrinc-bazilika (Basilica di San Lorenzo): A templomot 390-ben alapították és Szent Ambrus 393-ban szentelte fel. Homlokzatának belső része Michelangelo műve. Egyik mellékhajójában Benvenuto síremléke látható; régi sekrestyéjében szépek Donatello dekorációi.

Biblioteca Laurenziana: A templom szomszédságában őrzik a görög és latin klasszikusok igen értékes kézirataival (1000) rendelkező könyvtárat.

Új Sekrestye (Sagrestia Nuova) és a Fejedelem-kápolna (Capp. dei Principi): A Lorenzo-templommal van összekötve. Michelangelo építette a Medici-család mauzóleumaként.

Neptun-kút: Neptunusszal, a tritonokkal és négy tengeri istennővel. I. Cosimo lovasszobra. Palazzo Uguccioni szép reneszánsz épülete. Loggia dei Lanzi: A tér déli szögletében álló pompás, nyílt csarnok.

Palazzo Tribunale: a bíróság épülete. Palazzo Gondi: a bíróságtól balra.

Palazzo del Podestá vagy Bargello (Museo Nazionale Bargello): Gótikus, erődszerű palota, amelyet 1255-ben kezdték építeni, 1859-1865 között teljesen restaurálták és a középkori és reneszánsz olasz régiségek gyűjteménye számára Nemzeti Múzeummá avatták, különösen bronz- és márványtárgyai kötik le a figyelmet.

Dante háza: e házban született Dante.

Palazzo Strozzi: 1489-ben készült reneszánsz épület.

Palazzo Spini-Ferrati: hatalmas palotaépület az Arno hídja mellett. 1289-ből. Piazza Santa Trinità

Szentháromság-templom (Chiesa di Santa Trinità): 1250-ből szép márványoltárral és freskókkal.

Palazzo Bartollini-Salimbeni SS. Apostoli-templom (Chiesa di SS. Apostoli) : a város legrégebbi templomainak egyike a XI. századból.

Palazzo Davanzati: XIV. századi patríciusház, ma a Régi Firenzei Ház Múzeuma (Museo della Casa Fiorentina Antica), korhű berendezéssel.

Palazzo di Parte Guelfa: XIII. században született gótikus építmény.

Loggia del Mercato Nuovo: az ún. Új piac csarnoka, a XVI. századból származó reneszánsz, nyitott épület virág- és ajándéktárgyvásárral.

Via Buonarrotti Michelangelo háza (Casa Buonarotti): A tér közelében, a rá vonatkozó emléktárgyakkal, néhány ifjúkori művével és vázlataival.

San Ambrogio-templom

S.M. Maddalena dei Pazzi-kolostor: káptalanterme Perugino freskóját őrzi.

Piazza dell'Annunziata. Harmonikus hatású XV-XVI. századi, a reneszánsz építészet városrendezési elképzeléseit sugárzó tér.

I. Ferdinánd nagyherceg lovasszobra: a tér közepén áll.

Lelencház vagy Az Ártatlanok Kórháza (Ospedale degli Innocenti): 1421-ben emelt épület.

Santissima Annunziata-templom: a lelencház mellett áll az 1250-ben alapított, Andrea del Sarto freskóival díszített templom.

Palazzo Pandolfini: az utca északi részén álló palota, készült 1520-ban.

Firenzei Szent Márk Múzeum (Museo San Marco di Firenze, korábban Istituto di Studi Superiori): indiai, mineralógiai és geológiai gyűjteménnyel.

Szépművészeti Akadémia (Galleria dell' Accademia, korábban Accademia delle Belle Arti): a régibb firenzei mesterek időrendben elhelyezett képeivel, Michelangelo Davidjával.

Dante-szobor: Dante 7 méter magas állványon emelkedő 5,8 méteres márványszobra.

Santa Croce-templom: .1442-ben fejezték be. Híres firenzeiek síremlékei láthatók itt. A falain gyönyörű képek láthatók.

Pazzi-kápolna (Capella Pazzi): 1420-ból.

Rucellai-loggia Firenze, Pitti-palotaVigna Nuova

Rucellai-palota (Palazzo Rucellai):

S. Salvadora d'Ognissanti-templom (Chiesa d'Ognissanti): A Mindenszentekről elnevezett minorita templom 1554-ből, kolostorában Ghirlandaio Utolsó vacsora című freskójával.

Teatro Comunale Corsini-palota (Palazzo Corsini): 1600-as évekből képgyűjteménnyel.

Santo Spirito-bazilika (Basilica di Santo Spirito): A Szentléleknek szentelt templom egy háromhajós bazilika. 1487-ben született. Szép sekrestye.

Guadalagni-palota (Palazzo Guadalagni): főúri épület az 1500-as évek elejéről.

Galilei háza: a Fizikai és Természettudományi Múzeum (Museo di Fisica e di Storia Naturale) épülete.

 

Látogatásunk 1992 (L. római utunk 1992-ben)

 

Megálltunk, a Piazza Aduara, a Stazione S. M. Novella mellé. Fél óra pihenőt kaptunk. Mi elhatároztuk, hogy ezt az időt, amennyire lehet, régi emlékeink felelevenítésére próbáljuk felhasználni. Gyorsan elrohantunk a S.Maria Novelle bazilikához. A téren elképesztő  forgalom van, de aluljáró segít a gyalogosoknak. Hatalmas tér van a bazilika előtt, két oldalról a csíkos díszítésű falak nagyon kellemes látványt nyújtanak. A téren csak a pályaudvar képe változott a régi emlékeinkhez képest. Hatalmas építmény , sok mellékoltárral (Don Bosco, Alacoque Szt. Margit). Néhány képet csináltunk és igyekeztünk vissza a buszhoz. Átmentünk a pályaudvarhoz, néhány prospektust, térképet szereztünk a sarkon levő idegenforgalmi irodában. A pavilonsorban nem volt érdekes látnivaló, de amikor a busz oldalára átmentünk, a Piazza Adua-n, a sarki hivatalban megtaláltuk az autóbuszunk kétnyelvű menetrendjét. Aztán az idő már beszállásra sürgetett.

 

 

Elindultunk tovább Róma felé, megkerültük a Fortezza da Basso-t, ami valószínűleg annak idején vár volt.

Látogatásunk 1998

Gyors városnézésre vállalkoztunk a város központjában. Elmentünk a Domonkos kolostorhoz is, hogy megnézzük az ebédlőjét, de az épület már zárva volt. 3 órakor találkoztunk a busznál, addig mindenki sétálgatott, vásárolt, nézelődött. A busz még felvitt a Michelangeló-térre, ami a város fölött található [D16] és innen letekintettünk a napfényben fürdő szépséges városra. Aztán búcsút mondtunk Firenzének

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Firenze