Rieth József: Útiemlékek

Greccio

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1998-ban a hitoktatókkal Olaszországban zarándokúton voltunk Olaszországban. Utunk során a hitoktatással szorosabb kapcsolatban álló szentekkel ismerkedtünk és városaikat látogattuk meg. Így jutottunk el április 14 Greccioba, és foglalkoztunk röviden Assisi Szent Ferenccel, valamint Szent Bonaventurával.

Greccio település Olaszországban, Lazio régióban, Rieti megyében.

Lakosainak száma 1534 fő.

 

Negyedháromkor már indultunk is Siennából tovább Greccioba, ahol Assisi Szent Ferenc felállította az első betlehemet egy barlangban.

Hegyes-dombos vidéken haladtunk. A házak a dombok tetején épültek. Némelyik szinte várkastély kinézetű. Minden üde zöld: virágzó fák, aranyeső, lila akác, pálma és fenyő látható. Útközben Szent Ferencre emlékezünk. Még egy viccet is meghallgatunk a három különböző színű habitust (csuhát) hordó ferences rendről. Vidám nevetés töltötte be a buszt. Nemcsak savanyú hitoktatók és papok ülnek itt. Ferenc a pápától azt a feladatot kapta, hogy hozza rendbe az egyházat.

Greccio szép kis falucska dombok közt, hegyek lábánál. Kanyargós úton felfelé haladva megérkeztünk a greccioi kolostorhoz.

Magasan fenn a hegyen, sziklára, sziklába épült.[B3, 17] (majdnem úgy, mint a Meteorák Görögországban). Sok lépcső vezet fel a kolostorhoz, ahova szuszogva kapaszkodtunk fel.[B10] Gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé.[B6] A kicsiny teraszokon minden talpalatnyi helyet kihasználnak az atyák, van itt kegytárgy üzlet, kút, pihenő park, szobor.[B16] Bementünk az épületbe. A piciny cellába csak hosszú sorban állás után tudtunk bejutni. [B9]

Szűk folyosó két oldalán nyíltak a kicsiny cellák.[B11] A folyosó felől a cellák fala deszkából készült, barnára pácolva. A 13. cella Szent Bonaventuráé volt, itt kivételesen asztalka is állt, ahol műveit írta.

A barlang, ahol az első élő személyekkel eljátszott betlehemi jelenet létrejött, még látható. Szűk sziklahasadékban áll a betlehem, előtte kellemes kis kápolna. A kis kápolna helyén lehetett a nézőtér. A kolostorban van egy nemzetközi betlehemgyűjtemény, abban egy magyar betlehem is. Ma is élnek itt ferences atyák, láthatóan sok turista, de valószínűleg zarándok is megfordul itt. Az atyák ellátják a környéken a lelkipásztori szolgálatot is. Az egyik atya éppen akkor indult el autóján az egyik közeli településbe.

Szép, aránylag nagy templomocska áll a kolostorban a terasz oldalán, félig a sziklába építve, itt volt a szentmisénk. A templomajtó bronz domborműve Szent Ferenc művéről emlékezik meg.[B15] A belső falfelület terméskőből van kirakva. A szentélyben nagyon szép tabernákulum, felette pedig Mária-szobor látható.[B13]

Faragott keresztút van a falakon, kétoldalt az első betlehemről és a ferences atyák gondozó tevékenységét örökítik meg szép domborművek.[B12,14] Az oltárral szemben, a templom hátsó részén színpadszerűen (diaporáma) kiképezve a születés, a pásztorok, a háromkirályok, a gyermekgyilkosság jelenetei fából kifaragva  (fél méteres szobrok) láthatók. Hol itt, hol ott gyullad ki a fény, egy-egy jelenetre felhívva a figyelmet.[B7-8] Nagyon érdekes és szép.

Sajnos mise után már megint sietnünk kellett, a buszunk várt lent a szikla alatt.[B4-5] Az egész kolostor, az itt töltött idő nagyon lélekemelő és megindító volt.

-----------------------------

A pápa magánlátogatást tett a „betlehemes” Greccióban, 2016. január 4.

Január 4-én, hétfőn déltájban Ferenc pápa Ford Focus autójával a Lazio tartományban, Rieti városa közelében található Greccióba, a ferences szentélybe látogatott – tájékoztatott délután P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A Szentatya váratlan útjának célja az volt, hogy megtekintse a helyet, ahol Szent Ferenc először állított betlehemet, megalapítva ezzel az azóta is élő hagyományt. A Szentatya megtekintette a grecciói ferences kegyhelyen a betlehemi jászlat és imádkozott a betlehemi kápolnában.

A pápa Rietiben meglátogatta Domenico Pompili püspököt, aki ebédre invitálta a Szentatyát, aki délután Pompili püspök kíséretében találkozott hetven fiatallal is, akik éppen egy közösségi programra gyűltek össze. Éppen Ferenc pápa Laudati si’ kezdetű enciklikájáról gondolkodtak, beszélgettek, amikor váratlanul betoppant hozzájuk maga a szerző.

A szerte Olaszországból érkezett, 17 és 35 év közötti fiatalok a rieti egyházmegye szervezésében január 2-tól 4-ig tartó találkozón vettek részt a ferences kegyhelyhez közeli Gyermek Jézus Oázisban.

Egészen konkrét dolgokról is szó esik az ezen a helyszínen tartott találkozókon – magyarázta Pompili püspök –, mint például a fiatalkorúak munkanélkülisége, mely ebben a térségben is súlyos probléma.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió (A képek: 1. - 2. - 3. - 4. - 5. -6. 7. 8.) Forrás: Vatikáni Rádió. KÉPGALÉRIA

Magyar Kurír

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Greccio

http://ferences-zarandok.blogspot.hu/2011/08/greccio.html

http://pestiferences.ofm.hu/irasok/publika/jorgens1902.html 

http://www.amka.hu/cikkek/hirek_-felhivasok/magyar-betlehem-greccio-ban.html