Rieth József: Útiemlékek

Verona

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

A Hitoktatói Felügyelőség meghívta hitoktatóit és koordinátorait egy 1998. április 13-19 közötti olaszországi zarándokútra. Utunk során a hitoktatással szorosabb kapcsolatban álló szentekkel (*) ismerkedtünk és a hozzájuk kapcsolódó fontosabb városaikat (**) látogattuk meg. Utunk első napján Veronába mentünk, ahol első szállásunk volt. Több napot töltöttünk Rómában, majd április 18-án hazafelé utazva ismét Veronában szálltunk meg. Megtekintettük a Verona nevezetességeit és ekkor ismerkedtünk Szent Zénó életével.

*Szentek: Szent Ágnes,  Assisi Szent Ferenc, Szent Bonaventura, Loyolai Szent Ignác, Szent Julian, Szent I. Kelemen pápa, Nursiai Szent Benedek, Szent Pál apostol, Szent Sebestyén, , Szent Skolasztika, Szent Szilveszter pápa,  Sienai Szent Katalin.   

**Városok: Firenze, Greccio, Róma, Sienna, Subiaco,

Verona az észak-itáliai Veneto régió Verona megyéjének közigazgatási központja. Az ősi város és a modern városközpont az Adige folyó kanyarulatánál, a Garda-tó közelében fekszik.

Verona jelenleg 23 negyedből (quartieri) áll, ebből 4 a történelmi központot képezi, és Verona velencei-osztrák falán belül helyezkedik el. 9 további negyed a modern városrészeket alkotja.

Ókori római emlékek

Aréna (Verona) Az ókori amfiteátrumot Kr. u. 30-ban építették. 139 méter hosszú, 110 méter széles, és 44 soros márvány ülései révén 25000 néző befogadására alkalmas. Nyári estéken mind a mai napig tartanak benne színházi előadásokat.

Színház, amely a Kr. e. első században épült. Az idő múlásával azonban kihasználatlan maradt, és lakóházakat építettek rá. A XVIII. században sikeresen megmentették a ma már műemlék épületet.

Arco dei Gavi Az I. században épült. 1932-ben renoválták.

Porta dei Borsari Egy árkád a Corso Porta Borsari végénél. Valójában ez a III. századi római városfal maradványa. A kapu alatt húzódó útszakasz az eredeti, Rómából kiinduló Via Sacra.

A Porta dei Leoni Kr. előtti I. században épült, valaha a város kapujához tartozott.

Középkori emlékek

San Zeno-bazilika 1123–1135 között épült a IV. századi Szent Zeno oltárra. A 18 ajtóalj gazdagon díszített bibliai témájú reliefeket vonultat fel, míg a belső bronzajtó 48-at tartalmaz és további képeket Szent Zeno életéből.

A falat XII. és XIV. századi freskók díszítik. A boltozatos altemplom több szent, így többek között Szent Zeno sírhelyét is rejti, aki Verona patrónusa és első püspöke volt.

A Sant'Anastasia hatalmas, magas templom, eredetileg 1290–1481 között épült a domonkos rendi templomnak. A gótikus bejáratot XV. századi freskók borítják, Szent Péter életének eseményeivel.

A Santa Maria Antica óriási templom, plébániatemplom volt. A 7. században épült.

Látogatásunk

Mialatt Veronába utaztunk, közben Szent Zénóról hallgattunk ismertetést, akinek Veronában van temploma.

Az eredetileg 80 ezer fő befogadóképességű Arénába nem tudtunk bejutni, mert 5 perccel előbb bezárták, csak kívülről nézegettük.[D17-18], majd ellátogattunk a piactérre és az elöljárók palotájához.[D19]

Kutyafuttában mentünk végig a városon: Júlia szobrát és erkélyét láttuk,[D20]

San Fermo templomát, ahol épp egy hangversenyre készülődtek,[D22] egy feltárást, ahol az utca szintje alatt megtekinthető a római kori ásatási lelet.[D21] Igyekeztünk haza, az esti programra.

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Verona_%28Olaszorsz%C3%A1g%29