Rieth József: Útiemlékek

Úton: Lourdes - Fatima körút

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások       

2001. június 29. ----- péntek ------------- 5. nap

Lourdesi látogatásunkat befejezve reggeli után buszra ültünk és 9.48-kor elindultunk Spanyolország felé. A forgalom meglehetősen nagy volt, majd nagy dugó következett. Hosszú araszolás után már dél is elmúlt, amikor elértük Biarritzot (= baszk nyelven: "Két szirt"). Szép kertvárost találtunk: luxusszállók sora, meg kastélyszerű paloták alkotják a városkát. Az egyik kanyarnál megpillantottuk az Óceánt. Haragos volt, de gyönyörű kék. Kaptunk egy órát, hogy fotózzunk, gyönyörködjünk esetleg fürödjünk. Élveztük a tenger megtörő hullámait, a csodálatos sziklákat, a szép partszakaszt. [A29-E]

SPANYOLORSZÁG

A francia-spanyolt határt 14.12-kor léptük át minden formaság nélkül. Csak a 12 csillagos zászló társaságában a két ország zászlaja és a felirat jelezte a határt. Következő állomásunk San Sebastian volt. Itt álltunk meg. Kiszálltunk és sétára indultunk. Visszaszállva hamarosan elértük az Újvárost. A nagy forgalmú utcákon végig araszoltunk. Megnéztük a Jó Pásztor katedrálist, sajnos csak autóbuszról, mivel délben minden bezár.

Bilbaó után hegyek közt haladtunk, fenyőerdőkben, időnként bányákat láttunk. Ezután fennsíkszerű vidék következett, szakadékokkal, omladékokkal, kapaszkodó cserjésekkel. Miranda de Ebro után nagy síkságon (tulajdonképpen medencében) robogtunk, körben a távolban hegyek látszottak erdővel borítva. Nagy távolságban nincs ház, mindenfelé érett gabona táblák, csak egy helyen láttuk, hogy arattak. Ez Spanyolország középső, fennsíkszerű része, bár a 6-800 méteres magasságot az ember nem érzékeli. Lassan ránk esteledett, mi pedig csak szorgalmasan róttuk a kilométereket.

Salamancába érkezve 22.47-től 1.20-ig sétáltunk a városban. Indultunk Portugália felé.  

Jún. 30. ----- szombat ----------- 6. nap

PORTUGÁLIA

A spanyol-portugál határt állítólag 2.45-kor léptük át, de ekkor a társaság már mélyen aludt. Leiriában hét óra táján rövid pihenőt tartottunk egy töltőállomáson, majd 7.50-kor megérkeztünk Fatimába a szállodánkhoz.

Júl. 1. ----- vasárnap ------------- 7. nap

 Júl. 2. ----- hétfő ------------------ 8. nap

Berakodtunk az autóbuszba, majd reggeliztünk fél nyolckor. Fél óra múltán már el is indultunk Fatimából Coimbra irányában. Fenyőerdők közt haladtunk, itt-ott házcsoportot láttunk, később hegyes-völgyes vidékre érkeztünk. Fél tízre megérkeztünk Coimbrába.

Másfél órás nézelődés után elindultunk Spanyolország felé. Guarda volt következő állomásunk. Portugália legmagasabban fekvő városa, a környező vidék központja. Száraz, kellemesen hűvös település. A városkapu és a városfal részben még ma is látható. A város legjelentősebb műemléke a katedrális, melynek építését 1390-ben kezdték el, de befejezni csak kétszáz év múlva tudták. A gránittalpon álló gótikus épület hiányzó csúcstornya ellenére rideg hangulatot áraszt.

Penacura után a rio Montgraf folyó mentén haladtunk, majd egy víztározót érintettünk. Mangualde után ritkás erdők, majd cserjés bozót, köves dimb-domb következett. Ezután kősivatagban találtuk magunkat: hatalmas legömbölyített kövek álltak szanaszét, sokszor egymáson, mint az ingókövek, vagy babakövek. [C35] Kopár, sziklás, köves vidéket látunk. Az egész világon nincs annyi szürke kő, mint itt. Nem is tudjuk elképzelni, mit lehet itt termelni. Szép, de elszomorító látvány volt.

SPANYOLORSZÁG

A portugál-spanyol határt átlépve 13.40-kor, óráinkat gyorsan visszaállítottuk a mi zónaidőnkre. Palás kövek voltak az út mellett, a mezőkön földművelés volt, mindenütt földek, vagy legeltetés. Később bikatenyészeteket láttunk, itt a bikaviadalokra olyan bikákat tenyésztenek, amelyek nem találkoznak emberrel. A tápot is lóról kapják.

Az idegenvezetőnk elmondta a bikaviadalok stílusait, szereplőit. A bika színvak, csak a mozgás ingerli. A spanyolok a bika kimúlásáig vívnak az arénában, a spanyolok és portugálok csak az elgyengüléséig. Ketten, a matadorok fárasztják először a bikát, kis lándzsákat szúrnak rituális mozdulatokkal a gerincébe. A pikador lóról, lándzsával fárasztja tovább. Ezután jön a torreádor, aki 90 centiméteres karddal adja meg a kegyelemdöfést az állatnak.

Salamancában láttuk messziről a katedrálist, a római kori hidat. Gabonatáblák közt haladtunk, amikor eső kapott el bennünket, nem volt erős, és nem volt hosszú. Learatott gabonatáblák, majd hatalmas területen olajfa ültetvények következtek, majd a semmi, pontosabban kősivatag.

Avilla előtt 17.21.kor pihenőt tartottunk egy benzinkútnál. Szemben álltunk a várossal, ráláttunk és fényképeztünk. Majd városnézésre a város kapujához álltunk. [C36-37] 18.50-kor indultunk tovább. A hegyeken hosszú sorban szélerőmű lapátkerekeit láttuk forogni. Nem volt esztétikailag csúnya, nem tudom, miért harcol sok szakértő ellene. Egyesek szerint még az uralkodó széljárást is megzavarja. Látva az elszórt telepítésüket és a távvezetékek oszlopainál nem nagyobb felületüket, én ezt az egész nagy vitát mondvacsináltnak érzem.

Madrid előtt, az autópálya végén az autóbusz első kereke durr-defektet kapott. Ki kellett szállnunk az országúton a buszból, de a gépkocsivezetők gyorsan, negyven perc alatt kicserélték. Madridban 21.16-kor értük el a körgyűrűt. F1-szállóban voltunk elszállásolva, minden automatizált. Meglehetősen fáradtak voltunk és 1/2 11-kor lefeküdtünk.

Júl. 3. ----- kedd ------------------- 9. nap

Ébresztő ½ 7-kor volt, reggeli ½ 8-kor az épület előterében kis asztalokhoz ültünk a magunk választotta ital és ennivalóval. (svédasztal szerűen) Kicsi volt a térség, várakozni kellett egymásra, míg ürült hely. 8óra 28 perckor elindultunk Madrid felé. A körgyűrűn közelítettük meg a fővárost. Hamarosan meg is érkeztünk és a "dugó" miatt gyalog mentünk a várost megnézni. (Madridi városnézés)

Madridot elhagyva, hamarosan déli pihenőt tartottunk. Homokkő dombok következtek, a dombok mint homokhalmok, természetes rézsűszöggel döftek az égbe. Sok helyen a partoldal a szél és fagy által kikészítve hatalmas ereszekkel mered ki a partoldalból. Útközben találtunk egy szupermarkettet, ahol enni-innivalót vásároltunk.

Torijánál olajfaligeteket láttunk. Alcolea del Pinar után a fennsíkon az utat, amin haladtunk, oldalról itt is, ott is mély, a Grand Canyonra emlékeztető meredek völgyek érintették. A völgyekben időnként utakat, vasúti síneket pillantottunk meg. A dombok lábánál, a hegyek völgyeiben omlások, üledékek terülnek el, ezek érdekes piskóta alakzatban fel vannak szántva, és gabonával vannak bevetve.

A 650 m tengerszínt feletti magasságon épült Madrid után lassan ereszkedtünk a tengerparton fekvő Katalónia fővárosához. Előbb átkeltünk egy hegyek között húzódó széles medencén (Meseta). A holdbéli kietlen kősivatag, szinte végtelennek tűnő tájon vezetett az autópálya. A hőmérő 38 C°- ot mutatott, de bent a buszban is rekkenő hőséget éreztünk. A légkondicionáló berendezés sem bírta legyűrni a kinti hőséget  32 fok alá. Igyekeztünk gyorsan elhagyni ezt az érdekes vörös sivatagot. Csak néhol volt fásított, művelt terület. Montvenga környékén a kopár hegyek réteges homokból állnak. Alhama de Aragonnál kopár hegyek alatt zöld táj terpeszkedik, az öntözés teszi lehetővé, Calatayudnál az út menti fehér hegyek, rétegesen valami tündöklően csillogó csillámot tartalmazhatnak. La Muelánál a hegyek tetején ismét szélerőmű csoportot láttunk Zaragóza után az út menti benzinkút parkolójában pihenőt tartottunk. Fraga környékén megint homokdombok következtek gyér zuzmótelepekkel meghintve. 17.28-kor hatalmas tábla és az utat áthidaló betonív mutatta, hogy átléptük a Greenwichi délkört. Ezután már a síkságot kissé zöldes növényzet színezte. Hamarosan Lleida városka mellett haladtunk el. Ez egy 113 ezres lélekszámú tartományi főváros. Ibérek alapították. Várszerű katedrális állt a hegyen, 1278-ban épült.

Barcelonát és a szállásunkat, az F1 szállót 20.31-kor értük el. Gyors kipakolás után négy órás városnézésre indultunk. Sokáig sétáltunk a város utcáin a kellemes időben, aztán hazamentünk, mert másnap Montserrat megtekintése volt a terv.

Júl 4.-----szerda---------------10. nap

Tovább indulva, sok tévelygés után jutottunk el Montserratba. Igyekeztünk mindent megnézni. Sietnünk kellett, mert ma este még a francia szállást el kellett érnünk. Gyorsan vásároltunk képeket, ennivalót és már várt is a busz indulásra készen.13.28-kor elindultunk hazafelé. Granollersnél (14.43) a hegytetőn obeliszk szerűség, a faluban kimagasló templom látszott. Az úttól balra Serra de Montseny helységnél, a hegyen hatalmas épülettömb volt látható kupolával. A spanyol-francia határ (16.21) mindkét oldalán hatalmas római kori kőoszlopok állnak az út két oldalán.

FRANCIAORSZÁG

16 óra 20-kor értünk Franciaországba. Perpignan, majd Salses után cserjés, dimbes-dombos vidék következik. Az út mellett több helyen találunk a tengertől elhódított tavat, vagy zsombékos területet. A tenger elrekesztésével, kiszárításával szélesítik a partvidéket. Pityergő eső kapott el minket pár percre, majd hamarosan pihenőt tartottunk egy parkolóban. Gyors tempóban mentünk tovább Toulon felé, de így is csak 22.03-ra értük el az F1 szállót. Szállásunk a korábbiakkal teljesen megegyezett, azzal a különbséggel, hogy a szobánkban a konnektorban nem volt feszültség, ami reggel a borotválkozásnál némi gondot okozott.

Júl. 5. ----- csütörtök ------------ 11. nap

            Reggel arra ébredt Zsuzsó, hogy minden csatlakozót végig próbálok, de nem tudok villanyt csiholni, így nem tudtam borotválkozni. Egyetlen konnektorunkban sem volt áram. Elmentem a recepcióra szólni, mire egy "csinibaba" berobogott a szobánkba. Első megdöbbenésében, hogy nőt lát az ágyban, egy utánozhatatlan "Aouch"-döbbenettel torpant meg, majd "Bon jour!" felkiáltással (a továbbiakban már nem zavarta, hogy Zsuzsó fekszik az ágyban), megállapította, hogy tényleg nincs villany és elrobogott. Amilyen gyorsan jött, úgy libegett ki a tűsarkú cipőin. Később közölte, hogy a folyosón – 20 cm-re a padlótól – van egy konnektor, próbáljam azt meg, esetleg hasalva borotválkozzam meg. Miután teljesen felébresztettük Zsuzsót, jót derültünk az ötletein – felajánlott ugyanis egy kést is borotválkozás céljára (humorát honorálandó, meggyőztem, hogy tulajdonképpen egy öngyújtóval is hatékonyan le lehetne pörkölni a felesleget a képemről, ezen harsányan nevettünk) – majd összecsomagoltunk. Végül bekopogva Zoltán atyához, ott végeztem el a szőrtelenítést. [D17,18]

Megreggeliztünk és Toulonból 8.49-kor indultunk el. Reggeli imát és a tized rózsafüzért elmondtuk a buszon, majd hamarosan a francia Riviéra egyik fürdővárosába érkeztünk. (Folytatás)

--------------------------

BILBAO [81.o]

370e.l. Bizkaia tartomány fővárosa, ipari központ (vegy és nehézip.). Növekvő pénzügyi és bank szkma. Legnagyobb sp. teherkikötő. 1996-óta Metro.

Catedral de Santiago 1380

Basilica de Nuestra Senorade Begona. Kilátás

Plaza de Nueva: árkádos tér

Museo Gugenheim 1997 a Rio Nervion part-ján, fényes titánnal burkolva (Frank O. Gehry amerikai épitész)

 

                7.30-kor volt a szentmisénk a Szent Mihály kápolnában. Reggeli után buszra ültünk és 9.48-kor elindultunk Spanyolország felé. Pau 10.11, Bidache 11.07, Brisus 11.25, Bayonne 11.35, majd nagy dugó, hosszú araszolás után 12.08-kor értük el Biaritzot. Szép kertváros és luxusszálló sora, meg kastélyszerű paloták alkotják a városkát. Nehezen találtunk megfelelő tengerparti parkoló helyet: a Szűz sziklájánál, a baszk partrészen. 12.26-tól13.39-ig élveztük a tenger megtörő hullámait, a csodálatos sziklákat, a szép partszakaszt. Zsuzsó szép köveket és kagylókat gyűjtött, térdig gázolva a vízbe. Volt aki meg is fürdött.

                Hendayát 14.03-kor értük el, maj a spanyolt határt 14.12-kor léptük át minden formaság nélkül. Csak a 12 csillagos zászló társaságában a két ország zászlaja és a felirat jelezte a határt.

                San Sebastian felé haladtunk. 14.30-kor értük el a várost. Erdiában a negyforgalmú utcákon végig araszoltunk 14.35-14.43 közt. Megnéztük a Jó Pásztor katedrálist, sajnos csak autóbuszról, mivel délben minden bezár.

                Bilbaót 16.20-kor értük el. Ettől kezdve hegyek közt haladtunk, fenyőerdőkben, időnként bányákat láttunk. Ezután fennsíkszerű vidék következett, szakadékokkal, omladékokkal, kapaszkodó cserjésekkel. Igaynál 17.09-től 17.42-ig pihenőt tartottunk. 17.47-kor értünk a Burgos-i elágazáshoz, majd 17.50-kor Miranda de Ebro-hoz.

                Nagy síkságon (medencében) haladtunk, körben a távolban hegyek erdővel borítva. Nagy távolságban nincs ház, mindenfelé érett gabona táblák, csak egy helyen arattak.

                Rubena 18.34, Burgos 18.43, Quintana del Punte 19.22, Magaz 19.36, Valaria 19.56, Valladolid 20.08, Tordesillas 20.28, Canizal 21.04. Pihenő 21,20-22.21.

 

Jún. 30.-----szombat-----------6. nap

 

                A spanyol portugál határt 2.45-kor léptük át, de ekkor a társaság már mélyen aludt. Leiriában rövid pihenőt (6.33-7.34) tartottunk egy töltőállomáson, majd

                Bepakoltunk az autóbuszba, majd reggeliztünk 7.30-kor. 8 óra 11-kor elindultunk Fatimából Coimbra irányában. Fenyőerdők közt haladtunk, itt-ott házcsoportot láttunk, később hegyes-völgyes vidék. 9.12-10.19-ig Coimbrában megnáztük a Szent Antal templomot.

COIMBRA

Szt.Antal székesegyház  [75e.l.P.ötödik legnagyobb városa. Kelta alapítás, majd Conimbriga lakói (conii) lakták. 8.sz. ara-bok. 1064 keresztények, 1143 királyi székhely. 1307 egyetem.. Arco de Almedina középkori városkapu, benne múzeum. Se Velha katedrális, 12.sz. (góti-kus főoltár, kápolnák, kerengő, északon portál, délen káptalanterem)]

                Conimbriga (Coimbra öse, feltárt római város, benne vizijátékok háza, mo-zaikok, fürdők, múzeum)

 

                Penacura 10.52, rio Montgraf folyó, majd víztározó 10.55. Mangualde 11.42, ritkás erdők, majd cserjés bozót, köves dimb-domb következett. 12.16 után kősivatagban találtuk magunkat: hatalmas legömböltített kövek álltak szanaszét, sokszor egymáson, mint az ingókövek, vagy babakövek. Száp, de elszomorító látvány volt.

 

SPANYOLORSZÁG

                A határt átlépve 13.40-kor, óráinkat gyorsan visszaállítottuk a mi zónaidőnkre. Palás kövek voltak az út mellett, a mezőkön földmívelés volt, mindenütt földek, vagy legeltetés. Később bikatenyészeteket láttunk, itt a bikaviadalokra olyan bikákat tenyésztenek, amelyek nem találkoznak emberrel. A tápot is lóról kapják. A bika szinvak, csak a mozgás ingerli. A spanyolok a bika kimulásáig vívnak az arénában, a spanyolok és portugálok csak az elgyengüléséig. Ketten, a matadorok fárasztják először a bikát, kis lándzsákat szúrnak rituális mozdulatokkal a gerincébe. A pikador lóról, lándzsával fárasztja tovább. Ezután jön a torreádor, aki 90 centiméteres karddal adja meg a kegyelemdöfést az állatnak.

                Salamancában láttuk messziről a katedrálist, a római kori hidat. Gabonatáblák közt haladtunk, amikor eső kapott el bennünket, nem volt erős, és nem volt hosszú. Learatott gabonatáblák, majd hatalmas területen olajfá ültetvények következtek, majd a semmi, pontosabban kősivatag.

                Avillában 17.21, pihenőt, majd városnézést tartottunk. Teréz templom, Keresztes Szent János szobra, Katedrális, római híd. 18.50-kor indultunk tovább.

                A hegyeken hosszú sorban szélerőmű lapátkerekeit láttuk forogni. Nem volt esztétikailag csúnya, nem tudom, miért harcol sok szakértő ellene. Madrid előtt, az autópálya végén az autóbusz első kereke defektet kapott, 19.14-19.56 közt álltunk, de a gépkocsivezetők gyorsan kicserélték. Madridba 21.16-kor értük el a körgyűrűt. F1-szállóban voltunk elszállásolva, minden automatizált.

 

Júl. 3.-----kedd-------------------9. nap

 

                Reggeli volt 8 előtt, 8.23-kor már indultunk Madridba. Sétáltunk a belvárosban 11.30-ig. Megnéztük a Toledó kaput, a Ferences templomot, a királyi palotát és a katedrálist. Megdöbbentő volt átvergődni a földalatti főút kereszteződéseken, többszintes körforgalmi csomópontokon.

                A város az ország középpontjában lett felépítve, ma is minden utcácskában építkeznek, restaurálnak.

 

                Madridot elhagyva (11.30), hamarosan pihenőt tartottunk (11.58-12.45). Homokkő dombok következtek, a dombok mint homokhalmok, természetes rézsüszöggel döftek az égbe. Sok helyen a partoldal a szél és fagy által kikészítve hatalmas ereszekkel mered ki a partoldalból.

                Torijánál (13.15) olajfaligeteket láttunk. Alcolea del Pinar után (13.59) a fensíkon az utat, amin haladtunk, oldalról itt is, ott is mély, a Grand Canyonra emlékeztető meredek völgyek érintették. A völgyekben időnként utakat, vasúti sineket pillantottunk meg. A dombok lábánál, a hegyek völgyeiben omlások, üledékek terülnek el, ezek érdekes piskóta alakzatban fel vannak szántva, és gabonával vannak bevetve.

                Montvenga környékén (14.26) a kopár hegyek réteges homokból állnak. Alhama de Aragonnál (14.43) kopár hegyek alatt zöld táj terpeszkedik, az öntözés teszi lehetővé, Calatayudnál (15.02) az út menti fehér hegyek, rétegesen valami tündöklően csillogó csillámot tartalmazhatnak. La Muelánál a hegyek tetején ismét szélerőmű csoportot láttunk (15.40). Zaragóza után az út menti benzinkút parkolójában pihenőt tartottunk (16.15-16.41).

                Fraga (17.20) környékén megint homokdombok következtek gyér zuzmótelepekkel meghintve. 17.28-kor tábla és az utat áthidaló betonív mutatta, hogy átléptük a Greenvichi délkört. Ezután már a síkságot kissé zöldes növényzet szinezte.

                Lleida (18.01) 48.o.[113e.l. tartom. főv. Ibérek alapították — várszerű katedrális a he-gyen, 1278

                Barcelonát és a szállásunkat, az F1 szállót 20.31-kor értük el. Gyors kipakolás után városnézésre indultunk. (21.19-01.18)

BARCELONA

Hanibál apja: Hamilcar Barcas alapította. Római falmaradványok, 713. mórok. 1289 Corts Catalans = Európa első parlamentje. Katalónia fővárosa a 13-14.sz-ban. A 19. sz-tól ipari fejlődés. 4mill lakó a körny.

Rambla sugárút — Mare Deu Betlem jezsuita templom, 17.sz. — La Boqueria 1835. a piac — Santa Maria del Pi gótikus templom. — Gran Teatre del Liceu az Operaház 1845-ből, leégés után újjáépít-ve. — Placa Reial árkádos tér Gaudi lámpáival

GÓTIKUS NEGYED a régi mag — Placa de Sant Jaume Városháza és kormányzati épület — Palau Reial Major  középkori királyi palota — La Seu katedrális 1298. Kupola 19.sz. Benne Szent Eulália sírja

ÓVÁROSI NEGYED La Ribera — Santa Maria del Mar gótikus templom, kifosz-tották az anarhisták

ÚJ VÁROSRÉSZ Eixample Gaudi művekkel.  — La Sagrada Familia 1883-1903. Fél-bemaradt. Gaudi sírja a kriptában. 15e hí-vőnek, 170m magas tervezett torony

 

Júl 4.-----szerda---------------10. nap

 

                Granollersnél (4.43) a hegytetőn obeliszk szerűség, a faluban kimagasló templom. Az úttól balra Serra de Montseny, a hegyen hatalmas épülettömb kupolával. Blanes (15.09) [44o] - [21e.l. romos Castell de Sant Joan, alatta botanikus kert, Mar i Murtra. Girona (15.31) [45o] - [71e.l. tart.főv. Kr.e. 5. sz.tört. városközpont, rómaiak keresk. ál-lomása, 12.sz. fénykor, aragón uralk. Zsi-dók vezető szerepe 1492-ig(elűzés) Call zsidó városnegyed — Katedrális 1312-1604 (benne Museu Capitular teremtéstörténe faliszőnyegen, 12.sz-ból. Figueres (15.50) [46o] - [30e.l. Salvador Dali szülővárosa — Teatre -Museu Dali egy-kori szinházban

La Junguera

Le Perthus

                A spanyol-francia (16.21) határ mindkét oldalán hatalmas római kori köoszlopok állnak az út két oldalán.

 -----------

Lourdes <21Én=f> -

Tarbes <ap\fu23N-Souloumou>

 

Pau-Viscaya öböl (ap)

Pau ap

Orthez

Salies de Bearn

Bidache

Bechobia

határ

 

Pau-Viscaya öböl (ap)

Orthez

Puyoó

Port de Lanne

Biarotte

Bayonne - Viscaya öböl

Hendaya

határ

 

Pau-Pireneusi határ

Pau <fu32D=vas-Gan - Arudy ? &N =vas, f>

Oloron Ste.M <fu8D=f,vas> -

Asasp <62D=vas,f Samport h. 1632 e>

határ

 

SPANYOLORSZÁG

 

San Sebastian-Miranda (ap)

határ

Behobia

Hernani

Zarautz [80o] [kedvelt fürdőhely]

Eibar

Vergara

Bilbao @ [81o]

Miranda de Ebro

 

Puerto-Pamplona

Határ, Puerto de Somport 16D=vas, f

Canfranc, Villanua 16D=vas, f

Jaca [50o 11e.l. Katedrális 1040. Jakab-zarándokok] - 20N=f -

# 9Én

Berdun 14N

Pantaño de Peña (Embase de Yesa) [víztározó] - Aragon f= -

San Juan de la Peña 50o. [kolostor a sziklafalon, 10-11.sz.] -

Sigües 18N

# 6N

San Salvador de Leyre [É. román kolostor, 8. sz.; Yesa víztározó] -

# 6Én (Aoiz?)

# 31Én

Pamplona @ (Iruñea baszk)

 

Pamplona-Miranda

Pamplona @ ap21Én

Irurzun au21N

# 9N

# Alsasua -17N

Salvatierra 25N

Gasteiz 81.o. Vitoria - 25Dn jobbra vár, Armanon [200e.l. a baszk kormány székhelye, modern iparváros

Miranda de Ebro

 

Pamplona-Logrono-Miranda

Pamplona @ fu24Dn

Puente de la Reina 21N [román st. híd]

Estella 79.o. 47Dn [1090 alapítás, kereskedelmi város]

@ Logroño

Ebro f+ -

Cenicero

Gimileo

Haro

Miranda de Ebro

 

Miranda-Salamanca

Miranda de Ebro

Pancorbo

Briviesca

Rubena

@ Burgos  -

Pamoliega

Quintana del Puente

Magaz

@ Palencia

@ Valladolid

Tordesillas @ 74. o.

Alaejos

Canizal

@ Salamanca

Robliza de Cojos

Boadilla

La Fuente d.S.Esteban -

Sancti-Spiritus

Ciudad Rodrigo -

Fuentes de Onoro

határ

PORTUGÁLIA

Vilar Formoso [határállomás] -

Pinzio

Guarda @

#

 

Guarda-Coimbra (N=au+ap)

Mangualde

Viseu @

#

Albargaria a-Velha

Águeda

Anadia

Mealhada

Coimbra @

 

Guarda-Coimbra (Dn,fu)

Guarda @

# Nabais

# Avo

Moita

Poiares

Coimbra @

 

Guarda - Fatima (D, fu)

Guarda @

Belmonte

Teixoso

Covilha 54.o.[22e.l. textilipar, régi városfal, Sao Martinho kápolna, 18.sz.díszítés

Fundao 54.o. [6e.l. plébániatemplom, 1707

Castel Branco 54.o. [24e.l. tart.székh.— Jardin Episcopal 18.sz.. Királyszobrok (1580-1640 köztiek) törpeként

Velha Rodao

Arez

Gaviao

Abrantes

Torres Novas

@ Tomar

Pinhel

Fatima

 

Viseu-Coimbra (Dn, fu)

Viseu @

Tondela

Sta Comba Dao [minőségi vörösbor]

Penacova

Coimbra @

 

Coimbra-Fatima (D, ap=fu)

Coimbra @

Condeixa

Soure

Mata Mourisca

Pombal

Monte Redondo

Leira

Batalha @

Fatima

 

Jún. 30.-----szombat-----------6. nap

D.e. érkezés Fatimába

1917.05.13: Szűzanya, Jácinta,

minden hó 13-án, októberig. 70e. ember. Kis kápolna. 1930 hivatalos elismerés. Éjszakai fáklyás körmenet, éjféli mise.

Részvétel a kegyhely programjain

Vacsora, szállás.

 

Júl. 1.-----vasárnap-------------7. nap

 

Reggeli.

A kegyhely programjai

D.u. tovább indulás.

Fakultatív kirándulás:

      @ Batalha-i katedrális, kolostor. (homlokzat szobrai, alapítókápolna, káptalanterem boltozattal, kerengő, kútház, befejezetlen kápolna) 1385. aljubarrotai csata, a kasztílíaiak elleni győzelemmel. A győztes Nuno Álvarez Pereira emlékműve.

      Liszabonba (880e.l. főváros. Tejo folyó torkolatánál a szalma öbölben. Alsóváros, várhegy, Katedrális.] és a Cabo di Roca-hoz [=Sziklás-fok. A kontinens legnyugatibb pontja. 145 m magas part]

      Naplemente az Atlanti óceán partján, Nazaréba. - Batalha [l. fenn!] - Alcobaca [cisztercita kolostor 1147-ből. Királysír kőkoporsója, konyha, kerengő - Nazaré [strand, kápolna azulejo díszekkel, fogaskerekű]

Vacsora, szállás

 

Júl. 2.-----hétfő------------------8. nap

 

Reggeli

Leira

Monte Redondo

Pombal

Mata Mourisca

Soure

Condeixa

@ Coimbra,

Cantanhede

Mealhada

Angeja

Albergaria a-Velha

Viseu @

Mangualde

Guarda @

Pinzio

Vilar Formoso

határ

 

SPANYOLORSZÁG

határ

Fuentes de Onoro

Ciudad Rodrigo [t86]

Santi-Spiritus

Fuentes de S. Esteban

Boadilla

Robliza de Cojos

Salamanca @

Encinas de Abajo

Penarande de Bracamonte

Chaherrero

S. Pedro del Arroyo

Avilla @ [37o] városnézés

Aldeavieja

El Escorial 37.o. [kolostor, 1563-1584. Herrera építette II. Fülöp megbízásából

Madridi @ [30-36o; t33] városnézés este

Szállás

 

Júl. 3.-----kedd-------------------9. nap

 

Reggeli

Madrid @

Torrejon de Ardoz

Alcala de Henares, Calatayud [52o]

Guadalajara

Torija

Algora

Alcolea del Pinar

Medinaceli

Santa Maria de Huerta

Ariza

Alhama de Aragon

Calatayud @ 52.o.

Torres

Morata de Jalon

Almunia de Dona Godina

La Muela

Zaragoza @ [52o]

Riu Ebro =f.jobbra 50km hosszan

Alfajarin

Osera

La Almolda

Candasnoz

Riu Cin ca +f.

Fraga

Riu Segre +f.

Lleida 48.o.[113e.l. tartom. főv. Ibérek alapították — várszerű katedrális a hegyen, 1278

Poblet % jobbra [1150-ből, IV.Ramón Berenguer gróf. Háromszoros fal, várszerű. Aragon királyok nyughelye

Santes Creus % balra [12.sz. aragon királyok temetkezési helye

Vinaixa

Montblach

Valls 48.o. [18e.l. Sant Joan templom

El Vendrell

Villafranca del Penedes

S.Sadurni

Martorell

Hospitalet de Liobregat

repülőtér jobbra, tenger

Monserrati @ [43o] kirándulás

Barcelonai @ [38o; t41, kt43] városnézés

      térségében szállás

(ÉÉK-re Manresa 50km-nyire)

 

Júl 4.-----szerda---------------10. nap

 

Hazautazás:

Barcelona [t51] -

Badalona -

Sabadell -

Granollers -

balra Serra de Montseny -

Mataro 44.o. [100e.l.

Arenis de Mar -

Blanes [44o] - [21e.l. romos Castell de Sant Joan, alatta botanikus kert, Mar i Murtra

Girona [45o] - [71e.l. tart.főv. Kr.e. 5. sz.tört. városközpont, rómaiak keresk. állomása, 12.sz. fénykor, aragón uralk. Zsidók vezető szerepe 1492-ig(elűzés) Call zsidó városnegyed — Katedrális 1312-1604 (benne Museu Capitular teremtéstörténe faliszőnyegen, 12.sz-ból

Riu Ter +f.-

Figueres [46o] - [30e.l. Salvador Dali szülővárosa — Teatre -Museu Dali egykori szinházban

La Junguera

Le Perthus

határ

 

FRANCIAORSZÁG

HATÁR

Le Boulou

Perpignan

Rivesaltes

Salses

Sigean

Narbonne

Cote d'Azur

Aix-en-provance városnézés

Cannes városnézés

Nizza, városnézés

Szállás a francia-olasz határ térségében

 

 

-------------------------------------------------

BILBAO [81.o]

370e.l. Bizkaia tartomány fővárosa, ipari központ (vegy és nehézip.). Növekvő pénzügyi és bank szkma. Legnagyobb sp. teherkikötő. 1996-óta Metro.

Catedral de Santiago 1380

Basilica de Nuestra Senorade Begona. Kilátás

Plaza de Nueva: árkádos tér

Museo Gugenheim 1997 a Rio Nervion part-ján, fényes titánnal burkolva (Frank O. Gehry amerikai épitész)

--------------------------------------------

----------------------------------------

GUARDA

[15e.l. P.legmagasabban fekvő városa, köz-pont. Városfal részlet, városkapu I.Sancho idejéből. Katedrálisa 1390-16.sz., szen-télyében retábuló] -

----------------------------------------

VALLADOLID

[330e.l. Castilla y Leon kormányzati székh. Ipari közp. Neve: Valle tolitum (kelta-római)='víz völgye'. 1469.Katolikus Ki-rályok esküvője. Katedrális (terv: Juan de Herrera) korábbi román templom alapja-in). Museo Nacional de Escultura (=volt San Gregorio teol. koll.) 1496-ból, Iza-bella kori kőcsipkék az emeleti körfolyo-sókon. kőfaragó gyüjtemény). -

----------------------------------------

ZARAGOZA

590e.l. Ibérek, római állomáshely. A mórok-nál: Medina Saracusta — Basilica del Pilar búcsújáró, kupolaerdő. Alabástrom főoltár — Városháza, régi börze Lonja 1551 — Katedrális 14-15.sz.

----------------------------------------

BARCELONA

Hanibál apja: Hamilcar Barcas alapította. Római falmaradványok, 713. mórok. 1289 Corts Catalans = Európa első parlamentje. Katalónia fővárosa a 13-14.sz-ban. A 19. sz-tól ipari fejlődés. 4mill lakó a körny.

Rambla sugárút — Mare Deu Betlem jezsuita templom, 17.sz. — La Boqueria 1835. a piac — Santa Maria del Pi gótikus templom. — Gran Teatre del Liceu az Operaház 1845-ből, leégés után újjáépítve. — Placa Reial árkádos tér Gaudi lámpáival

GÓTIKUS NEGYED a régi mag — Placa de Sant Jaume Városháza és kormányzati épület — Palau Reial Major  középkori királyi palota — La Seu katedrális 1298. Kupola 19.sz. Benne Szent Eulália sírja

ÓVÁROSI NEGYED La Ribera Santa Maria del Mar gótikus templom, kifosztották az anarhisták

ÚJ VÁROSRÉSZ Eixample Gaudi művekkel.  — La Sagrada Familia 1883-1903. Félbemaradt. Gaudi sírja a kriptában. 15e hívőnek, 170m magas tervezett torony

-------------------------------------------------

BATALHA

katedrális, kolostor. (homlokzat szobrai, alapítókápolna, káptalanterem boltozattal, kerengő, kútház, befejezetlen kápolna) 1385. aljubarrotai csata, a kasztílíaiak elleni győzelemmel. A győztes Nuno Álvarez Pereira emlékműve.

-------------------------------------------------

BILBAO [81.o]

370e.l. Bizkaia tartomány fővárosa, ipari központ (vegy és nehézip.). Növekvő pénzügyi és bank szkma. Legnagyobb sp. teherkikötő. 1996-óta Metro.

Catedral de Santiago 1380

Basilica de Nuestra Senorade Begona. Kilátás

Plaza de Nueva: árkádos tér

Museo Gugenheim 1997 a Rio Nervion partján, fényes titánnal burkolva (Frank O. Gehry amerikai épitész)

--------------------------------------------

BRESCIA

[200e.l. textil- és műanyagipar, középkori vár, szabadságharcuk. Hajnau neve a bresciai hóhér. Az olasz egység harcai idején hazafias nők megrohanták a kórházat és elvágták a sebesültek torkát. Ennek megtorlásaként Hajnau a főtéren megkorbácsoltatta a nőket. Haynau innen került hozzánk…]

-------------------------------------------------

BURGOS

[Cid-városa. lak.:160e. Katedrálisa 1221-1600-ig, gót, III.Ferdinánd-tól, benne Cid a reconquista hőse és felesége Doña Jimena 1043. Órafigura: szájtátó ütéskor, erről Papamoscas = légyharapó]

------------------------------------------------

CALATAYUD

18e.l. római romokon mórok építették. Vára: castillo de Ayud a névadó. — Sta Maria és San Andres templomok mudejar toronnyal

------------------------------------------------

CARCASSONNE

Középkori vár [500] rest.: Viollet-le-Duc. (Notre-Dame-ot is!) teljesen épre! Múzeumában régi rajzok a várról, térképek tervrajzok. Temploma: Saint-Nazare, 2 domb.m aprólékos várostrom ábr.

Alsó város merőleges utcákkal. Sz.Lajos 1247-ben tervezte

----------------------------------------

COIMBRA

Szt.Antal székesegyház  [75e.l.P.ötödik legnagyobb városa. Kelta alapítás, majd Conimbriga lakói (conii) lakták. 8.sz. arabok. 1064 keresztények, 1143 királyi székhely. 1307 egyetem.. Arco de Almedina középkori városkapu, benne múzeum. Se Velha katedrális, 12.sz. (gótikus főoltár, kápolnák, kerengő, északon portál, délen káptalanterem)]

      Conimbriga (Coimbra öse, feltárt római város, benne vizijátékok háza, mozaikok, fürdők, múzeum)

----------------------------------------

GUARDA

[15e.l. P.legmagasabban fekvő városa, központ. Városfal részlet, városkapu I.Sancho idejéből. Katedrálisa 1390-16.sz., szentélyében retábuló] -

----------------------------------------

LOGRONO

[lak.:126e. La Rioja fővárosa, bórvidék. D-re 17 km Clavio: 844-ben mórok elleni csata, Sz.Jakab jelenése, Metamoros = mórölő]

----------------------------------------

- - - - LOURDES [509]- - - -

Bigodeni tájszólás: Lorus > Lordus

      Gave de Pau f

15e lakos, márvány és palabánya

Bernadette Soubirous(14)1858.02.11

      fehér ölt., kék őv, aranykr.olv.

      18 jelenés 06.16-ig

1858.02.15 forrás fakad

1858.03.25. Szeplőtelen Fogantatás

      bűnbán., vezekl.kér, megtérés

szenv., intézet, kolostor

1864 szoborállítás

1871-76 t. épül, IX Pius bazilika rang

1879.04.16. Bern. meghalt, betegs.

1883-1904 Rózsafüzér Királynője t.

1933. Bernadet szentéavatása

Új templom(?) Bernadett templom

Kórház, körmenetek

Barlang, fürdő, bazilikák

Földalatti bazilika 20e befog. 1958, belső kiképzés absztrakt. Vágó, Le Donné, Pinsard építész Roncalli bíb. szentelte. (XXIII. János pp)

Szent Péter telep, juhakol (Barteles)

      Ebédlő, kápolna

Plébánia templom

Üzletek

Várkastély, benne Pireneusi-múze-um. "Son et Lumiere" játékok az udvaron

Ukrán templom

Bernadette szülőháza, apja malma

Keresztút, barlangok, gyóntatók

-------------------------------------------

MADRID

[4mill.l. 1561-óta főváros.

      ÓVÁROS — Puerta del Sol kormányszékhely harangtoronnyal. "O" km kőlapja. — Plaza Mayor III.Fülöp lovasszobrá-val. — Plaza del Villa a barokk városházával (17.sz.), két 16. sz-i palota — Plaza de Paja a Capilla del Obispo 1520. és San Francisco el Grande 18.sz. — Mercada de la Cebada (árpapiac) — San Isidro 17.sz. katedrális — La Latina negyed,vasárnaponként bolhapiaccal — keleti oldalon a Lovapies városrész az egykori zsidónegyed keskeny sikátorokkal — Real Academia de Bellas Artes (goya festmények)

      ELŐKELŐ NEGYED — Monasterio de las Delcalzas Reales a mezitlábas kla-risszák kolostora. — Teatro Real az operaház, 1850 — Paéaco Real fogadó palota 1764 — La Almudena katedrális szentelve 1993-ban 100 év építés után — Templo de Debod Óegyiptomi templom Asszuánból (Kr.e.200) az 1968-as mentésből — Ermita San Antonio de la Florida kápolna (1798) Goya sírjával, a kupolában freskódíszítésével

-------------------------------------------

MONSERRAT

Monistrol faluból 8 km-es meredek hegyi út, kolostor Madonnaszoborral. 1808-ban Napóleonék mindent leromboltak (La Moraneta ='barnácska' Madonnakép, 12.sz.)

----------------------------------------

PADOVA

[Patavium, húnok, longobárdok, m. Páduai Sz.Antal, Titus Livius tört.író, Giottó festő, Donatelló szobrász, Mantegna festő tartozott ide, ősi egyetem, 200e.l. ipari k.]

Szt Antal bazilika

----------------------------------------

PALENCIA

[77e.l. tartományi főváros a Tierre de Campos fennsíkján. Sp.o. első egyeteme 1208 (később Salamancába helyezték át). Katedrálisa 16.sz.eleje. Flamand faliszőnyegek a Sala Capitularban.] -

-----------------------------------------

PAMPLONA (IRUÑEA baszk)

[lak.:190e. Bikafuttatás júl. Katedrális kerengővel, bar városháza: Plaza Consistorial, Múzeum mozaikokkal, oszlopfőkkel, mozarab ip.műv.] -

----------------------------------------

SALAMANCA

[72o] (150e.l. Hannibál Kr.e. 217 elfoglalta. Római zömök híd a Rio Tormes felett. Egyeteme 1254-ből. Rua Mayor sétálóutcán Casa de Conchas homokkőkagyló díszítésű homlokzat a 16.sz-ból. -

----------------------------------------

TOMAR

[18e.l. templomok városa. Krisztus-rendi kolostor a hegyen, félúton a Szeplőtelen Fogantatás templom, szép kilátás

----------------------------------------

TORDESILLAS

[74e.l. Kasztilia és portugália 1494-ben a gyarmatvilágot egymásközt felosztották — Monasterio de las Claras vár, majd a 16.sz-ban Kegyetlen Péter (hangulatos, díszes belső udvar, kolostortemplom fa menyezetburkolattal. Szép Fülöp (1478-1506) halála után özvegye, Őrült Johanna itt élt]

----------------------------------------

VALLADOLID

[330e.l. Castilla y Leon kormányzati székh. Ipari közp. Neve: Valle tolitum (kelta-római)='víz völgye'. 1469.Katolikus Királyok esküvője. Katedrális (terv: Juan de Herrera) korábbi román templom alapjain). Museo Nacional de Escultura (=volt San Gregorio teol. koll.) 1496-ból, Izabella kori kőcsipkék az emeleti körfolyosókon. kőfaragó gyüjtemény). -

----------------------------------------

VISEU

[22e.l. Tart. székh. Gráo Vasco Múzeum a Katedrális mellett. (Vasco Fernandes festő, 1475-1540.]  - erdős vidék és szőlő -

----------------------------------------

ZARAGOZA

590e.l. Ibérek, római állomáshely. A móroknál: Medina Saracusta — Basilica del Pilar búcsújáró, kupolaerdő. Alabástrom főoltár — Városháza, régi börze Lonja 1551 — Katedrális 14-15.sz.

----------------------------------------