Rieth József: Útiemlékek

Úton: - Ventimilian - Lourdes

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások       

Olaszországon keresztül Velence-Padova felöl ezen az úton utaztunk. De ezen az útvonalon mentünk Spanyolország és Portugália irányába is. 1997-ben Lourdes, 2001-ben Lourdes-Fatima volt úticélunk.

1997. június 24. Irány: Lourdes

Idegenvezetőnk: Dr TÓTH Mária ügyvédnő volt, aki tagja a kispesti görög katolikus közösségnek, és tízéves Szilvi lányával jött velünk. Gépkocsivezetőink: FENYVESI Zoltán és LUKÁCS András voltak. Papkisérőnk: Jozefa atya (SEBŐDI Miklós) bazilita szerzetes volt. (Előzmény)

Ventimilian (15,13-kor) az olasz-francia határállomás. Neve 20000-et jelent, a Rómától való távolságot. A határőrök egyáltalán nem foglalkoztak velünk, csak intettek, hogy mehetünk tovább (15,20-kor). A Vörös szikláknál,minden különösebb változás nélkül, Sz.Lajos hídján léptünk át Francia földre.

Menton (FR. 472) a francia határállomás. Szinte mint egy sztráda fizetőhely. Itt sem foglalkoztak velünk. A 20000 lakosú üdülőhely már Provance tartományhoz tartozik. Innen a Cote d'Azurnak nevezett ragyogó üdülőparton haladtunk Toulonig. Monte-Carlo (FR. 472) az  autóversenyeiről és a kaszinójáról híres. Csodálatos a látkép a hegyen futó útról lenézve. Monaco (FR. 471) 17.századi kastélya a tengerbe nyúló félszigeten világosan rajzolódik ki a parkok között, a Serravalle-torony árván emelkedik a nyugati részen. Az útpályához közelebb az Oceanográfiai Intézet, és az Aquárium található, lenn a botanikus kert. Technikai szünetet tartottunk, megcsodáltuk a tengertől távolabbi oldalon, a hegy tetején díszelgő obszervatórium látványát. A 250000 lakosú Nizza (FR. 467) az olajiparáról, a parfümgyártásáról no és a virágkereskedelméről híres. Modern, íves szálloda állt az út közelében. A várost görögök alapították. Grasse (FR. 465) szintén a parfümgyártásáról  és a virágtenyésztésről híres. A hegyoldalt teljesen beborította a lépcsősen sorakozó melegházak sora. Cannes szemérmesen bújik el a dombhajlat mögött, strandjából semmit sem látni az útról. A  filmfesztiválja évről évre a világ figyelmének középpontjába hozza. St.Tropez is távol van a nagy forgalomtól, egykor halászfalu volt, Brigitte BARDOT szórakozott itt, ez tette világhíressé ezt a piciny falut.

Eltávolodtunk a parttól, az Argens folyó mentén utaztunk tovább egy darabig. Frejus (17,15-kor) római kori város. A környéken sok római emlék látható. Híres a vízvezeték maradványa a környéken. [v32

Toulon (17,40-kor) hadikikötője a távolban látható. Itt 60 hajót süllyesztettek el a hazafiak, hogy ne kerüljenek a németek kezébe. Marseille messze délen van. Csak megemlékezünk arról, hogy ez Franciaország második legnagyobb városa, fontos kikötő, ipara is jelentős. Elhagytuk Aix - en Provence városát, ez volt Provance egykori fővárosa, 55000 lakossal. A Durance folyó mellett haladtunk hosszú szakaszon, Avignonig, ahol éjszakai szállásunk volt, és egy városnézésben is részünk volt. (AVIGNON-i látogatásunkról)

Arles közelében mentünk el dél felé. A közelben van Albi városa, amely arról híres, hogy központja volt a 11. században a Dél Franciaországi kathar-mozgalomnak, Albi városáról nevezték el őket itt albiaknak, vagy albigenseknek. Ez az eretnek mozgalom valószínűleg a Balkánon született meg a 10. században. A mozgalom gyorsan terjedt. A Balkánon a követőit bogumiloknak, Itáliában patarénusoknak nevezték őket. Szerintük a láthatatlan világot Isten teremtette, míg a láthatót a gonosz lélek, Lucifer, a világ fejedelme. A fennálló társadalmi rendet és annak minden intézményét a sátántól származtatták. Szemben álltak az egyházzal is, a hierarchiát, a szentségeket és istentiszteletet a sátán csalásának tartották. Szerintük csak úgy szabadulhatnak meg a sátán hatalmától, ha mindent elvetnek, ami az anyagi világhoz tartozik. Tartózkodtak a vagyonszerzéstől, a földi élvezetektől, a házasságtól is. Az inkvizíció keményen üldözte az albiakat, III.Ince pápa húsz éves keresztesháborút folytatott ellenük, 1209-1229-ig.. A domonkos-rend, és a ferences rend fő céljának tekintette a mozgalom megtérítését. A szekta a 14. század végére végleg megszűnt. Ezekről a dolgokról beszélt az idegenvezető Albi városának apropóján.

            Kereszteztük a Viduorie folyót, majd Montpellier ősi városka közelében haladtunk el. Orvosegyeteme még 1221-ben létesült. A Herault folyó keresztezése után Beziers (12,40-kor) városát hagytuk el. Az  Orb és Aude folyók elhagyása Narbone-t (13,02-kor) értük el. Ez egy Kr.e. 2. századi római város, valamikor kikötőváros volt, ám kikötője beszáradt. A várost elhagyva fura szobrok álnak egy emlékparkban: stilizált alakok, nagy kerek kőkorongok és kőgolyók. Ez az úton levőket is figyelmezteti a város sok-sok római emlékére.

            Délről feltüntek a Pireneusok, valahol ott magaslik a Pic d'Aneto nevű 3404 m csúcs. Lezignan városa után (13,20-kor) hamarosan Carcassone (13,36-kor) közelében haladtunk.  Villefranche-de-Lauragaist  (14,57-kor) elhagyva Toulouse , a 300000 lakosú, római alapítású város mellett robogtunk. Ez már GASCOGNE tartomány volt. Muret városát (15,35-kor) majd St-Sulpicet és St.Gaudenst (16,25-kor) elhagyva Tournay városkát (16,56-kor) érintettük és Tarbes mellett (17,12-kor) véget ért az autópálya. Ez egy 40000 lakosú iparváros. Terveznek itt valahol egy alagutat is, amely Spanyolországba könnyíti majd meg a közlekedést. Az alagút 1813 m magasan fog kezdődni, és 1676 m magasságban éri el a tuloldalt. Mi kis városkákon haladtunk át a Saux völgyében. Ossunban, Lourdestől 10 kilóméterre repülőtér fogadja a bérelt járatokkal érkező zarándokokat. Hamarosan már meg is érkeztünk Lourdes-ba, utunk célállomásába.

 

1997. Június 29. Irány: Hazaút

CARCASSONNE. A városba 11,13-kor érkeztünk meg. (Carcassonei látogatásunk) Félórás tekergés után találtunk parkolót, az elsőt, ahol korábban nem volt szerencsénk, csak most már beengedtek. [v55] Tovább indultunk 12,40-kor. Lezignant13,11-kor, Bezierst 13,43-korés Lunelt  pedig 14,45-kor érintettük.

ARLES 15,45-kor érkeztünk ide. (Arlesi látogatásunkról bővebben.) A közelben volt Baux városa. Erről nevezték el a bauxitot, ugyanis itt találtak először kitermelésre alkalmas mennyiségben belőle. A városnak csak párszáz lakósa van, a reformáció idején ugyanis a település kipusztult. A várban a vár történetéről, a római haditechnikáról látható kiállítás, és Van Gogh képeiből is látható egy kiállítás.[v58]

Tovább indulás 16,45-kor volt.  Aix - en Provence (17,24) után előttünk kopár, magas hegyek terpeszkedtek a Mt.Aurelián is(18,04). Ezután művelt síkság következett Cannes, (19,20) Nizza (19,50) és Monaco után(19,57); Monte-Carloban D)(19,57) technikai szünetet tartottunk. A társaság egy része a parkoló shopja nyújtotta vásárlási lehetőséget használta ki, mi inkább a csodálatos látképben gyönyörködtünk. Alattunk terült el a nagyhercegség. E23, 24 Tovább indultunk 20,45-kor. A busz vídeóján megnéztük sötétedéskor a lurdesi keresztutat, majd megpróbált mindenki aludni. Nehezen ment az elalvás, de azért előbb utóbb mindenki elaludt. (Folytatás)

 

2001.június 25. Irány: Lourdes-Fatima, francia útszakasz

Gépkocsivezetőink: Farkas János és Füstös Csaba voltak. Idegenvezetőnk: Vicsorné Kovács Adrienn, lelki vezetőnk: Lambert Zoltán atya. (Előzmény)

Ventimilian az olasz-francia határállomás. Az egyik alagút közepén volt az olasz-francia határ, így észre sem vettük, hogy már Franciaországban járunk. Semmi sem jelzi, csak a falon állítólag egy tábla. Mi a gyorsan haladó buszból nem láttuk… Alagutak, vörös sziklák, Sz. Lajos hídja, a határ... Este hét óra előtt néhány perccel már Franciaországban jártunk…

Már sötétedett, amikor eltávolodtunk a tengerparttól, mert feljebb mentünk. Az Argens folyó mentén utaztunk tovább egy darabig. Elénekeltük a Lourdes-i éneket, majd a fájdalmas rózsafüzért mondtuk el, végül megnéztünk videón egy Lourdesról szóló filmet (nekünk is ez van meg).

Toulon (458) hadikikötője a távolban látható. Marseille (450) messze délen van. Fél tízkor már kezdtünk elaludni, buszon alvás volt Avignonig az éjszaka főprogramja. Avignonban éjszakai városnézés szerepelt az útitervben.

2001. jún. 27.-----szerda --------------------3. nap

Hajnal felé már Lourdes-hoz közeledtünk. Lourdestől 10 kilométerre repülőtér fogadja a bérelt járatokkal érkező zarándokokat. Hamarosan már meg is érkeztünk Lourdes-ba, utunk célállomásába. Eső mosta a buszt. 7 órakor érkeztünk Lourdes-ba. (Az út folytatása a Lourdesban tett látogatás után folytatódott.)

 

2001. július 5. Lourdes-Fatima hazaút francia szakasza

(Előzmény) A Fatimai út után hosszú Spanyolországi látogatással tértünk vissza Franciaországba, ahol az F1-hotelben szálltunk meg. Megreggeliztünk és Toulonból 8.49-kor indultunk el. Reggeli imát és a tized rózsafüzért elmondtuk a buszon, majd hamarosan a francia Riviéra egyik fürdővárosába érkeztünk. Cannes-ban megálltunk (10.38-12.15) a tengerparton egy kis sétára. 1/4 3-kor már indultunk tovább. Továbbhaladva Nizzát néztük meg.

Visszaszállva egy bevásárlóközpontnál álltunk meg, majd tankoltunk. Ezután továbbra is a tengerparton sétakocsiztunk egészen San Remoig. Kedves pilótáink még hosszan buszoztak velünk a csodálatos tengerparton, hogy így élvezhessük a hullámzó tenger, a vitorlás hajók és az egymást követő fürdőhelyek látványát. [D26,28] Az olasz-francia határt 18.15-kor léptük át. (Folytatás)

Menton határállomás 18.57, ez Provance tartomány, a Cote d'Azur egészen Toulonig. Monaco 19.05. 17.sz. kastély, Serravalle-torony. Óceanográfiai Intézet, Aquárium, botanikuskert. Nizza (Nice) 19.25 Olajipar, parföm, virág. Cannes 19.40. Toulon hadikikötő, 60 hajót sűlyesztettek el. 21.24, de ekkor már kezdtünk elaludni, buszonalvás volt a program.

                Avignonba 12.45-kor érkeztünk meg. Nagyon nehezen találtuk meg a városba vezető utat, még nehezebben találtunk parkolót. Végül sikerült. Sétáltunk a várban: felmentünk a pápai palotához, elmentünk a sétáló utcába. Sokan voltak az utcákon, tereken.

                Visszatérve a buszba most már végleg az alvás volt a programunk. 0 óra 59-kor elindultunk, 4.32-kor érintettük Toulouse-t, de 6.30-ig alvással voltam elfoglalva. Tarbest 6.48-kor értük el, eső mosta a buszt. 7 órakor érkeztünk Lourdes-ba.

 

------------------------

Menton [472] - határáll. - ~ 35 km

20e.l. üdülőhely

             PROVANCE tartomány

             Cote d'Azur Toulonig

             (Monte-Carlo [472] D)

–autoverseny, casino

             (MONACO [471] D)

–17.sz. kastély, Serravalle-torony

–Óceanogr.Int., Aquárium, botan.k.

 

NIZZA (NICE) [467] - 170 km

250e.l. Olajipar, parföm, virág

             Var f +

             (GRASSE [465] É)

–parfömgy., virágtenyésztés, lépcsős

             (Cannes [463] D)

–strand, filmfesztivál,

             (St.Tropez [460]D (~30 km))

–egykor halászfalu, BB szórakozott

             Argens f – egy darabig

             [BRIGNOLES]

             Arc f – egy darabig

             (Toulon [458] D)

–hadikikötő, 60 hajót sűlyesztettek el

             –ÉNNy (~30 km)

             (Marseille [450] D (~20 km))

–Fr.orsz. második legnagyobb városa

–kikötő, ipar

 

AIX - EN PROVENCE[447]- 77km

Provance egykori fővárosa. 55e.l.

             Durance f – hosszú szakaszon

 

- - - - AVIGNON [442]- - - - 30 km

             Rhone f +

65e lakos, Vaucluse megye székh.

V. Kelementől XI.Gergelyig

             hét pápa

             1348-ban 80e aranyft.

                         VI. Kelemen megvette

                         Johannától Nápolyi k.

1410-1411. két ellenpp ostroma

1797-ig pápai tulajdon

14.sz. városfalak, több mint 4 km

 

Pápai palota 15165 nm

díszudvara 1800 nm

   színházi fesztivál, "Son et Lumiére"

VI.Kelemen homlokzat

 

Új Palota D-re, VI. Kelemen [443]

Őrség terme - gyülekező

Ellentmondás terme - sz.sz.bíróság

Nagy Kihallg.Terem -

             Mateo Giovanetti freskók

             19. sz-ban megsérült

Díszlépcső - pápai kápolna loggiája

             Megbocsátás ablak - udvar

Oltárkő - "avignoni rőf" 1975 mm

Garde-Robe-torony

Szarvas szoba 14 sz.freskók

             halászat, vadászat, fürdés

Angyal-torony 2.em. pápai hálószoba

             16.sz. dekoráció.

VI. Orbán kertje

 

Régi palota, XII.Benedek

Konklávé szárny = helytört. múz.

Belső udvar - fogház udvar

Ünnepi nagyterem, kápolna

Konyha, Toyr des Latrines

Tour de Trouillas 1347 Rienzi rab

             Róma nemesek ellen, közt.p.

             toronytető - kilátás

             fsz. konzisztórium terem, káp.

             felette nagyterem,

             János-kápolna freskókkal

                         Keresztelő + Evang.

Díszudvar

Palota mellett lépcső -

 

Katedrális

Hajó 1150 táján

14., 15. sz. kápolnákkal megtoldva

Tornyos fedett bejárat 1431-ben

1859 tetejére aranyozott Madonna sz

Szikla - napóra = a saját árnyékunk

Ny felé a híres híd romjai

             "Pont Saint-Benezet"1177-85

             a Barthelasse-szigethez

             860 m hosszú, 22 ívvel

             14. sz-ból erősség a hídfőben

             16. sz összeomlott

 

Látnivalók:

Crillon szobra - híres katona, vallásh.

Petit Palais - Kis P.érseki p.14., 15.sz

Hotel des Monnaies - pénzverde

Clemenceau (=Óra) tér

             Centenáriumi emlékmű

Frederic Mistral sz. provansz nyelv

rue Viala két 17.sz palota - prefekt

rue Aubanel - Saint-Didier gót t.

             old.káp.-ban

             Francesco Laurana oltárképe

             1478 derék René kir. rendel.

             korábbi freskók

rue Roi-René - Crillon háza

22.házon emléktábla Klára templom

             Petrarka szerelme, Laura

 

Múzeumok:

cours Jean-Jaures sarkán barok káp

             ókori gyűjtemény, köz.k. szob

rue Joseph-Fernet 65.- Calvet múz

             műgyűjt., primitívek

szomszéd - Museum Reqien

             200e darabos herbárium

 

 

------------------------ 3. nap, Jún 26.

AVIGNON [442] –DNy

             LANGEDOC tartomány

             (ARLES [490] D (35 km))

NIMES [448] - 53 km

             Viduorie f +

MONTPELLIER [495] - 58 km

ősi város, ősi orvosegyetem 1221

             Herault f +

BEZIERS [497] - 31 km

             Orb f +

             Aude f +

         (PERPIGNAN[497]D(61km) )

NARBONE [497] -ÉNNy 47+10 km

2.sz. római város, kikötője beszáradt

             Pireneusok D

                         Pic d'Aneto 3404 m

[Villedaigne]

[Lezignan]

             (Capenda D)

             (Trébes É)

             Aude f – (Toulouse-ig)

CARCASSONE [500] - 87 km

             Csatorna ? – (Toulouse-ig)

[Alzone]

[Castelnaudary]

             Col de Naurouze hágó

[Villefranche-de-Lauragais]

 

TOULOUSE [501] –DNy 89 km

300e.l. római alapítás

             GASCOGNE tartomány

             Garonne f – Montrejeau-ig

             (MURET K)

             (St-Sulpice K)

             (Carbonne K)

             (Rieux K)

ST.GAUDENS –Ny 14 km

Montrejeau –Ny 16 km

             Save f + sűrűn egymás után:

             Gesse f +

             Gers f +

Lannemezan –ÉNy ~18 km

             Baise Darré f +

             (Mauvezin) Ny (hágó?)

Tournay –Ny 18 km

             Arros f +

 

TARBES [509] –DNy 20 km

40e.l. iparváros

alagút Sp. orsz.ba 1813m-1676m

             Saux völgye

             (Ossun) Ny (repülőtér félúton)

-----------

FRANCIAORSZÁG

- - - - - - - - ol-fr határ - - - - - - - -

Menton [472] - határáll.        [35 km>

      [20e.l. üdülőhely]PROVANCE tartomány — Cote d'Azur Toulonig — (Monte-Carlo [472] D) [autóverseny, casino] — (MONACO [471] D) [17.sz. kastély, Serravalle-torony. Óceanográfiai Intézet, Aquárium, botanikuskert.]

NIZZA (NICE) [467]          [170 km>

      [250e.l. Olajipar, parföm, virág]Var f+ — (GRASSE [465] É) [parfömgy., virágtenyésztés, lépcsős] — (Cannes [463] D) [strand, filmfesztivál,]

(St.Tropez [460]D (~30 km))

      [egykor halászfalu, BB szórakozott]Argens f – egy darabig — [BRIGNOLES] — Arc f = egy darabig — (Toulon [458] D) [hadikikötő, 60 hajót sűlyesztettek el–ÉNNy (~30 km)] (Marseille [450] D (~20 km)) [Fr.orsz. második legnagyobb városa kikötő, ipar]

AIX - EN PROVENCE[447]- 77km

      [Provance egykori fővárosa. 55e.l.] Durance f – hosszú szakaszon

Éjszakai városnézés Avignonban

@ AVIGNON [442]- - - - 30 km

      Rhone f + —

      LANGEDOC tartomány — (ARLES [490] D (35 km)) — NIMES [448] [53 km> — Viduorie f + műveletlen, kihalt, bokros terület, néha sziklákMONTPELLIER [495] [58 km> ősi város, ősi orvosegyetem 1221 — Herault f + — BEZIERS [497] [31 km> — Orb f + — Aude f + — (PERPIGNAN [497]D(61km) )

 

Jún. 27.-----szerda----------------3. nap

 

NARBONE [497] -ÉNNy 47+10 km

     2.sz. római város, kikötője beszáradt. Fura köalak, kerék, golyó — Pireneusok D — Pic d'Aneto 3404 m — [Villedaigne] — [Lezignan] — (Capenda D) — (Trébes É) — Aude f = (Toulouse-ig)

@ CARCASSONE [500]        [87 km>

      Csatorna ? – (Toulouse-ig) — [Alzone] — [Castelnaudary] — Col de Naurouze hágó — [Villefranche-de-Lauragais]

TOULOUSE [501] –DNy    [89 km>

      300e.l. római alapítás GASCOGNE tartomány — Garonne f – Montrejeau-ig — (MURET K) — (St-Sulpice K) — (Carbonne K) — (Rieux K)

ST.GAUDENS –Ny 14 km

Montrejeau –Ny 16 km

      Save f + sűrűn egymás után: Gesse f + Gers f +

Lannemezan –ÉNy ~18 km

      Baise Darré f + — (Mauvezin) Ny (hágó?)

Tournay –Ny 18 km

      Arros f +

TARBES [509] –DNy 20 km

      40e.l. iparváros, alagút Sp. orsz.ba 1813m-1676mSaux völgye — (Ossun) Ny (repülőtér félúton)

Lourdes@

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások