Rieth József:

Gyermekkorom - Kisgyermekkorom

(Tartalomjegyzékhez  --  Gyermekkorom)  <<< Előzmények     Kisgyermekkorom      Elemi iskola >>>    

 

A képen szüleim láthatók a házasságkötésük idején. Két fiatal ember megismerkedett egymással Budapesten. Mindketten nehéz helyzetben voltak: rokonok, ismerősök nélkül éltek a nagyvárosban. Egyszerű, szegény emberek voltak. Nagyon szerették a munkájukat, ami kemény erőfeszítéseket várt el mindegyikőjüktől. Határozott szándékuk volt valamilyen biztos egzisztenciát elérni egy mindent megrengető világválság közepette. Csak egymásra számíthattak, maguknak kellett minden problémát megoldaniuk. Bizonyára mindketten sokat beszélgettek a családjukkal, leveleket írhattak, de a két család mereven elzárkózott a két fiatal házasság terve elől. A szerelem azonban nagyon nagy volt közöttük, és a fiatalok ebben a helyzetben roppant önzőek. A maguk igazát látták: saját terveiket, álmaikat, és a mindent átható nagy szerelmet. Egymásban mindketten az "igazit" találták meg, és nem tévedtek, mert nagyon összeillők voltak, terveik is pontosan összeillettek. Mindketten kiváló mesterei voltak annak a munkakörnek, amiben éppen foglalkoztak. Döntöttek a nagy feladatról, hiszen Ők össze kívánták kötni életüket. Mindketten végletesen elszakadtak családjuktól, szembe helyezkedtek a társadalmi előírásokkal. Vállalták a közös életük kemény következményeit, elsősorban a nagyfokú szegénységet. A nulláról indultak és csak a kemény, kiváló munkájukban bízhattak. Mivel én is útnak indultam időközben, még a megbélyegzettséget is vállalniuk kellett, és Ők elszántan mindent vállaltak.

 

          Szüleim fiatalkora - Édesapám segédévei - Édesanyám munkája -

 

Eljutottunk az 1930-as évig, ami a világtörténelemben fordulópont. No nem a felfedezések világára, vagy a történelmi eseményekre gondolok. Ott is történtek nagy dolgok, de a mi családunk életében mindennél jelentősebb dolog történt: szüleim végérvényesen egymásra találtak, vállalták az érkező csecsemőt. A Jóisten úgy irányította a két ember életét, hogy mindennel számolva egymás mellett döntöttek, szembe fordultak Övéikkel, saját akaratuk szerint irányították az életüket. A svábok számára elképzelhetetlen volt egy magyar lánnyal való házasság, de a luteránus magyar paraszt számára sem fogadható el egy sváb katolikussal való házasság. Na, és a leglényegesebb, a FÖLD!?... Mi lesz a családi örökséggel?!... És a gyermekek?!... Svábok vagy magyarok, katolikusok vagy evangélikusok lesznek?!... És hol élnek majd?!... Budakeszin, Tiszaföldváron vagy Budapesten?!... Problémák, megválaszolhatatlan kérdések. Így indult hármunk élete 1930-ban.

 

          Csecsemőkorom - Törvénytelenül - Elszigetelten - Születés -

 

Szüleimről kell megemlékeznem elsősorban, hiszen ez az időszak az ő gondos szeretetüket bizonyítja, egy kisbaba biztos hátterét. Ebben az időszakban én csak egy nehéz teher voltam. Számomra sok mindenfélét kellett biztosítaniuk, de ez azt is jelentette, hogy meg kellett teremteniük -- dacára a világgazdasági válság legsúlyosabb éveinek -- a saját műhelyt, a lakást, miközben rólam is folyamatosan gondoskodtak. Sikerült nekik...

 

          Kisbabakorom - Németvölgyi út - Kis bácsiék - Apám apasága - Bölcsődém -

 

Kisbaba voltam, mint annyi más. Ugyanazok a gondok voltak velem is, mint minden kisgyermekkel. Aztán hurrá, lett lakás, műhely. Én is gyorsan fejlődtem, már az új környezetbe nőttem bele.

 

          Kisgyermekéveim - Szobatisztaság - Fery Oszkár utca - Házmesterség - Gyerekszobánk -

 

Szerencsére voltak ismerősök, barátok, így valamivel könnyebb volt...

 

          Ismerőseim- Kisbácsiék - Simonék - Temesiék - Gyurka bácsi - Holczer trafikosnéni - Lakók -

 

(Tartalomjegyzékhez  --  Gyermekkorom)  <<< Előzmények      Kisgyermekkorom      Elemi iskola >>>