Rieth József: Útiemlékek

Carcassonne

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1997. június 24-július 1. között egy Lourdesi zarándokúton vettünk részt. A 7. napon, hazautunk során egy rövid látogatásra megálltunk Carcassone városában

A városba 11,13-kor érkeztünk meg. Az országútról nem látszott a vár, a kertvárosi utcákon sokáig tekeregtünk, mert feliratot nem láttunk. Végre kérdezősködéssel eljutottunk a várhoz. Parkolót hosszan kerestünk, az egyikbe nem engedtek be, a másik csak személygépkocsik számára volt nyitva. Félórás tekergés után újból találtunk egy parkolót, ismét az elsőt, ahol korábban még nem volt szerencsénk, de most már beengedtek.

 

[v55]

 

Története

Az Aude folyó partján már az ókorban is éltek emberek, és a rómaiak is építettek itt erődöt. Igazi jelentősége a XII. században lett. A XIII. század elején a mai Franciaország déli része nagyrészt csatlakozott a katár eretnekséghez, és büntető hadjáratot indítottak ellenük. A keresztesek 1209-ben el is foglalták. Szent Lajos és Merész Fülöp kezdték meg a vár erősítését. Később a várat nem fenyegette különösebb veszély, és jelentősége lecsökkent. A XIX. század közepén határozat született lebontásáról. Ekkor indítottak országos akciót a vár megmentésére. Megtartották a vár minden elemét, megmentették az enyészettől Franciaország egyik legjelentősebb középkori várát.

Látnivalók

A vár óriási, a kettős fala van, a külső 1672, a belső 1287 méter. A falakat a külső falon 14, a belsőn 24 torony védelmezi. A falakon belül épségben maradt meg a belső vár. A várba két bejáraton lehet bejutni.

A nyugati oldalon a Porte d’Aude csak keskeny, meredek lépcsőn megközelíthető gyalogos bejárat. A fő forgalom a keleti oldal hatalmas, megerősített kapuján bonyolódik le.

Teraszos félkör alakú védmű, barbacane vigyázza a bejáratot, a belső falnál pedig két hatalmas erős torony.

A Chateau Comtal – a váron belüli vár, a tornyokkal megerődített bárói kastély a római erődítés alapjaira épült a XII. században. Várárokkal vették körül és bejárata elé újabb barbacane-t, félkör alakú védművet építettek teraszosan. A vár alsó részében kőtár van.

A belső díszudvar, a Cour d’Honneur déli oldalán egymás felett látható a három szinten a román, a gótikus és a reneszánsz építkezés emléke.

Az udvar, a Cour du midi fölé egy szögletes torony, az erőteljes Tour de Guet magasodik. Ennek belsejében lépcső vezet fel az erődítések rendszerére. A nyugati falszakaszon a várkastélytól délre van egy másik torony, a Tour de la Justice, az egyik legrégebbi torony.

A Porte d’Aude keskeny kapujánál álló toronyban, a Tour de l’Inquisitionban a katár eretnekeket kínozták az inkvizíció során.

Itt áll a Tour de l’Éveque szögletes tornya, amiben valaha a város püspöke lakott.

A falakon belül a XI. században épült fel a román templom a Basilique St-Nazaire. Ebből ma csak a háromhajós első rész áll, a kereszthajó és a szentély már a gótika jegyében épült a XIII.-XIV. században. Az itt található síremlékek között van a vár egykori parancsnoka, az albigensek elleni keresztes hadjárat vezére, Simon de Montfort sírja is.

Musée des Beaux-Art – szépművészeti múzeum, ahol többek között Rigaud, Courbet és Jaques Gamelin festményei is megtalálhatók.

 

Középkori vár

 

Nagyon jó állapotú, gondosan restaurálták, annak a Viollet-le-Duc művésznek a vezetésével, aki a párizsi Notre-Dame-ot is helyreállította, mégpedig teljesen épre. Szinte csak harcosok kellenének a várfalakra, és használható lenne a vár. A parkolóból elindulva a falak mentén árnyas sétányon jutottunk el a várkapuhoz. A falakon belül széles út van a magas belső és külső várfal között. A belső falak nagy faragott kövekből készültek. Ablak a külső oldalon alig van rajtuk, inkább csak keskeny és igen magas lőrések. Nem tudom, hogyan lőttek ki ezeken a hasadékokon, hiszen nagyon szűk az a szög, amit rajtuk keresztül át lehet látni. Ha valaki keresztbe átugrott a látómezőn, szinte lehetetlen hogy a reakcióidőn belül célzott lövést lehetett volna leadni rá. A falak tekintélyt parancsolóak, a toronysisakok hivalkodva csillognak. E10, 11

 

 

A várban kövezett utcák vannak. Kétoldalt középkori házak állnak. Felkapaszkodtunk az R.Cros Mayrevieille utcán a vár központi terecskéjére, a Place du Chateau térre. A szerteágazó utcácskák hangulatos látványt nyújtottak. Mindenfelé turisták áramlottak, nem volt zsúfoltság.

 

E2, 4, 7

 

A tér nyugati oldalán a belső vár áll, a Chateau Comtal. A vár ablakai megintcsak a belső tágas udvarra nyílnak, benn a múzeum található. Itt a múzeumában régi rajzok vannak a várról, térképek tervrajzok. A függőhidas, ejtőrácsos kapuműhöz a széles várárkon kőhíd vezet keresztül. E1, 3

 

 

 

Nem tudom, hogyan tudtak feltölteni ekkora várárkot, ami sok méterrel van magasabban a kinti Aude folyónál, ami ráadásul a vártól nagyon messze is van. Persze ugyanez igaz a külső várárokra is. Nem hihető, hogy öszvérekkel ennyi vizet ide lehessen szállítani. De a várárok kétségtelenül ott van, talán valahol vízvezeték is van, amit mi nem láttunk.... Talán a közelben Pont du Gard néven csodálható római kori vízvezeték táplálta őket is. Ennek a hatalmas alkotásnak a maradványai fellelhetők a közelben mindenfelé.

 

 

Az egyik múzeuma – ez az összeállítás úgy látszik, minden középkori városkának elmaradhatatlan tartozéka – a középkori kínzó eszközök és kínzási módszerek gyűjteményével dicsekedhet. A középkor vallató és büntető módszereinek elképesztő változatosságát láthatja ezekben a múzeumokban az ember. Ezek az eszközök\módszerek a várurak, világi hatalmak eszközei voltak. Mégis általában az Egyház, az inkvizíció kínzását emlegetik a történészek, a világi hatalmakról hallgatnak…[v57]

 

 

Temploma, a Saint-Nazare nagyon szép. A bejárata a külső város felé néző várfal felől van és bástyaszerű nagy tömör építmény. A vár belső tere felől van a templom szentélye, itt óriási üvegablakok díszelegnek. A kórus alatt szűk kis bejárata van, mint egy kis falusi templomban. Maga a kórus is csupán néhányszemélyes. Híres orgonáján rendszeresen adnak hangversenyeket Európa híres orgonaművészei.

 

E5, 6, 8, [v56]  

 

A templomnak két dombormű van az oldalán, ez aprólékos várostromot ábrázol, értékes a történészek számára. A templom mögött hatalmas szabadtéri szinpad van, ahol opera, zene, szinházi, tánc és könnyűzenei programok vannak a nyár folyamán, borsos árakon.

 

[v59]

 

Bástyákra mentünk fel, csatangoltunk a szűk, kacskaringós utcákon, élveztük a középkorias hangulatot. A bástyákról minden irányban jó kilátás volt, tetőkre, városra, hegyekre.E9

 

 

Az Alsó város merőleges utcákkal szépen rajzolódott ki a bástyáról. Még Szent Lajos 1247-ben tervezte ilyennek.

           

Tovább indultunk 12,40-kor hazafelé.

 

Vázlat

 

CARCASSONNE - DK 47+10 km

Középkori vár [500]

             - rest.: Viollet-le-Duc

(Notre-Dame-ot is!) teljesen épre!

Múzeumában régi rajzok a várról,

             térképek tervrajzok

Temploma: Saint-Nazare, 2 domb.m

             aprólékos várostrom ábr.

 

Alsó város merőleges utcákkal

             Sz.Lajos 1247-ben tervezte

------

             Aude f – (Toulouse-ig)

             (Trébes) É

             (Capenda) D

[Lezignan]

[Villedaigne]

NARRONE - ÉK 31 km

             (PERPIGNAN D (61 km))

             Aude f +

             Orb f +

BEZIERS - ÉK 58 km

             Herault f +

MONTPELLIER - 58 km

             Viduorie f +

[Lunel]

Aimargues

Vauvert

St-Gilles

[NIMES]

 

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

--------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Carcassonne

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pont_du_Gard