Rieth József: Útiemlékek

Cannesi sétánk

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2001. június 24-július 1. között egy Lourdes-Fatimai zarándokúton vettünk részt. Lourdes felé utazva pihenésképpen megálltunk Cannesban. Élményeinkről számolok be az alábbiakban.

A városról

 

Cannes (ejtsd: [kann]) (okcitán nyelven: Canas) francia település, kikötőváros a Francia Riviérán. 36 km-re fekszik Nizzától, 55 km-re Monacótól és 60 km-re az olasz határtól. A közel 1970 hektáros területe mintegy 8,8 km hosszú, 4,5 km széles, magassága pedig a tengerszinttől 250 méterig terjed. Közigazgatásilag Alpes-Maritimes megyében, Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban található. Világhírű üdülőhely, az éves Cannes-i Fesztivál otthona. A filmfesztivál ideje alatt Cannes lakósainak száma (eredetileg 2006-ban 70 200 fő) közel háromszorosára nő.

 

 

Canessi látogatásunk           Élmények - Történet - Látnivalók

 

Cannes-ban megálltunk (10.38-12.15) a tengerparton. Ez a világhírűvé lett filmfesztiválok városa. A várost gyönyörű fekvése, a fövenystrand, kedvező éghajlata, a sok szórakozásai lehetőség tette népszerűvé a gazdagok részére. Mi csak bámultuk a kaszinók és szebbnél szebb szállodák sorait. Mi pénzt lehet itt elkölteni...

 

 

Fürdőhellyé fejlődését az olaszországi kolerajárványnak köszönheti. 1839-ben amikor kolera dühöngött, Anglia volt kancellárja a vesztegzár miatt nem tudott bejutni az olasz fürdőhelyre és Cannes-ban rekedt. Rabul ejtette a táj szépsége, az angol ködök után felüdülést jelentő napfény, elhatározta, hogy itt éli le életét. Az első villát ő építtette, de példája számos angolt vonzott a városba. Hamarosan Cannes elindult az üdülőhelyi karrier útján.

 

 

A múltra egy XI. századi őrtorony emlékeztet az óvárosban, sétáltunk a pálmafák alatt, lementünk a partra, majd megmásztuk a városka fölé magasodó dombot, az erődöt. Felmentünk a várba, ahonnan szép kilátás nyílik a városra és a kikötőre, a szebbnél szebb jachtokra, melyek kifutásra várnak. [Z14]

 

 

Találtunk fent egy szép templomot is, ahova be tudtunk menni. Csodálatos hangulatúak voltak a meredek hegyoldal szűk sikátorai. Még egy modern festő kiállítását is megnéztük. Szegény -- véleményünk szerint -- úgysem kerül be ezekkel a művekkel a képzőművészet történetébe.

 

 

Visszatérve a partra járkáltunk a parti sétányon, térdig bementünk a Földközi-tengerbe, majd kirakatokat nézegettünk. 1/4 3-kor már indultunk tovább.

 

Történelme            Élmények - Történet - Látnivalók

A középkorban a település a Lérins-szigeteki apátsághoz tartozott, a 19. század elejéig egy szegény földművelésből és halászatból élő falu volt. 1834. decemberében Lord Henry Brougham and Vaux, Anglia főkancellárja úgy döntött, hogy elviszi lányát egy olaszországi utazásra, azonban Piemont királya kolerajárvány miatt lezárta a francia határt. Visszafordulva Lord Brougham Grasse városába igyekezett, de beesteledett, s kénytelen volt megszállni egy cannes-i fogadóban. A hely annyira elbűvölte, hogy építtetett egy villát, amit lányáról, Eleonore-ról nevezett el. Ettől kezdve angol és francia előkelőségek építtettek itt villákat és kastélyokat, s a település fokozatosan üdülőhellyé vált.

1838-ban kezdték el építeni az első kikötőt, kiszélesítették a part menti ösvényt, melyet "a kis kereszt útjának" (chemin de la petite croix) neveztek el, amely később Croisette sétány néven vált híressé. 1848-ban a moszkvai francia konzul felesége, Alexandra Feodorovna Skrypitzine szerelmesedett bele Cannes-ba, és hozta magával az orosz arisztrokráciát. 1858-ban húzzák fel az első épületet a Croisette-en, a későbbi "Gonnet et de la Reine" szállodát. 1863. április 10-én éri el a várost a Párizs–Lyon–Földközi-tenger vasútvonal, 1883. április 10. és május 31. között már 19 430 utas váltott jegyet a cannes-i vasútállomáson. 1899-től van a városban villamosközlekedés.

1919-ben itt alapították a Vöröskereszt Szervezetek Ligáját, a mai Vöröskereszt és Vörös Félhold Szervezetek Nemzetközi Szövetségének jogelődjét.

1939-ben a francia kormány „napsütött volta és elbűvölő környezete” miatt Cannes-t választotta a nemzetközi filmfesztivál megrendezésére. Úgy döntöttek, hogy az éppen befejezés előtt álló Casino 1200 főt befogadó nagyterme megfelel a vetítéseknek. A II. világháború ugyan megakadályozta a fesztivál megrendezését, de 1946-ban végül is tető alá hozták a filmes eseményt. A kezdeti pénzügyi nehézségek ellenére (1948-ban és 1950-ben el is maradt a fesztivál) sikerült a rendezvényt stabilizálni, és előbb szeptemberben, majd 1951-től májusban évente megtartani. A fesztivál a világ filmeseinek kivételezett találkozóhelyévé vált; jó hírnevét annak, köszönheti, hogy egyensúlyt tudták teremteni a filmek művészi értéke és kereskedelmi haszna között.

A fesztiválnak köszönhetően a tömegkommunikációs eszközök Cannes-t nagyon gyorsan a világ egyik legismertebb városává tették, és ez a vonzerő ma is hat mindazokra a franciákra és külföldiekre, akiket megigéz a város sztárokkal teli légköre. Az intenzív turizmus rendkívül fejlett szálloda- és vendéglátóipart, valamint a luxuscikkek kereskedelmét hozta létre.

A népesség alakulása, 1968-tól a kettős (állandó és ideiglenes lakóhely szerinti) számlálás kizárásával:

            1962        1968         1975          1982        1990       1999        2004

          72 259      68 676      67 304       70 200      73234      73234      73503

Látnivalók, műemlékek            Élmények - Történet - Látnivalók

A város finom fövenyes strandja a híres Croisette körúttal, fontos turisztikai vonzerőt ad. Az évente május közepén megrendezett nemzetközi filmfesztivál a legfontosabb esemény. A fesztiválpalota a város legmitikusabb helye. A pálmafákkal szegélyezett Croisette-en olyan előkelő paloták sorakoznak, mint a Carlton Intercontinental, a Martinez, a Majestic, vagy a Noga Hilton szállodák.

A látványosságok közül ki kell emelni az óváros (Le Suquet) XI. századi őrtornyát, mellette a várat, ahol a Földközi-tenger antik kultúráját bemutató kiállítás látható, valamint a késő gótikus Notre-Dame de l'Espérance templomot, a román stílusú Sainte-Anne kápolnát, a Notre-Dame de Bon Vojage teemplomot és a városházát.

Turista látványosság a város előtt a tengerben fekvő Lérins-szigetek: a Saint-Honorat (ezen található az apátság) és a Sainte-Marguerite (ahol raboskodott a Bastille-ba történt átszállítása előtt – a francia történelem egyik regényes alakja –, a számtalan változatban megfilmesített Vasálarcos… ), mindkettőn a kikötőt vigyázó erőd.

A hetedik művészet nyoma látható a buszpályaudvaron…

Cannes fogadja minden évben a filmvilág egyik legnagyobb seregszemléjét, a Cannes-i Fesztivált.

Ugyanez a fesztiválpalota ad otthont a legnagyobb európai seregszemleként számon tartott MIDEM zenei szakvásárnak, valamint egy sor más eseménynek (nemzetközi játékfesztivál, luxusjacht-vásár stb.), így Párizs után Cannes a második legnagyobb francia rendezvényszervező város.

 

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cannes