Rieth József: Útiemlékek

Gizába megyünk

KAIRÓI (EGYIPTOMI)  ÚT  <<<  GIZÁBAN  >>> PIRAMISOK        

 

Egyiptomi utazásunk második napján, 1996. november 9-én Gizába látogattunk el.

Giza vagy El-Giza (egyiptomi arabul: الجيزة, kiejtve: el-Giza) város Észak-Egyiptom területén, a Nílus nyugati partján, amely napjainkban már összeolvadt, összenőtt Kairóval és annak egy elővárosát alkotja. Giza mintegy 3,25 millió lakosú. Elsősorban az ókori egyiptomi emlékeiről, a piramisokról ismert. A várost metróvonal köti össze Kairóval.

A piramisok megnézése az előzetes program változtatását jelentette, az itt csatlakozott négy magyar társunk miatt, Ők ugyanis már este el kellet hogy utazzanak, és az ő Kairói programjuk a piramisok és a múzeum volt. A változtatás számunkra semmi hátránnyal sem járt, könnyűszívvel vállaltuk tehát, bár az arabok nagyon félve terjesztették elénk a módosítást. Mindent megtettek, hogy ne érezzünk csalódottságot, és a legjobb benyomásunk maradjon. Ebben oroszlánszerepe volt Máriának, akivel kölcsönösen megszerettük egymást, és nagyon kegyeibe fogadott minket..

Egy ideig a Nílus közelében robogtunk szép szállodák és épületek között. A modern negyedben fényűző hotelek terpeszkednek. Az egyiptomi gazdaság elsősorban a turizmusból várja a jövedelmét. A folytatás hosszú, egyenes út volt, melyet  a Szuezi csatorna avatásakor építettek, egyenesen a piramisokhoz vezet.

 

 

Régebben hosszú ideig elhagyatott vidék volt ez a terület, de az utóbbi évtizedekben teljesen kiépült. Az út két oldalán végig modern magasházak sorakoztak. A földszintjük és a járda elhanyagolt, általában felvonulási, építési terület. Ládák, zsákok, lerakott anyagok és elkerítő táblák éktelenkedtek mindenfelé. Fenn az emeleteken szép ablakos, erkélyes pasztellszínű modernség volt látható, az ablakokban virág, zöld sehol sem tűnt fel. A modern épületek közt régi házak is meghúzódtak, egyik másik igencsak megviselt, itt-ott villák is voltak láthatók ezek általában nagyon elegánsak voltak. Az úton nagy forgalom volt, autók, teherautók, de szamaras kordék is kullogtak. Sok ember volt az utcán, sokan közülük -- az itteni arab divat szerint -- bokáig érő bő hálóingszerűségben pompáztak, és nagyon sok volt a rendőr, vagy katona. A fegyveres jelenlét egyáltalán nem nyugtatott minket. A korábbi hírek gyakori incidensről, terrorcselekedetről adtak hírt...

 

Utcaképek és egy őrszolgálat

 

Egyes helyeken az épület, vagy kerítés géppuskatoronnyal volt védve. Az állásokban a gépfegyvert szegező katonák látszólag tűzkészültségben várakoztak. Az jutott minduntalan eszembe, hogy ha itt elpukkadna egy felfújt léggömb, vagy egy autógumi, ezek a fegyveresek szitává lőnének mindenkit a közelben. Határozottan zavart a ránk meredő fegyverek előtt élni. A katonák különböző egyenruhát viseltek. A feketeruhások állítólag a turistákra vigyázó rendőrök voltak. Csupasz lábszárukon a bokájukat, lábfejüket fehér színű műanyag kamásni takarta. Olyan érzésem volt, hogy a vastag, téli zubbony és nadrág alatt alsóneműt talán nem is hordanak, számukra ez az egyetlen kenyérkereseti lehetőség, hogy strázsálnak.

 

A Mena hotel és a parkja, kilátással a piramisokra

 

Lekanyarodtunk a forgalmas gízai útról. Modern szállodához kanyarodtunk be itt a város peremén, a "The Mena House Oberoi" nevű igen előkelő hotelhez. Az útról az épület nem is volt látható. Fegyveres kapuőrség mellett hajtottunk be egy kőfallal körülzárt oázis-kertbe. Benn bontakozott ki a nagyon ápolt szép pázsit, a nagy lépcsővel és csillogó aranyos fogantyúkkal, korlátokkal szegélyezett üvegajtós bejárat. Luxusvilla benyomását keltette az alacsony, de igencsak előkelő szálloda.

 

A Mena hotel és a parkja, légifelvételen a hotel golfpályája és a piramisok

 

Pénzváltás céljából tértünk be ide, részben a szép környezet megtekintéséért, de a kedvező pénzváltási tarifa miatt is. Az előcsarnok faragott fa és színes márvány burkolatú, mindenütt arany díszítéssel. Mindjárt a recepció hatalmas térsége mellett a Sultan Bar csillogását csodálhattuk meg. A széles hosszú lépcső a bejárattal szemben félhomályos gazdagon faragott díszítésű térségben látszott elveszni. Pénzváltás után megnéztük a palotát. A folyosók, társalgó termek, tárgyalók, kaszinók, nightklubok, a lépcsők keleties fényűzést sugároztak. Ilyennek képzeli el az ember a szultánok, sahhok rezidenciáit. Ezek szerint azok még fényűzőbbek lehetnek. A folyosók, termek a gazdag díszítésen túl, magasak is voltak, csipkés áttört fa és kő díszítés pompázott mindenütt. Rejtelmes világítás áradt a csodálatos csillárokból, vagy terjengett a fa-, márvány- vagy bronz-csipkék rejtett hátteréből. Mindenütt márvány, aranyozás, gazdagon áttört fadíszítés, tisztaság. A csillogó márvány folyosókat vastag, süppedő szőnyeg takarta.

 

A Mena hotel belső világa

 

A hotel oldalában, szinte elrejtve vette körül a hatalmas parkot a szálló rész. Többszáz szoba és lakosztály volt ott, szinte elrejtve a kíváncsi szemek elöl. Az U-alakú épületkaréj körülölel egy központi zöld oázist. A parkban hatalmas úszómedence, labdapályák vannak. A kertben a hátteret a fákon túl magasodó piramisok zárják.

 

A pézváltás után megnéztük a három piramist és környékét, természetesen a Szfinxet is.

KAIRÓI (EGYIPTOMI)  ÚT  <<<  GIZÁBAN  >>> PIRAMISOK        

 

---------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%ADzai_nagy_piramis

http://tttweb.hu/index.php?rovat=cikk&id=51

http://www.erdekesvilag.hu/a-csodalatos-gizai-piramisok/

http://www.kihagy6atlan.hu/temak/epiteszeticsoda/gizaipiramisokkheopsznagypiramisanakrejtelye/

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20120726-faraokori-halotti-napbarka-kerult-elo-az-okori-egyiptom-teruleterol.html

http://tttweb.hu/index.php?rovat=cikk&id=42

http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/szilvaszem/uploads/egyiptom.htm

http://explorertravel.hu/hirek/titkos-ajtot-es-uj-hieroglifakat-talaltak-kheopsz-piramisaban

http://hu.wikipedia.org/wiki/Menkaur%C3%A9-piramis

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_Szfinx

http://egyptianperfume.tripod.com/ 

http://fittelet.egzinet.hu/cikk/713/egy_kis_tortenelem