Rieth József: Útiemlékek

Vatikán

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Róma városát sokszor meglátogattuk. Jelentős volt számunkra, amikor 1992-ben turista úton meglátogattuk a Vatikánt is.

A Vatikán, hivatalos nevén Vatikánvárosi Állam, gyakran Vatikánváros (latinul Status Civitatis Vaticanae, olaszul: Stato della Città del Vaticano) független állam Európában, az Appennini-félszigeten. A világ legkisebb területű (0,44 km²) és népességű független állama, melyet teljes egészében körülvesz Róma, Olaszország fővárosa.

1929. február 11-én, a Lateráni egyezmény eredményeképpen jött létre a Pápai állam jogutódjaként.

A Vatikánról

A Tiberis jobb partján Róma szívében önálló állam létezik 1929 óta. A lateráni szerződés értelmében az olasz állam elismerte a Vatikánváros szuverénitását. Azóta a pompázatos műemlékekkel teli 0,44 négyzetkilométernyi miniállam a katolikus egyház központjaként a pápa független felségterülete. Az őrszolgálatot a svájci gárda 19-25 év közötti, minimum 178 centiméter magas, nőtlen katolikus férfiai látják el, akik még mindig a Michelangelo által tervezett, sárga-kék-piros csíkos egyenruháiban feszítenek. Vatikán területére a Szent Péter székesegyház és a múzeumok kivételével csak különleges engedéllyel lehet belépni. A miniállam látványossága a kereszténység legnagyobb temploma a Szent Péter székesegyház, melynek 246 oszlopból álló oszlopcsarnoka hatalmas teret fog közre.

Olyan az egész, mintha az egész tér a templom előtere lenne. Egy ókeresztény bazilika helyén emelt templom 132 méter magas kupolája Róma egyik jelképe, a templom belsejében egyszerre 60 000 ember gyönyörködhet a csodálatos freskókban, szobrokban, köztük Michelangelo Piétéjában, Szent Péter bronz ülőszobrában, a pápai síremlékekben, Bernini baldachinos szószékében. Csodálatos kincsek tárháza a tizenegy vatikáni múzeum öt galériája, 1400 terme. A világ legnagyobb festőinek legszebb alkotásaiban gyönyörködhetnek itt a szépségekre fogékony látogatók.

A Sixtusi Kápolnában Michelengelo freskói, Rafaello stanzái, a képtárakban Leonardo da Vinci, Caravaggio festményei, a Laocoon-csoport, Augustus szobra, a belvederi Apollon a bizonyíték rá, mily nagyszerű dolgokra képes az ember. S ha már nagyon elfáradt valaki, a vatikáni kertekben, az Angyalvár tövében pihenheti ki magát.

Ez a Rómán belüli enkláve a világ legkisebb független állama. A római katolikus egyháznak - a Szentszéknek - és a mindenkori pápának a székhelye. Róma nyugati peremén emelkedő halom (Monte Vaticano) oldalán, a Tevere-folyó jobb partja közelében. A 0,44 km2-es területét legutóbb az 1929-ben kötött lateráni szerződés rögzítette. Központja a Szent Péter-bazilika (San Pietro in Vaticano), a világ legnagyobb keresztény temploma. 15160 m2-es területen 20 ezer ember férne el. Kupolájának magassága 132,5 m, átmérője 42 m), a kupolát 1505 és 1625 között több művész - köztük Bramante és Michelangelo - tervei alapján építették. A bazilika előtti Szent Péter teret (Piazza San Pietro), amelynek közepén egyiptomi obeliszk áll, Bernini elliptikus elrendezésű oszlopsorai fogják közre. Innen a Bronzkapu vezet a vatikáni palotacsoportba. Ebben a pápai lakosztályon, fogadótermeken és hivatalokon kívül múzeumok, könyvtár, levéltár, (legrégebbi okirat 962-ből ), egyházi egyetem, posta és nyomda kapott helyet. Ide ékelődik be a XV. sz.-beli híres Sixtus-kápolna (Cappella Sistina), Michelangelo freskóival, Raffaello freskótermei és loggiája. A Vatikán kertjeiben rádióadó, vasútállomás, csillagvizsgáló és mozaikgyár működik. Az állam területén kívül Rómában 12 épület és templom, az Albanói-tó partján pedig Castel Gandolfo pápai nyaralója (Villa Barbelini) tartozik a Vatikánhoz.

Terület: 0,44 km2

Népesség: 850 fő

Népsűrűség: 1886, fő/km2

Népcsoportok: olasz (85%), svájci (12%), legnagyobb részük az úgynevezett svájci gárda, a pápai testőrség tagjai

Fekvés: Olaszországban, Rómán belül helyezkedik el.

Országhívószám: 39

Autójelzés: V

Államforma: teokratikus monarchia

Főváros: Vatikánváros

Hivatalos nyelv: olasz, latin

Legmagasabb pont: névtelen hely 75 m

Legalacsonyabb pont: névtelen hely 19 m

Népcsoportok: olasz (85%), svájci (12%), legnagyobb részük az úgynevezett svájci gárda, a pápai testőrség tagjai

Vallások: római katolikus

Hivatalos pénz: 1 vatikáni líra = 100 centesimo (ITL)

Legfontosabb iparágak: bank és üzleti hálózatok, kis mennyiségben mozaikok és személyzeti egyenruhák előállítása

Vasúthálózat hossza: 862 m

Úthálózat hossza: mindenhol sétáló utcák vannak

Étkezés: A Szent Péter Katedrális körül nagyon sok római polgár kínál gyors étkezési lehetőséget a kiéhezett turistáknak. Õk legalább nem számolják fel az Olaszországban szokásos terítékdíjat. Mivel az eladók nem nagyon jártasak a nyelvtanulás rejtelmeiben, inkább minden külföldit megtanítanak arra a néhány szóra, ami a menü megbeszéléséhez és a fizetéshez nélkülözhetetlen. Magyarország helyi képviselete: Róma, Piazza Girolamo Fabrizio 2, 00161 Tel: 39-6-440-2167. Fax: 39-6-440-2312 (http://www.wunderground.com/global/IY.html) 

A Vatikán nevezetes épületei:

1 - Szent Péter-bazilika

 

 

 

 

 

2 - Sixtus-kápolna

 

 

3 - Vatikáni Múzeum (Kép: A Laokoón-csoport)

 

 

 

4 - Vatikáni Könyvtár

 

 

5 - Római Kúria

6 - Vasútállomás

 

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-----------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vatik%C3%A1n 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sixtus-k%C3%A1polna

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Sixtus-k%C3%A1polna_mennyezetfresk%C3%B3ja 

http://www.olaszorszagiutak.com/roma/szent-peter-bazilika-struktura.php