Rieth József: Útiemlékek

Giza, parfümök és papiruszok

(Egyiptomi út)  <  SZFINX  <<<  GIZAI BOLTOK >>> KAIRÓI SÉTA        

A Szfinx és a Völgytemplomok után Gíza városába látogattunk.

 

Giza városa szinte körülnövi lassan a piramisokat. Szamaras közlekedés a városi forgalomban.

 

Parfümök Palotája

 

A piramisok meglátogatása után -- közel a Szfinx völgyi kijáratához -- egy illatszer boltnál a buszunk megállt. Idegenvezetőnknek, Máriának a lánya itt dolgozott. Mindannyiunkat vendégül láttak, kávét, teát, vagy üdítőt lehetett választani. Az illatszer-választékot bemutatták, és magyarázták az olajok, illatszerek hatását. Volt szerelemre, volt reumára, volt fejfájásra alkalmazható olaj. Valamilyen illat hatására pillanatok alatt felidéződik egy-egy emlék, valamilyen rég elfeledettnek hitt hangulat. Más-más illat társul eltérő hangulatokhoz, érzelmekhez: különböző illatra asszociálunk, ha boldogok vagy elégedettek vagyunk, ha szeretetet vagy haragot érzünk, irigyek vagyunk vagy félünk. Ha változik a hangulatunk, módosul a testszagunk is. Ezzel magyarázható, hogy házi kedvenceink, a velünk élő kutyák, macskák azonnal megérzik, ha más a kedvünk. A különféle betegségeknek ugyancsak jellegzetes szaguk van. Elmondták, hogy ezek nem alkoholos kivonatok, hanem a növényekből, vagy a faanyagból kipréselt olajok. Általában szesszel hígítandók, de van  néhány vízzel elegyedő is.

 

 

A nagy illatszerboltban egy bemutató keretében betekintést nyerhetünk a fáraók korára visszamenő illatszer- és illóolaj-előállítás különleges világába. Már az ókori kultúrák is jól ismerték és sokoldalúan használták az illóolajokat. Elsősorban testápolás céljára, illatosító eszközként alkalmazták, de igazán nagy jelentőséget a szakrális tevékenységekben kapott. Papi beavatás elképzelhetetlen volt illóolaj nélkül, az uralkodókat pedig felkenték, és ehhez illóolajokat használtak. A gyógyítás eszközeként ugyancsak szerepet kaptak az aromás anyagok: az egyiptomi, a mezopotámiai, a görög és a római, illetve az indiai és a kínai kultúrában egyaránt ismerték és kedvelték őket. A Biblia szövegében megtalálható a balzsam, a tömjén és a mirha is.

Hogy mennyire szerették őseink az illatszereket, arról az is tanúskodik, hogy az egyiptomi királysírokba más használati tárgyak mellé illatszeres palackokat tettek. A halottak mumifikálásához az illóolajok baktériumölő és konzerváló hatását használták ki.

Az egyiptomiak többek között szerecsendióval, sáfránnyal, kaporral, feketeürömmel, bazsalikommal is gyógyítottak. Ismerték a vöröshagyma és a fokhagyma gyógyító tulajdonságait. A piramisépítő rabszolgáknak a vöröshagymával együtt minden reggel egy-egy gerezd fokhagymát adtak. Az egyiptomi kultúra hanyatlásakor is híresek maradtak botanikus kertjeik, amelyekbe afrikai, arábiai és indiai növényeket gyűjtöttek össze. A Nílus-parti gyógynövénykertek magukhoz vonzották a régi világ bölcseit.

A keresztes háborúkból, a Szentföldről hazatérő lovagok azonban magukkal hozták az illóolajokat és a fűszereket. A szerzetesek a kolostorok kertjében gyógynövényeket és fűszernövényeket kezdtek termeszteni, ugyancsak ők készítették az illóolajokat. Nekik köszönhető, hogy ezeknek a gyógyító hatását újra felfedezték és alkalmazni kezdték. A legerősebb illatú növényeket tekintették a leghatékonyabbnak, és ebben igazuk is volt, mert a legértékesebb gyógynövények valóban az erős illatúak.

 

Láthatjuk, már a fáraók idején is létezett ez a technika. Titkos recept alapján állították elő, a parfümöket és a különleges illóolajokat. Itt illóolajokat és aromaterápiás olajokat találunk. Az általuk forgalmazott minden eszencia tiszta alkohol, nincs benne sem víz, sem hozzáadott vegyszer. Három különböző anyagcsoportok használnak. Az első csoport virágesszencia, melyet egy fajta virágból állítanak elő. A második csoport az első csoportban említett esszenciák keveréke, ezeket a parfümöket 5-75 virágból, azok esszenciáiból állítják össze. Végül a harmadik csoport, fűszerekből, illatos faanyagokból, esetleg állati termékekből jön létre. Az aromaterápiát lelki gyógyításra ajánlják, ez lehetővé teszi -- állításuk szerint -- az energiák fokozását, vagy a feszültségek enyhítését.

 

Fayum (az üzem termelő gazdasága) mintegy 90 km-re van Kairótól. Itt a cég tulajdonában van a termőföld, ahol  a virágokat évente kétszer takaríthatják be. Lényeges, hogy az aratás után már csak fa gépeket használnak, kiszorították az anyagok kézzel történő érintését. Az esszenciát alabástrom edénybe csöpögtetik be, azért alabástromba, mert az általánosan használt műanyagokból idegen vegyi anyagok kerülhetnének az esszenciába. Ezt követően a készítményt sötét helyen tárolják.

 

A sokféle olajból többet be is mutattak. Csöppnyit kentek a kézfejünkre, ízlelgethettük az illatokat. Különböző méretű fiolában kaphatta meg a vevő a kincseket, tetszőleges kombinációban, szép díszdobozba csomagolva. Alkudni nem nagyon lehetett, de nagyon kedvesen és türelmesen foglalkoztak velünk. Többen vettek a különféle kategóriájú készítményekből. Nagy üzletet nem csináltak velünk.

Papirusz Intézet

 

Nem messze az illatszer-kereskedéstől egy hasonlóan földszintes épületnél álltunk meg. Itt először is bemutatták a papiruszkészítést.

 

 

A papirusz növényi rostokból – elsősorban a papiruszsásból – készített, írásra alkalmas felületű anyag. A növénynek vastag, ferde gyökértörzse van, amiből szár nő ki, majd buzogány formájú fejben végződik. Mivel a papirusznövény szinte kizárólag csak Egyiptomban termett (a Nílus középső folyása mentén és annak deltájában), valamint Szíriában az Eufrátesz vidékén, az egyiptomiak valóságos világmonopóliumot hoztak létre. A papirusz elsőrendű áru volt, ezért alaposan meg is kérték az árát.

 

 

A háromszögletű nádszárról először eltávolítják a kemény kérget, abból kosár, ágy készül. A belső puha szivacsos kérget milliméter vastagságú széles szeletekre hasogatják, majd a szeleteket hetekig áztatják, hogy a cukor nagyobb részét kimossák belőle. Az áztatás után enyhe kalapálás, vagy erőteljes mángorlás következik.

 

 

 A csíkokat keresztben egymásra rétegezik, majd szövetek közé fektetve hetekig préselik. A szálak közt megmaradt cukor köti meg az így nyert papirusz fóliát.

 

 

A bemutató után itt is vendéglátás következett, majd megtekinthettük a hatalmas választékot. Lehetett kézzel festett papiruszokat venni, hármat mi is vásároltunk.

 

 

Minősége alapján harmincháromféle papiruszt  kínáltak, mindegyiket többféle nagyságban, és ennek megfelelően különböző árban. A legkülönbözőbb témájú képeket lehetett itt megtalálni. Hihetően mindegyik kézzel lett festve, és kisipari módszerrel készült papiruszra.

 

Korán visszatértünk Kairóba, és lehetőségünk volt a városba belopakodni.

(Egyiptomi út)  <  SZFINX  <<<  GIZAI BOLTOK >>> KAIRÓI SÉTA        

 

-----------------------

http://egyptianperfume.tripod.com/ 

http://fittelet.egzinet.hu/cikk/713/egy_kis_tortenelem 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Papirusz