Szerdahelyi Csongor

Apor Vilmos közösségi ház nyílik Budán

(Tartalomjegyzékhez  --  Gyermekkorom)      

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek június 18-án, a 18 órai szentmisét követően áldja meg Budapesten, a XII. kerületben a felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János-plébánia új, Apor Vilmosról elnevezett közösségi házát.

A mai, építésekor még ideiglenesnek tervezett templom és a plébániaépület szomszédságában a múlt század negyvenes éveiben kezdődött a véglegesnek szánt grandiózus templom építése, de a háború meghiúsította a terveket. Az elkészült alapokra, vagyis az altemplomi részre a szocializmus évtizedeiben ízléstelen toldalékokat emeltek, melyekbe üzletek, szolgáltatások, raktár és végül egy igen rossz hírű diszkó költözött.

Az ingatlant 1997-ben vásárolta vissza az Egyház, majd két évtized kemény munkájával az egyházközség megteremtette az anyagi és egyéb feltételeket a közösségi ház felépítéséhez.

Az elmúlt húsz esztendőben Györgydeák Márton plébános vezetésével megújultak az egyházközség épületei. Kívül-belül felújították a Keresztelő Szent János-templomot, bekerítették a tágas templomkertet, és valóságos oázist alakítottak ki a templomot, a plébániát és a közösségi házat is magában foglaló, immár egységes ingatlan területén. A közösségi ház műszakilag kész, de berendezése és közvetlen környezetének parkosítása még hátra van.

Mintegy hatszázmillió forint értékben végeztek az utóbbi években felújítási és építési munkálatokat a plébánián. Az összeg jelentős részét a hívek adták össze, de az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a XII. kerületi önkormányzat is támogatta a beruházásokat.

(Tartalomjegyzékhez  --  Gyermekkorom)      

-------------------------

Forrás és fotó: Keresztelő Szent János-plébánia/

Magyar Kurír - 2017. június 15. - http://www.magyarkurir.hu/hirek/apor-vilmos-kozossegi-haz-nyilik-budan