Rieth József: Szentföldi zarándoklatunk

Hazaút

(Szentföldi utunk)  ---      <<  Betlehem  <<     Hazaút      

 

Hazafelé és itthon

 

(Szentföldi utazásunk 8. napja, 1994. október 20., csütörtök.) Kora hajnalban, már 1/2 5-kor indultunk el a repülőtérre, az autóútból alig láttunk valamit is. Elképesztő sokaság várt a beszállásra. A hatalmas váróteremben elképzelhetetlen tömeg állt szinte végeláthatatlan sorokban, várakozva a különböző kapukhoz. Meglepő, hogy aránylag elviselhető idő alatt mindenki sorra került, és ráadásul kulturáltan. (W8) Hosszú beszállási procedúra kezdődött ismét, de most tolmács nélkül. Egy füzetben mutattak rá kérdezőink a kérdésekre, feleletünk az előre kinyomtatott válaszra mutatással történt. Szerencsére semmi gyanúsat nem sejtettek ki válaszainkból -- de hiszen nem is volt -- pedig egy világot hoztunk magunkkal. A váróban ismét találkoztunk Gyürki tisztelendő úr csoportjával. Az ő útjuk is sikeres volt. Fél 8-kor felszálltunk, Ciprus szigetét még láttuk a gépből, de azután a felhők eltakarták a földet. 9,51-kor leszálltunk Ferihegyen, és idegenvezetőnk, Márti kedvesen hazaszállított minket taxival.

 

Beszállás

 

Epilógus

 

A sikeres út után levélben foglaltam össze tanítványaim számára élményeimet; plébániánk lapja, a Városmajori Híradó számára beszámolót írtam; kibővítve emlékeinket albumba is rögzítettem; és most elektronikusan is feldolgozom, hogy ne halványodhassanak meg azok a tapasztalatok amiket ezen a csodálatos héten nyertünk.

 

Hatalmas feladat volt ezt az anyagot feldolgozni. Nincs véglegesen feldolgozva, csak belekezdtem az összesítésbe. Nagy terveim vannak a hatalmas anyag teljesebb feldolgozására, de ez már a jövő munkája lesz. Sajnos az eredeti elképzelésnek nem tudtunk megfelelni: minden előre tervezett látnivalót nem láthattunk. Persze a felkészülési tervünk kicsit nagyvonalú volt: biztos, ami biztos, nagyon sok érintett, vagy közeli, esetleg "jaj, de jó lenne ide is eljutni"-tipusú emlékhelyre is felkészültünk. Mindenesetre mellékelem az elmaradt emlékhelyek listáját. Ennek a lépcsőnek legyen ez az összeállítás a végső állomása. Végül szeretném mindenkinek a tanítványaimnak írt sorokat üzenni:

 

             ... Ezek a megszentelt emlékek vigyék el a Ti lelketeket is erre a csodás földre...

                                                               Józsi bácsi

             1994. őszén

(Szentföldi utunk)  ---      <<  Betlehem  <<     Hazaút