Rieth József: Útiemlékek

Maria Gail

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1997. június 24-július 1. között egy Lourdesi zarándokúton vettünk részt. Az odaúton álltunk meg a kicsiny templomnál egy szentmise idejére, ez volt az egyik technikai szünetünk-

MARIA GAIL (AU.644). 13,50-kor értünk a kis 2100 lakosú településbe. A falu dombon lévő 14-16. századi templomában zarándokmisén vettünk részt. A templomot többször újjáépítették, a gótikus és román stílus keveréke, ez volt a vidék ősi temploma. Érdekes a templom alaprajza, tornya középen van, a nagyobb hajót eléje toldották, a templom elejére pedig még egy fedett előteret is toldottak.         

 

A22, 23, [v12]

 

          A mellékoltáron a fafaragású szép szárnyasoltára csodálatos. Máriát Krisztus és az Atya angyalok ünneplő tömege előtt koronázza a központi képen. A többi rekeszben is nagyon kifejező képek láthatók Mária életének fő eseményeivel.            

 

Ae, [v11, 14]

 

          A templom szentélyében üvegszekrényben fából faragott nagyon aranyos betlehem látható, a keresztelőkút 400 éves. Maga a templom nagyon szép, sok aranyozás csillog benne.

 

A24http://www.kath-kirche-kaernten.at/thumbs/thumb___/images/themenbilder/Maria_Gail_Pfarrkirche_Taufbecken_12012008_68.jpg&w=300&hp=600&q=85

 

          A templom mellett régi temető terül el, ez is gondos kezek munkáját tükrözi. Turmstüberl felratot láttunk a település szélén.

          A templomocska oltárán – a június 23-29-ig megrendezett Grázi ökumenikus találkozó alkalmából, ajándékba kapott – jelképes dísz pompázott: ezen égő mécses jelképezi a hitet, körülötte arasznyi ferde karika az egységet szimbolizálja, alatta a földet utánzó göcsörtös korong a világra figyelmeztet.

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-----------------