Rieth József: Szentföldi zarándoklatunk

Tel Aviv

(Szentföldi utunk)   <<Utazás<<   Tel-Aviv   >>Jaffa>>    

Tel Aviv

 

 

 

(Szentfödi utunk 1. napja, 1994. október 13., csütörtök.) A repülőtér elhagyása után az autóutakon is óriási forgalomba keveredtünk, emiatt aránylag lassú volt a haladásunk. A hirtelen sötétedés miatt sokat nem láttunk a környékből, a többsávos sztráda lassú cammogása kötötte le a figyelmünket. Aztán szinte észrevétlenül már Tel Aviv fényei vettek körül minket. Ez egy modern, sok egymás melletti helyiségből összeolvadt hatalmas nagyváros: fényes üzletek sora, sok szórakozóhely, bank, de viszonylag kevés gyalogos volt látható. Szinte semmi régit, semmi műemlék jellegűt sem látunk a buszból. Mialatt a nagy forgalomban keresztül araszolgatunk a városon, megtudtuk, hogy Tel-Aviv egy kertvárosból fejlődött ki, sok jómódú ember él itt. Az értelmiségiek átlagos fizetése 1000 dollár. Egy közepes árú hangversenyjegy ára 200-300 dollár.

 

Tel Aviv jelentése: a tavasz dombja. 1909-ben alapították egy nyaralótelepből fővárosnak, itt kiáltották ki David Ben Gurionék az új Izrael államot. (S200) A város manapság már hatalmas metropolis, luxusszállók, lakótelepek. Óriási embertömeg tölti meg. Tel Aviv Izrael kereskedelmi, ipari és kulturális életének központja. Van színháza, hangversenyterme, csaknem két tucat múzeuma.

 

Dizengoff-tér

 

A sztráda sok elágazás után egy világváros szépen kivilágított, tiszta főutcájába ment át, az utca neve Ben Zvi. Mi azonban egyenesen az ősi Jaffa felé tartottunk. Tel Aviv központja tőlünk északra terült el, ott van a híres Dizengoff út és tér, ahol gyönyörű színes szökőkút és fényjáték kápráztatja el esténként a járókelőket. Pár nappal az átutazásunk után, történt ott egy öngyilkos merénylet, amikor békés civilekkel teli autóbuszt robbantott fel egy palesztin terrorista. Forrongó világ Izrael, bármikor és szinte bárhol történhet valamilyen katasztrófa, az emberek egy állandó terror készültségben élnek. Szerencsénkre az ilyen szörnyűségek tőlünk távol történtek, programunkat érezhetően sohasem zavarták. Érkezésünkkor mi semmilyen zavarót sem tapasztaltunk, kényelmes tempóban haladtunk a nyugalmas útvonalon. Modern épületek, ragyogóan kivilágított üvegportálok közt haladtunk Jaffa irányába.

 

Csak elérve a külvárost, változott meg a kép. Itt más jellegű építkezések láthatók, itt már vannak doboz alakú (valószínűleg arab) épületek, autószerelő műhelyek, lakóházak. Sok ember van itt is az utcákon. Ez a városrész lassan Tel Aviv művésznegyedévé vált, mondják diplomatikusan az idegenvezetők. Lehet, de az utcák, épületek már nincsenek annyira kivilágítva, itt már a falakon graffitik éktelenkednek, az emberek is mások: a bőrük sötét, turbán van sokuk fején, a nők is csadorban vannak. Jaffába érkeztünk.

 

(Szentföldi utunk)   <<Utazás<<   Tel-Aviv   >>Jaffa>>    

-----------------------

Kapcsolódó háttéranyag: Tel Aviv története

-----------------------