Háttérismeretek a "RÁKOM" című anyagomhoz:

Veseciszta

 

A cisztás vesebetegségek közé azon kórképeket soroljuk, amelyeknél a vese állományában folyadékkal telt tömlők alakulnak ki. A ciszták lehetnek a vesék kéreg- és velőállományában is. Az egyszerű veseciszta (cysta renis) a legtöbb esetben nem jelent veszélyt a betegre. A kor előrehaladtával gyakrabban figyelhetők meg, férfiakban valamivel gyakoribb az előfordulásuk.Lehet önálló, de előfordulhat többszörös ciszta is, akár mindkét vesében. Lehetnek kis számban előfordulók, vagy elfoglalhatják gyakorlatilag az egész veseállományt, lehetnek mikroszkopikusak, de megnőhetnek akár néhány centiméteresre is.

 

Az egyszerű veseciszta (folyadékkal telt tömlő) eredete a mai napig sem tisztázott pontosan. Az elváltozás többnyire egyoldali, de kétoldali is lehet és a vese bármely területén elhelyezkedhet. Gyakoriság szempontjából a legtöbbször felfedezett elváltozása a vesének. Tüneteket csak extrém méret esetén (8-15 cm), a vese vizeletelvezető rendszerének összenyomása esetén okozhat. Ilyenkor deréktáji tompa, vagy görcsös panaszok jelentkezhetnek, illetve tapinthatóvá válhat a cysta. Amennyiben a ciszta a vesekocsány környékén helyezkedik el, parapyelaris cisztáról beszélünk. Lényegesen ritkábban találkozunk ezzel a formával, de hasonlóan a kérgi cisztához, szintén ártalmatlan jelenség.

 

A veseciszta tünetet általában nem okoz. Ritkán előfordulhat véres vizelés, a cisztában lévő folyadék gyulladása. A ciszta falának repedésekor a tartalma a hasüregbe jutva hashártya izgalmat, hasi fájdalmat okozhat. Nagyméretű ciszták a vesemedencére gyakorolt nyomással vizeletpangást, fertőzést okozhatnak. Igen ritkán (mindössze egy százalékban) rosszindulatú elfajulás alakulhat ki. Hasi UH vizsgálattal diagnosztizálhatók, nyomon követhetők.

 

Gyakoribb panaszok, tünetek: Hasi, emésztési panaszok Hasi diszkomfortérzés Tompa deréktáji fájdalom

 

Kezelni csak a tünetet okozó vesecisztákat kell. A ciszta tartalma bőrön keresztüli szúrásból leszívható. A cisztában lévő folyadék gyakran újratermelődik. Ilyenkor végleges megoldást a cisztafal műtéti eltávolítása jelenthet. A cisztás betegségek diagnosztikájában a legfontosabb a hasi ultrahangvizsgálat. Az egyszerűbb esetekben, az időszakos, ellenőrző ultrahangvizsgálat elegendő.

 

----------------------------------

http://www.webbeteg.hu/cikkek/vesebetegseg/102/veseciszta

http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=99124&name=Cysta-renis

http://www.albiandrologia.hu/betegsegek/urologiai/vesecysta/