Rieth József

Bél-ügyem - Szószedet

 

adenoma = mirigyhám sejtekből származó benignus daganat, amely rendszerint jól körülhatárolt, a környezetet inkább nyomja, de nem infiltrálja.

 

adenocarcinoma = mirigysejtes rák

 

 

 

adjuváns = kiegészítő kezelés, amelyet az elsődleges gyógykezelés hatásosságának növelése érdekében alkalmaznak, pl. daganat műtéti eltávolítása után alkalmazott kemoterápia vagy sugárterápia

 

anaemia = vérszegénység. Ennek kivizsgálása során állapították meg, hogy a folyamatos vérzésem valamilyen kóros folyamat (rákos daganat) következménye.

 

anamnesis = kórelőzmény

 

anasztomózis (anastomosis) = "visszaszájadzás"; a görög ana-, "vissza" és stoma, "száj" szavakból; ige: anasztomizál, melléknév: anasztomatikus) általános biológiai értelemben véve mindenfajta olyan vezetékrendszert jelenthet, amelynek elágazásai egymásba visszatérnek. -- Patológiai kontextusban az anasztomózist az érrendszer kapcsán emlegetjük. Általában amikor egy ér elzáródik (például embólia vagy atherosclerosis miatt), a mögötte levő területen megszűnik a vérellátás, ami ischaemiát vagy infarktust okoz. Előfordulhat azonban, hogy egy adott területre több ér is szállít vért; ilyen esetben egy ér elzáródása még nem jár szövetelhalással. Ekkor mondhatjuk azt, hogy a szóban forgó szövetben anastomosis van. -- Összeköttetés egyébként egymástól elkülönülő részek között, ami lehetővé teszi az átjárást. A koszorúér-sebészetben például az aorta és a koszorúerek között hoznak létre ilyen áthidalást.

 

angiopathia = Angiopathia diabetica-nak nevezzük a cukorbetegekre jellemző kiserek elzáródásakor kialakult tünetegyüttest: részben vagy teljesen tapintható végtagi verőerek, neuropathia, sápadt, hámló, vékony bőr, gyakran hideg láb, gyakori kis bőrfekélyek, pörkök, körömgomba.

 

anterográd = vér áramlási irány, azt jelenti, hogy nincs visszaáramlás.

 

aorta stenozis  = aortaszűkület, főleg az idős emberek betegsége - a billentyűk hegesedése és meszesedése következtében. Aortasztenózisban a bal kamra fala általában megvastagszik, mivel nagyobb erőt kell kifejtenie ahhoz, hogy átpréselje a vért a szűkült nyíláson keresztül az aortába. A megvastagodott fal helyet foglal el a kamra belsejéből, vagyis csökkenti a bal kamra térfogatát. Ezen kívül jobb vérellátást is igényel, amit a koszorúerek végül nem tudnak biztosítani, így a vérellátás elégtelenné válik. A szívizom károsodik, ha nem kap elég vért. Ilyen esetekben a rendellenesség 60 éves kor után jelentkezik, és 70-80 éves korig tünetmentes. A műbillentyű a legjobb kezelés minden felnőtt számára, a beavatkozás utáni kórjóslat pedig kitűnő. A műbillentyűs betegeknek sebészi, fogászati vagy belgyógyászati eszközös beavatkozások előtt antibiotikumokat kell szedniük a billentyűfertőzés (fertőzéses szívbelhártya-gyulladás, infektív endokarditisz) kockázatának csökkentésére. A színes Doppler-ekokardiográfia a különböző sebességű véráramlást különböző színekkel jelzi, így ki tudja mutatni a szűkület mértékét is.

 

aortosclerosis = főverőér-falkeményedés, az aorta-fal megkeményedése

 

arteria vertebralis = gerincartéria , -verőér

 

 

 

 

 

ascites = a szabad hasüregben felhalmozódó kóros folyadék-gyülem

 

Astler-Coller osztályozás

            A stádium: mucosa érintettség

            B1 stádium: a muscularis propriaeba beterjed, de nem töri át

            B2 stádium: túlterjed a muscularis proprián, nyirokcsomó érintettség nélkül

            C1 stádium: B1 + nyirokcsomó metastasis

            C2 stádium: B2 + nyirokcsomó metastasis

            D stádium: távoli metastasis

 

atrophia (görög) = sorvadás: egy szerv tömegében való fogyása

 

atypusos = nem normális, nem tipikus, nem oda illő.

 

benignus = jóindulatú

 

biopsia = kis szövetdarab eltávolítása vizsgálat céljából végzett művelet

 

bulbus = a nyaki verőér (ICA) kiszélesedő, elágazás előtti része.

 

 

 

 

 

 

caecum = vastagbél kezdő szakasza

 

 

 

 

 

 

carcinoma = rák

 

 

 

 

 

 

carotis duplex UH = ECD vizsgálat. Nyaki erek ultrahang vizsgálata. Az agyat ellátó főbb ereket vizsgáljuk, a követhető nyaki szakaszon. A vizsgálat során információt kapunk az erek állapotáról, érfal meszesedésekről, felrakódásokról /plaque/, esetleges szűkületekről, valamint a keringési viszonyokról.

 

cave = minden, ami tilos, amit kerülni kell

 

 

cholecysta = epehólyag

 

cholecystectomia = az epehólyag műtéti eltávolítása

 

cyanosis = Szederjesség: kékes elszíneződés visszeres vérbőség, a vér oxigénhiánya, ill magas széndioxid-tartalma következtében.

 

conjunctiva = kötőhártya. A szem fehérjét és a szemhéjak belső felszínét borító nyálkahártya.

 

cystae renis = egyszerű veseciszta, általában tünet és panaszmentes jelenség. Az egyszerű veseciszta (cysta renis) a legtöbb esetben nem jelent veszélyt a betegre. A kor előrehaladtával gyakrabban figyelhetők meg, férfiakban valamivel gyakoribb az előfordulásuk.Lehet önálló, de előfordulhat többszörös ciszta is, akár mindkét vesében. Kezelni csak a tünetet okozó vesecisztákat kell. A ciszta tartalma bőrön keresztüli szúrásból leszívható. A cisztában lévő folyadék gyakran újratermelődik. Ilyenkor végleges megoldást a cisztafal műtéti eltávolítása jelenthet.

 

crepitatio = kóros eredetű recsegő, sercegő hang, az a sajátságos zörej, amelyet az eltört csont két törési lapjának egymáshoz dörzsölésénél hallunk..

 

de Gramont kezelés = 200 mg/m2 leukovorin iv. két óra alatt, majd 400 mg/m2 5-fluorouracil bolusban, majd 600 mg/m2 5-fluorouracil 22 óra alatt, kéthetente ismételve. Az 5-fluorouracilnak rövid a plazmafelezési ideje (8–14 perc), hatása a proliferációs fázistól függ. Bolusban adva rövid ideig magas a 5-fluorouracil gyógyszerszintje, ami elsősorban az RNS-t gátolja. Az infúziós módszernél kevésbé magas, de tartósabb a citosztatikus gyógyszerszint, így főként a tamidilátszintetázt, azaz a DNS-szintézist gátolja. Jobb a remissziós arány, más a mel- lékhatásprofil, összességében ritkábban jelentkeznek és kevésbé súlyosak a mellékhatások. Az infúziós kezelésnél ritkábban alakult ki a WHO-beosztás szerinti 3-as, 4-es fokú neutropenia, mucositis, de gyakrabban figyeltek meg „kéz-láb szindrómát” (tenyér, talp erythrodysaesthesia). A vastagbélrákok kezelésének legfontosabb tényezője a műtét. A frissen felfedezett colorectalis rákok 70–80%-ában van lehetőség radikális műtétre. A kuratívnak látszó műtétek után is az esetek több mint felében lokális recidíva vagy metasztázisok következtében hal meg a beteg. A tumorsejtek szétszóródásának megakadályozását, illetve a már kialakult mikrometasztázisok elpusztítását célozza az adjuváns kezelés.

 

disseminatio = áttét, szétszóródás, szétterjedés

 

distalis = anatómiai irányjelzés, azt jelenti,hogy a leírt elváltozás a test középvonalától távolabbra esik (tehát például a gyomortól disztálisan van a végbél, mert az a gyomortól lejjebb helyezkedik el).

 

diuresis = vizeletkiválasztás

 

divertikulitisz = Sok emberben alakulnak ki ú.n. diverticula-k, melyek az emésztőrendszer, főként a vastagbél belső borításán, a gyengébb pontoknál található ballonszerű tasakok. A divertikulák kialakulását a divertikulózis állapota eredményezi. A 40 év feletti amerikai népesség 10%-ának van divertikulózisa, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik. 60 év felett már az emberek kb. felénél fordul elő divertikulózis. Divertikulumok leggyakrabban a vastagbélen, annak ún, szigmabél szakaszán, tehát közvetlenül a végbél előtti részen alakulnak ki. Ahol a bélfal gyengébb, és egy verőér fúrja át a vastagbél izomrétegét, ott képződhet divertikulum. Maga a divertikulózis tünetmentes, szakértők szerint a bizonytalan eredetű hasi panaszok ennek tudhatóak be, pl. fájdalmas hasi görcsök, székletproblémák. Esetleg vérzés is létrejöhet, főként ha székletdarab szorul a divertikulumba. Ez okozhat a vérzés mellett gyulladást, fertőzést. Ha a bélen lévő kitüremkedések begyulladnak, létrejön a divertikulitisz, és fertőzés is kialakulhat. 50 év felett az emiatt műtétre kerülő betegek nagyobb része férfi.

 

Dixon-műtét = a záróizmok megtartásával, vastagbél kivágással végrehajtott, varrógéppel végzett operáció.

 

 

 

 

 

Dukes szerinti osztályozás, az Astler-Coller osztályozással kiegészítve

          Besorolás                  Staging                                                                                           Az összes betegből       5 éves túlélési arány

          A                              A mucosába nem hatoló daganat, a tumor a colon falra lokalizálódik           20–25%                 > 90%

          B                              A muszkuláris rétegbe terjedő daganat, nyirokcsomó érintettség nélkül       40–45%                 60–70%

                  B1                    A muscularis propriaeba beterjed, de nem töri át

                  B2                    Túlterjed a muscularis proprián, nyirokcsomó érintettség nélkül

         C                              Nyirokcsomó áttét                                                                                   15–20%                  35–45%

                 C1                    B1 + nyirokcsomó metastasis

                 C2                    B2 + nyirokcsomó metastasis

        D                              Távoli áttétek és residualis tumor                                                               20–30%                  0–5%

 

Doppler-vizsgálat (alsó végtagon) = A boka-kar index mérése során vérnyomásmérő és – a vér lüktetését hallhatóvá tevő – ultrahangos Doppler-készülék segítségével ellenőrzik a vérnyomást mindkét felkaron, illetve a lábakon a boka magasságában. A boka-kar indexet a mért értékek hányadosa adja. Ha ép az érrendszer, az alsó végtagban magasabb a vérnyomás. Ellenkező esetben érszűkület diagnosztizálható. Minél kisebb a boka-kar index, annál valószínűbb és annál súlyosabb a betegség. A Doppler-index értelmezése:

        magasabb mint 1,3 - aterosclerosis (érelmeszesedés)

        0,9 - 1,1 normális

        0,75 - 0,9 közepes betegség

        0,5 - 0,75 súlyos betegség

        0,5 alatt - végtagot veszélyeztető betegség

 

EKG = Az elektrokardiográfiának vagy EKG-nak nevezett vizsgálattal megmérhető és rögzíthető a szív elektromos működése. A szív által adott jel egy bizonyos utat követ a szíven keresztül. A jel a jobb pitvarban elhelyezkedő szinoatriális (SA-) csomóból indul. A szinoatriális csomó összehúzódásra készteti a pitvarokat, melyek vért pumpálnak a kamrákba. Az elektromos jel ezután áthalad az atrioventrikuláris vagy AV-csomón, és bejut a kamrákba. A jel összehúzódásra serkenti a kamrákat, melyek vért pumpálnak a tüdőbe és a testbe. A tachikardia az aritmia, azaz szabálytalan szívverés egyik fajtája, melyre jellemző, hogy a szív percenként száznál többet ver. A tachikardiának számos fajtája van, a legsúlyosabb a kamrai tachikardia.

 

eosinophilsejtek = eozinnal festődő sejtek

 

epe = Az epe egy sárgás-zöldes, enyhén lúgos (alkalikus) (pH~8,0) folyadék, melyet a májsejtek (hepatociták) választanak ki a májban. Az epe termelődése folyamatos. A szervezet az epehólyagban tárolja ezt az anyagot az étkezések közt, majd étkezés alatt a patkóbélbe bocsátja. Alkotói közül az epesavak a zsírok emésztését segíti elő azok emulgeálásával. Színét a bilirubin és biliverdin festékanyagok (epefestékek) adják, amelyek a vörösvértestek hemoglobinja hem részegységének lebontása során keletkező, kiürülő végtermékei. Az epe 82%-át víz alkotja, melyben anorganikus ionok (Na+, K+, Cl−,HCO−3) vannak feloldva. Az epe a nagy zsírcseppeket hidrotróp aktivitása révén apró cseppekké alakítja és így a zsírbontó enzimek (lipázok) könnyebben hozzáférnek a további bontás érdekében. Ezenkívül az epével távoznak a májból a vízben nem oldódó (víztaszító; hidrofób) anyagcsere-végtermékek. Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Ha az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni, vagy a koleszterin, az epesavak vagy a bilirubin túlságosan felszaporodik az epében, kialakulhatnak az epekövek.

 

FDG = (Fludeoxyglucose (18f)) oldatos injekció készítmény izotóppal jelzett glükóz molekulát tartalmaz, és kizárólag diagnosztikus célokra alkalmazható. A készítményt a pozitron emissziós tomográfiás (PET) vizsgálatoknál használják. Ezzel az eljárással a magas cukorfogyasztású szövetek elkülöníthetők képalkotás útján, ami különösen hasznos lehet egyes daganatok kimutatásában, a daganat nagyságának meghatározásában, illetőleg annak megállapítására, hogy egy daganat kiújult-e vagy sem. A készítmény hatóanyaga fluoro-dezoxiglükóz (18F). 1 ml injekciós oldat, 37 - 7400 MBq (18F)-fluoro-dezoxiglükózt tartalmaz a kalibráció idején. - Egyéb összetevők dinátrium-hidrogén-citrát-hemihidrát, trinátrium-citrát-dihidrát, nátrium klorid, injekcióhoz való víz.

 

Fludeoxyglucose = l. FDG

 

flutter = szapora pitvar-összehúzódás (pitvarlebegésben). A pitvarremegés (pitvarfibrilláció) és a pitvarlebegés (flatter) tulajdonképpen folyamatos, gyors elektromos kisülések sorozata, ami a pitvarokat nagyon gyors összehúzódásra készteti; az elektromos impulzusok egy része eléri a kamrákat, aminek következtében azok gyorsabb, de kevésbé hatékony összehúzódást végeznek. A pitvarremegés és a pitvarlebegés lehet szakaszos (intermittáló) és tartós (szusztained). Pitvarremegésben a pitvar összehúzódásai olyan gyorsak, hogy a falai remegnek. A vér átpumpálása a kamrákba ezért nem hatékony. Ilyenkor a pitvari ritmus szabálytalan, így a kamrai ritmus is azzá válik. Pitvarlebegésben a pitvari ritmus szabályos, a kamrai pedig lehet szabályos és szabálytalan is. A kamrák mindkét esetben lassabban vernek a pitvaroknál, mivel az atrioventrikuláris csomó nem képes az impulzusokat ekkora sebességgel továbbítani. Ezért csak néhány impulzus jut rajta keresztül. Noha a kamrák lassabban vernek a pitvaroknál, gyakran még ez a tempó is túl gyors a teljes telődéshez. A pumpafunkció hatékonysága ezáltal csökken, a vérnyomás leesik, és szívelégtelenség léphet fel.

 

Grade III. Dukes B2. pT3N0Mx = A szövettani leletben a grade (grádus) a szövettani elfajultság, a rosszindulatúság mértékére utal. Ez egy a normál sejtektől jelentősen eltérő, nagy elfajulást mutató daganat. Sajnos a szövettan alapján ez egy legalábbis helyileg előrehaladott, s nagy kiújulási hajlamú daganat. -- A Dukes B típusú tumorosok túlélési valószínűsége 65%-os (az áttéttel operáltaké 10%-os). A műtétet kiegészítô, úgynevezett adjuváns kezelés az eredményeket javítja. -- A T3 azt jelenti, hogy a környező szövetekkel infiltrálódott. -- Az N0 jelentése, hogy nincs áttét a környező nyirokcsomókban. Az Mx jelzi, hogy az áttét mértéke ismeretlen a szövettani vizsgálat szakembere előtt, azt csak a képalkotó eljárások tudják megmutatni.

 

helicalis = csigavonalas üzemmód CT-nél

 

haemangióma = (nem-rosszindalatú érdaganat) kis kitágult erek (kapillárisok) rendetlen, sűrű összetömörülése (a bőrön vagy) a belső szervekben.

 

hepatomegalia = májnagyobbodás

 

hilus = bemélyedés vagy nyílás a szerveken, ami idegek és erek belépési helye

 

hipertonia = magas vérnyomás egy elterjedt krónikus kóros állapot, amelynek során emelkedik a vérnyomás az artériákban. Ehhez az emelkedéshez a szívnek a szokásosnál több munkájába kerül a vér erekben való keringtetése. A vérnyomás megállapítása két méréssel, a szisztoléssel és a diasztoléssel történik, amely attól függ, hogy a szívizom éppen összehúzódik (szisztolés) vagy ellazul (diasztolés) a szívverések között. A normál vérnyomás nyugalmi állapotban 100–140 Hgmm szisztolés (felső érték) és 60–90 Hgmm diasztolés (alsó érték) tartományon belül van. A magas vérnyomás ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket.

 

hipertrófia (lat. hypertrophia) = túltengés. Sejtnövekedési és –differenciálódási zavar, amikor egy szövetben a sejtek térfogata megnő, anélkül, hogy a sejtek száma lényegesen változna. Ennek eredményeképpen maga a szövet illetve szerv is megnagyobbodik. Nem tévesztendő össze a hiperplázia fogalmával, amikor a szerv vagy szövet térfogatbeli növekedését a sejtek számbeli növekedése okozza.

 

histologiailag =szövettanilag

 

hypodens = CT- vizsgálatnál alacsony sűrüségű terület

 

hypoventillacio = légzési zavar, csökkent légzés

 

ICA = Internal Carotid Artery. Az agyat vérrel ellátó, nyaki verőér érszakaszának neve.

 

 

infiltrál = behatol a szövetekbe, sejtekbe

 

inguinákban = lágyékban

 

intima = a legbelsőbb hártya, általában az erek belsejét bélelő hártyára értik.

 

 

 

 

 

lomeron 350: 100 = oldatos injekcióban a jomeprol a röntgensugarat elnyelő festékként viselkedik. A befecskendezett oldat a röntgensugárzásban kirajzolja az üres tereket és a lágyrészeket. A kontrasztanyag az ereket, a vesét és a húgyhólyagot, illetve a koponya egyes részeit teszi láthatóvá a röntgensugárban.

 

ISZB = isémiás szívbetegség . A betegséget a szívet tápláló koszorúerek (artériák) szűkülete, elzáródása okozza. Ennek oka lehet érelmeszesedés (ateroszklerotikus plakkok) és/vagy trombusképződés vagy a koszorúartériák falának összehúzódása. Az érszűkület vagy elzáródás következtében nagymértékben csökken a szívizomzat vérkeringése, romlik a szívműködés; ez vezet a tünetek megjelenéséhez. Az ISZB kialakulását a következő négy fő, életmóddal összefüggő tényező segítheti elő: 1. fokozott, levezetetlen stresszválasz (koleszterinszint); 2. kiegyensúlyozatlan táplálkozás; 3. dohányzás; 4. testmozgás hiánya

 

I. típus: Nem kifekélyesedô, exophyticus, a lumenbe növekvô polypoid tumor. Gyorsan adnak áttétet. I. típusú tumorban a biopsiás célzás könnyű.

 

kifekélyesedés = Felszíni sérülés, melynek következtében a bőrön vagy a nyálkahártyán körülírt szövetelhalás, folytonossági hiány alakul ki.

 

k.m.n = a Betegségek Nemzetközi Osztályozása szerint meghatározott kategóriákba nem sorolható.

 

kódrendszerek -- A Magyarországon jelentőséggel bíró kódrendszerek: BNO, OENO, SNOMED.

          BNO                Szerkezete figyelembe veszi a gyakorlati és az epidemiológiai szempontokat, valamint a statisztikai adatok eszerint csoportosíthatók.

                                 Minden betegséget és syndrómát a lehető legrövidebb és legegyértelműbb módon definiáltak

          OENO             Az orvosi eljárások, tevékenységek azonosítására szolgál 

                                 Az OEP felé történő elszámolás és finanszírozás csak így oldható meg

          SNOMED        A magyar változat szükségszerűen tartalmazza a latin és magyar orvosi nyelv szavait, illetve kifejezéseit,

                                           valamint a mindennapi használhatóság biztosítására azokat a bizonyos mértékig „pongyola” kevert nyelvű kifejezéseket,

                                           amelyeket a mindennapi élő orvosi nyelv használ.

                                 Egy kódszám egy fogalmat jelöl

                                 •        T= topográfia: A szervezet felépítésével kapcsolatos (anatómiai, szövettani, sejttani) kifejezések dimenziója

                                 •        M= morfológia: A szervezetben fellépő alaki elváltozások dimenziója

                                 •        F= funkció: Élettani és kórélettani kifejezések dimenziója

                                 •        L= élőlények: Emberi vagy állati kórokozóként vagy közvetítőként ismert élőlények

                                 •        C= kémiai anyagok, gyógyszerek, biológiai vegyületek: Kémiai elemeket, izotópokat, az ipari, biológiai vegyületeket,

                                                     gyógyszerek hatóanyagait, vakcinákat tartalmazza

                                 •        A= fizikai hatások és eszközök: Orvosi szempontból meghatározó fizikai hatások

                                 •        D=diagnózisok: Betegségek nevei, diagnózisok felosztása

                                 •        P= eljárások: Orvosi diagnosztikus és terápiás eljárások, beavatkozások

                                 •        O= foglalkozások: Foglalkozások, szakmák, mesterségek dimenziója

                                 •        S= szociális viszonyok: Családi, társadalmi környezetre, vallásra vonatkozó fogalmak

                                 •        G= általános módosítók, kapcsolóelemek: A többi fogalmat módosító, illetve a közöttük lévő összefüggést, viszonyt jelölő kategóriák

 

laesio = kóros elváltozás

 

lágyéksérv = lágyéki hernia, hernia amelyben a bél-hurok belép a lágyéki csatornába, a leggyakoribb típus férfiaknál

 

lép (lien, splen) = hosszúkás, kékesvörös színű, tömött tapintású, körülbelül 150-200 g tömegű nyirokszerv. Funkciói: az elöregedett vörösvértestek lebontása; vérraktár; limfocitákat termel; fontos szerepe van az immunanyagok termelésében; különböző anyagok tárolása, ha ezek valamilyen betegség folytán felszaporodnak a szervezetben (glikokén, foszfatida, cerebrosida, koleszterin). A járulékos lép vagy melléklép (lien accessorius, succentariatus), a lép állományával keskeny nyéllel összekötött, v. attól teljesen önálló búzaszem-diónagyságú, a léppel teljesen megegyező szerkezetű és működésű képletek, amelyek a lépről fűződtek le. Egy fejlődési zavarnak, rendellenességnek tekinthető. Nagyságuk nem szokta meghaladni az 1-2 cm-t. Veszélyt nem rejt magában.

 

leukocytosis = a fehérvérsejtek elszaporodása

 

LDL = alacsony sűrűségű lipoprotein, mely jórészt koleszterinből áll, és melynek emelkedett szintje összefüggést mutat az érelmeszesedéssel. Bár az LDL jelentős része visszakerül a májba, illetve azok a sejtek veszik fel, melyek koleszterint igényelnek, kisebb része - falósejtek közvetítésével - az érfalba kerül, ahol lerakódik, majd, komplex folyamat útján, érszűkületet okozó plakkok alakulnak ki.

 

lien accessorius = succentariatus, a lép állományával keskeny nyéllel összekötött, vagy attól teljesen önálló búzaszem-diónagyságú, a léppel teljesen megegyező szerkezetű és működésű képletek, amelyek a lépről fűződtek le; járulékos lépszövet

 

LMWH, mélyvénás trombózis megelőző kezelés = véralvadék, vérrög képződése a mélyen fekvő vénákban. Leggyakrabban az alsó végtagokat, ill. a medencevénákat érinti. Jellegzetes tünet az alsó lábszár járásra fokozódó fájdalma, lábduzzadás, kékes elszíneződés. A kialakult gyulladás miatt az alsó lábszár meleg, körfogata megnő. A lábfej hátrafeszítésével a térdhajlatban a beteg erős fájdalmat jelez. Legfontosabb szövődménye, hogy a vérrög leszakad és tovasodródik az érpályában (embolizáció) – ez tüdőembólia forrása lehet. Az ágynyugalom és alvadásgátló kezelés hatására a vérrög (trombus) növekedése megáll, a szervezet enzimjei azt feloldják, illetve kötőszövetes szervülés áll be. Önmagában nem halálos, azonban a lesodródó trombus tüdőembólia forrása lehet, ami már életveszélyes állapot. A szigorú ágynyugalom során felpolcolt láb, rugalmas kötéssel kiegészítve, amelyek a vénás keringés gyorsítását hivatottak elérni. Az alvadásgátló kezelés alapja a heparin, illetve annak származékai (LMWH-k), hosszabb távon K-vitamin-gátló kezelés (kumarinok). a vérhigitó kezelést tabletta helyett LMWH azaz heparin-szerű injectio átmenetileg megoldja.

 

lymplioplasmocytás sejt = köppenysejtes?

 

lumen = belső felszín

 

luminalis oldal = valaminek a belső átmérőjével vagy üregével kapcsolatos

 

 

mamma = emlő

 

máj = Az ember legnagyobb mirigye, tömege felnőttben a testtömeg 2%-a (1,2 – 1,5 kg). Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében ill. tárolásában. A májat anatómiailag két lebenyre és lebenyenként négy, összességében nyolc szegmentumra osztjuk fel. Mindegyik szegmentumnak önálló verő- és visszeres vérellátása és epekivezető rendszere van. A májszövet ugyanakkor sajátos regenerációs potenciállal is rendelkezik.

 

malignus = rosszindulatú

 

media = az ér fala

 

 

 

 

 

 

medioclavicularis vonal = egy a test felszínén, a kulcscsont középpontján áthaladó vertikálisan futó vonal.

 

melaena = esetében az ürülék fekete színe a hozzákevert vér elváltozott színanyagából származik. A vérzés a gyomorban vagy a belekben támadhat.

 

mélyvénás trombózis l. LMVH

 

meningitis = agyhártyagyulladás, az agyhártyák vagy agyburkok (meninx, meninges), azaz a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) körülvevő hártyáknak a gyulladásos megbetegedése

 

mesenterium = bélfodor, bélfodrok közt

 

 

metastasis = áttétel (görög). Elsődleges daganatos góc elsodródott sejtjeiből máshol kialakult új, másodlagos daganat (orvosi).

 

micronodulus = kicsiny góc

 

mirigyek (latinul glandula) hám eredetű anatómiai képletek, amelyek általában valamilyen váladékot termelnek és ürítenek. A mirigyek egy része általában  bizonyos váladékot termel, amik a mirigyből kivezető csövek útján vezettetnek rendeltetési helyökre; másik nagy részük azonban kivezető csővel nem is bírnak, hám- vagy kötöszöveti eredetűek és egészen más szerkezetűek is.

 

mitrális billentyű elégtelenség = A mitrális visszaáramlásban (mitrális billentyű regurgitációja, mitrális elégtelenség, mitrális inszufficiencia) a bal kamra minden egyes összehúzódásakor a mitrális billentyűn keresztül vér áramlik visszafelé a bal pitvarba. Ahogy a bal kamra az aortába pumpálja a vért, a mennyiség egy része tehát visszafolyik a bal pitvarba, megemelve ezzel a pitvari vértérfogatot és nyomást is. A megemelkedett bal pitvari nyomás növeli a nyomást a tüdőkből a szívbe vezető vénákban (a tüdővénákban). Amennyiben a regurgitáció súlyos, a nagyobb nyomás a tüdőkben folyadék-felhalmozódáshoz (pangáshoz) vezet. A legtöbb emberben a mitrális prolapsus soha nem okoz tünetet, és ez az állapot nem befolyásolja jelentős mértékben sem az életmódot, sem pedig a várható élettartamot. 2-3 évente érdemes szakorvosi ellenőrzést tartani. Ritkán kerül sor rekonstrukciós vagy billentyűcsere műtétre.

 

mucokele = nyálkás váladékkal telt üreg, kidudorodás

 

natív = természetes

 

necrotisált = elhalt

 

neoplasia = (növekmény), vagyis daganat.

 

NIDDM = Nem inzulin dependens diabetes mellitus, utalva hogy nem az inzulin hiányától függ, a 2-es típusú cukorbetegség másik elnevezése, melyre jellemző hogy inkább idősebb korban jelentkezik. L. cukorbetegség.

 

nodus = aranyér

 

 

npl = Az "npl." rövidítés az neoplasia latin szónak a rövidítése. Ez szórol szóra  újkinövést jelent, de a daganatok feltételezett diagnózisára szoktuk használni. Feltételezett, mert a daganatokat mindig igazolni kell szövettannal vagy citológiával és csak akkor lehetünk biztosak a betegség eredetét illetően.

 

nyirokrendszer = Az ember nyirokrendszerét nyirokcsomók és nyirokutak alkotják. A szervek és szövetek között összegyűlt szövetnedvet a nyirokkapillárisok (hajszálerek) veszik fel, nyirokerek, majd a még nagyobb nyirokértörzsek szállítják tovább, a nyirok a vénás rendszerbe kerül és végül a szívbe jut. A nyirokkeringés a vékonybélben három hálózattal (mucosa, submucosa, subserosa szintjén) veszi kezdetét. -- 1. Mucosa (nyálkahártya) Rétegei: Egyrétegű hengerhám béleli (epithelium). A lamina propria (corion): kötőszöveti sejtekből, vér- és nyirokerekből, kapillárisokból áll, a villusok vázát képezi. Muscularis mucosae: vékony izomréteg a lamina propria és submucosa között. -- 2. Submucosa: laza rostos kötőszövet alkotja, lehetővé teszik a nyálkahártya elmozdulását az izomrétegen. Muscularis: két rétegben helyezkednek el a simaizom rostok: külső: hosszanti és belső: körkörös-- 3. Serosa: visceralis peritoneumnak felel meg.A hashátya, (peritoneum) a hasüregben található savós hártya, amelynek fali (peitoneum parietale) és a (zsigerket borító) zsigeri lemeze (peritoneum viscerale) van, a két lemez között egy - normális esetben - néhány csepp síkosító folyadékot tartalmazó résszerű üreg, (cavum peritonei) található.

 

oedéma = Vizenyő: sejtek közti kóros folyadék-felhalmozódás

 

Omnipaque "300" (59006.) = a test különböző részeinek röntgenvizsgálatához használt készítmény, lehetőséget nyújt az egyes kóros eltérések jobb megjelenítésére.

 

pancreas = hasnyálmirigy A hasnyálmirigy (pancreas) a gerincesekben megtalálható külső elválasztású mirigy (exokrin) belső elválasztású mirigy (endokrin) szigetekkel (Langerhans-szigetek). Exokrin mirigyként a pancreas által termelt nedvben, a hasnyálban, számos fontos emésztőenzim, mint a lipidek bontását végző lipáz, a keményítő bontását végző amiláz és a fehérjéket bontó tripszin és kimotripszin található. Endokrin funkcióját tekintve számos igen fontos hormont termel mint az inzulin, glukagon, és szomatosztatin. [1. Hasnyálmirigy fej 2. Processus uncinatus 3. Hasnyálmirigy fő kivezetőcsöve (Wirsung vezeték) 4. Hasnyálmirigy test 5. A hasnyálmirigy elülső felszíne 6. Hasnyálmirigy hátsó felszíne 7. Hasnyálmirigy felső széle 8. Hasnyálmirigy elülső széle 9. Hasnyálmirigy alsó széle 10. Tuber omentale 11. Hasnyálmirigy farok 12. Patkóbél]

 

parenchyma = felépítő szövet

 

perítoneum = hashártya. "A hashártya egy ér- és nyirokerekkel sűrűn átszőtt szövet, mely egyrészt a hasfal belső felületén hoz létre "bélést", másrészt a hasüregben elhelyezkedő szerveket (pl. gyomor, lép) is bevonja, így védve őket a fertőzésektől és a mechanikai hatásoktól. Ha a hashártyát kiterítenénk, felszíne mintegy 2 négyzetmétert tenne ki."

 

 

pitvarfibrilláció, pitvarremegés = ritmuszavar, igen gyors elektromos kisülések eredménye, amikor a pitvar összehúzódása rendkívül szapora és ezzel a kamrákat is gyors, kevésbé hatékony összehúzódásra készteti. A vér először a pitvarokba kerül, onnan pedig a kamrákba. A kamrákból lökődik ki a vér a nagyerek felé: a bal kamrából a friss, oxigéndús vér a test vérerei felé, míg a jobb kamrából az elhasznált, frissülésre váró vér a tüdő felé. Normálisan a pitvarok percenként 72-szer telítődnek meg vérrel és 72-szer lökik át a vért a kamrákba. A kamrák ugyanígy, hetvenkétszer továbbítják a vért a nagyerek felé. Ha ebben az ütemben valami zavar támad, a szív hasznos munkája csökken, kevesebb vért tud továbbítani. Ilyen zavar lehet a pitvarremegés, orvosi nyelven pitvarfibrilláció, vagy a pitvarlebegés, a pitvari flutter. A pitvarremegés legalább 350/perc ütemű, szabálytalan, kis amplitúdójú, míg a pitvarlebegés 240-340/perc frekvenciájú, magasabb amplitúdójú, ritmusos, gyors tevékenységet mutat. A pitvarremegésben és lebegésben nem mindegyik pitvari összehúzódást követi kamrai összehúzódás. Ha mindegyiket követné, akkor az a keringés gyors összeomlásához vezetne. Pitvarlebegésben azonban nagy a veszélye annak, hogy legalább minden második pitvari kontrakciót kövessen kamra-összehúzódás. Ilyenkor a szívfrekvencia 120-170 percenként, amit a beteg szívdobogásként él meg, esetleg gyengeség fogja el, verejtékezik, légzése nehezebbé válik, rossz közérzetről panaszkodik.

 

plack = Az LDL jelentős része visszakerül a májba, illetve azok a sejtek veszik fel, melyek koleszterint igényelnek, kisebb része - falósejtek közvetítésével - az érfalba kerül, ahol lerakódik, majd, komplex folyamat útján, érszűkületet okozó plakkok alakulnak ki. Kialakulása az érfal sérülésével kezdődik, melyen keresztül zsírok rakódnak le az érfalban (az érfal kásadaganata = atheroma). A zsírok idővel kalciumot kötnek meg, ezáltal az atheroma-ák megkeményedve meszes kiemelkedéseket (plack-okat) hagynak maguk után (atherosclerosis = az atheroma megkeményedése). Az atheroma illetve a plack rontja a szervek vérellátását, teljes érelzáródást okozva a szövetek elhalását (infarctus) válthatja ki. A teljes érelzáródást sokszor nem a plack okozza, hanem a plack-on keletkező vérrög (thrombosis), mely az érbelhártyáról leszakadva, a véráram útján bármely más szervben érdugulást okozhat (embolia).

 

polip = A vastagbélrákok többségének kialakulását a bélfal kóros elváltozásai előzik meg. Egyik ilyen a rákelőző képződménynek számító polipok kifejlődése (amelyek a vastagbél nyálkahártyájának a kinövései), még ha nem is minden polipból alakul ki rosszindulatú daganat. A polipok hajlamosítanak vastagbélrákra.

 

pp (=per primam) vagyis kiválóan (például gyógyult) rövidítése

 

recidíva = visszaesés, kiújulás

 

rectum = a vastagbél szakasza

 

 

 

 

 

 

residuum = maradék. Az egész egy részének az eltávolítása után hátramaradt rész.

 

retroperitoneum = a hasüregben, a hashártya mögött található, kötőszövettel bélelt tér

 

sclera = ínhártya, a szemgolyót körben burkoló 1 mm vastag, fehér rostos tok

 

sessilis = sessile, az aljával valamihez permanensen hozzácsatlakozó/hozzátapadó,

 

signum = a vastagbél szakasza

 

 

 

 

 

 

sigmoidectomia adenocc. = a szigma-bél egy részének műtéti eltávolítása

 

spicularis növedék = vastagfalú kemény sejtek

 

spondylosis = csigolyaizületek nem gyulladásos eredetű, merevséggel járó megbetegedése.

 

sternotomia = mellkas felnyitása

 

subpleuralis = mellhártya alatti, vagyis a tüdő széli részein lévő

 

suspect = feltételezett, gyanított

 

symphysis = medencecsont csúcsa

 

tachikardia = szívritmuszavar. A tachikardia az aritmia, azaz szabálytalan szívverés egyik fajtája, melyre jellemző, hogy a szív percenként száznál többet ver. A tachikardiának számos fajtája van, a legsúlyosabb a kamrai tachikardia.

 

Telebrix: 30 = egy ún. jódozott kontrasztanyag. A gyomor-bél-traktus hagyományos komputer-tomográfiás vizsgálatára alkalmazható.

 

terime = duzzanat, dudor

 

throracotomia = a mellkasfal műtéti metszése, a mellkas megnyitása

 

transabdominalis = hason keresztül (végzett UH vizsgálat)

 

Tu. coli mesenterialis propagatioval = vastagbélrák, a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat

 

urether = hugyvezeték

 

varix = viszértágulat

 

vastagbél = (colon, intestinum crassum) a béltraktusnak a csípőbél beszájadzásától (valvula ileocoecalis; Bauchin-billentyű ) a végbélnyílásig terjedő szakasza. A vékonybélből a megemésztett táplálék után visszamaradó salakanyag egy bizonyos idő elteltével az utóbélbe továbbítódik, annak is vastagbél (intestinum crassum; colon) részébe, egy szelepszerű képződményen keresztül (valvula ileocoecalis). Ez a képződmény megakadályozza, hogy a baktériumokat tartalmazó vastagbéltartalom visszajuthasson a steril vékonybélbe. A vastagbélben már csak a víz és ionok, valamint bizonyos vitaminok szívódnak fel. Emésztés a vastagbélben lényegében nincs, csak a bélbaktériumok bontó tevékenysége, valamint K- és B-vitamin-termelése. A vastagbél a visszamaradt béltartalmat, továbbítja a végbélbe, miközben az fokozatosan székletté alakul. A végbél egy 15–20 cm-es szakasza az utóbélnek, ahol már felszívódás nem történik, csak a széklet formálása és részben akaratlagosan befolyásolt reflexes ürítése egy záróizomrendszer megnyílásával.

 

vékonybél (intestinum tenue) = az emésztőcsatorna leghosszabb szakasza, a gyomor és a vastagbél között helyezkedik el (5-7 m hosszú, átmérője oralisan 2,5-3 cm, aboralisan 2-2,5 cm). Három részből áll: 1. patkóbél (duodenum): a gyomor pylorustól a Treitz-szalagig tart. (A patkóbél elnevezés, a bélszakasz alakjára utal. A dudenum szó a hosszúságából ered, a latin duodenum digitorum kifejezés jelentése: 12 ujjnyi. Epésbél elnevezés az epe ebbe a bélszakaszba történő belépésére vonatkozik.) -- 2. éhbél (jejunum): Treitz-szalagtól éles határ nélkül folytatódik az ileumba. (Az éhbél elnevezés arra utal, hogy boncoláskor általában üresen találják, mert perisztaltikája egy ideig a halál után is működik.) 3. csípőbél (ileum): ileocoecalis szájadékig tart. A bélrendszer leghosszabb része. (A csípőbél, a hasüreg alsó részéig terjed, jobb és bal oldalon a csípőlapátok szomszédságáig.)

 

vesicula seminalisok = ondóhólyagok

 

wirsung = a hasnyálmirigy kivezetőcsöve