Rieth József: Világom

Hawking

Tartalomjegyzékhez Világképem <  Anyagelőtti     

Stephen William Hawking, (Oxford, 1942. január 8. – ) vezető elméleti fizikus. Oxfordban (Nagy-Britannia) született Frank és Isobel Hawking első gyermekeként. A hertfordshire-i St. Albans Schoolban és az oxfordi University College-ben tanult, ahol summa cum laude minősítéssel végzett fizikából. Ezután a Cambridge-i Egyetemen, a Trinity Hall-ban szerzett PhD-fokozatot kozmológiából.

Annak ellenére, hogy motoros neuronbetegsége következtében súlyosan mozgáskorlátozott, aktív fizikus, író és közéleti személyiség és olykor színész (például az általa is kedvelt Star Trek egyik sorozatában játszotta saját magát). Betegségének első tünetei akkor jelentkeztek, amikor beiratkozott Cambridge-be. 21 éves korában diagnosztizálták, röviddel az első házassága előtt. Akkoriban orvosai azt jósolták, hogy nem fog 2-3 évnél tovább élni, de ma is él, bár mozgáskorlátozottsága a betegség előrehaladásával egyre fokozódott. Az 1985-ös tracheosztomia-műtéte óta beszédszintetizátorral kommunikál. Fokozatosan elvesztette végtagjai mozgatásának képességét. Kerekesszékén található számítógépét egy manuális eszközzel irányítja, de az fej- és szemmozdulatokkal is vezérelhető.

Fő kutatási területei az elméleti kozmológia és a kvantumgravitáció. Jelentős munkái jelentek meg, melyekben a fekete lyukak és a termodinamika közötti összefüggéseket vizsgálja. Rávilágított, hogy a fekete lyukak nem léteznek örökké. Ezt az elméletét 2004 júliusában visszavonta, majd újból elfogadta.

1974-ben választották a Royal Society tagjává (FRS). 1978-ban az elméleti fizikában elért eredményeiért Albert Einstein-díjat kapott. 1988-ban fizikai Wolf-díjat kapott.

---------------------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking