Rieth József: Anyagvilág - Háttérinformáció

Kiszámolták, mikor keletkezett a Nap

TartalomjegyzékhezVilágképem <  Anyag-időszak     

A Nap a Tejútrendszer „kései” gyermeke, erre a következtetésre jutottak a Texasi A&M Egyetem csillagászai, akik csaknem kétezer, a galaxisunkhoz hasonló csillagvárost térképeztek fel. A kutatásról a The Astrophysical Journal legújabb számában jelent meg tanulmány.

A projekt keretében egyaránt végeztek vizsgálatokat a látható fény, az ibolyántúli és az infravörös tartományban, a felvételeket a NASA Hubble és Spitzer űrteleszkópjai, az Európai Űrügynökség Herschel csillagászati műholdja, valamint földi telepítésű távcsövek segítségével készítették. A „galaxisszámlálás” során az eddigi legteljesebb képet alkották meg arról, hogy miként fejlődtek az elmúlt 10 milliárd év során a csillagvárosok – olvasható a Phys Org tudományos hírportálon.

Mint kiderült, a Tejútrendszerhez hasonló galaxisok a kezdet kezdetén kis csillaghalmazok voltak, amelyek hatalmas étvággyal rendelkeztek, óriási mennyiségekben „habzsolva” a gázokat. „Falánkságuk” valóságos babyboomot eredményezett, csillagtermelékenységük a mai ráta harmincszorosa volt.

Fotó: phys.org

A Nap azonban a Tejútrendszer „kései” gyermeke, hiszen nem egészen 5 milliárd évvel ezelőtt született, amikor a csillagtermelési ráta a korábbi töredékére zsugorodott.

A születés időpontja végső sorban azonban kedvezőnek bizonyult, hiszen nagy valószínűséggel ennek köszönhető a Naprendszer létrejötte. A hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemek ugyanis a galaxisfejlődés kései szakaszában voltak bőségesen jelen, amikor a masszív csillagok ellobbanásával a Tejútrendszert elárasztották a bolygók képződéséhez szükséges „építőanyagok”.

„Vizsgálatunk alapján képet kaphattunk arról, hogy milyen lehetett a Tejútrendszer a távoli múltban. Kiderült, hogy a galaxisok az elmúlt 10 milliárd év alatt hatalmas átalakuláson mentek át, s az őket benépesítő csillagok többsége életük első 5 milliárd évében képződött” – hangsúlyozta Casey Popovich, a tanulmány vezető szerzője.

TartalomjegyzékhezVilágképem <  Anyag-időszak     

------------------------

2015. április 10., péntek 20:38 , forrás: MTI, szerző: BuL

http://mno.hu/szinesvilag/kiszamoltak-mikor-keletkezett-a-nap-1281330?utm_source=hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel_20150411