Rieth József: Anyagvilág - Háttérinformáció

Kettős szupermasszív fekete lyuk kvazárban

Tartalomjegyzékhez Világképem     

Egy amerikai—kínai együttműködés keretében végzett csillagászati kutatás során egy kutatópáros a NASA Hubble-űrtávcsövének megfigyelései alapján két szupernagy tömegű fekete lyukat fedezett fel a Földhöz legközelebb eső, Markarian 231 nevű kvazárban. A bináris — egy nagyobb és egy kisebb tömegű szupermasszív fekete lyukból álló páros — felfedezése megerősíti azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a fekete lyukak maguk is összeolvadások révén növekednek egyre nagyobbra. Az eredményről a kutatók az Astrophysical Journal-ben számoltak be.

Xinyu Dai, az Oklahomai Egyetem fizikus-csillagász professzora és munkatársa, Youjun Lu, a Kínai Tudományos Akadémia Nemzeti Csillagászati Obszervatóriumának csillagásza, A Hubble-űrtávcső megfigyelései alapján a Markarian 231 középpontja irányából érkező ultraibolya sugárzást vizsgálták, majd összevetették azt a Lu által a galaxis spektrumára kidolgozott modellel. Ennek eredménye ként vonták le azt a következtetést, hogy a kvazár szívében a korábbi feltételezésekkel szemben nem egy, hanem két szupermasszív fekete lyuk lapul.

Kettős fekete lyuk (fantáziakép) Kép: space telescope science institute (Stsci)

„Nagyon izgalmasnak találtuk a felfedezést, nem csupán a konkrét, a Markarian 231 galaxis vonatkozásában, hanem mert az ennek során alkalmazott modell és eljárás újabb lehetőséget teremt arra, hogy vele módszeresen felkutassunk más bináris fekete lyukakat az ultraibolya tartományban kibocsátott sugárzásuk segítségével" — nyilatkozta Lu.

„A Világegyetem szerkezetének kialakulása és fejlődése során a kisebb galaxisok, galaxishalmazok összeolvadásukkal egyre nagyobbra nőnek, és eközben ugyanez történik a bennük lévő fekete lyukakkal is — a bináris fekete lyukak ennek bizonyítékai" — tette hozzá Dai.

Tartalomjegyzékhez Világképem     

------------

(ScienceDaily)

1210 ■ Élet és Tudomány ■ 2015/38

https://en.wikipedia.org/wiki/Markarian_231 

http://astronomyisawesome.com/galaxies/markarian-231-a-tale-of-two-black-holes/