Rieth József: Anyagvilág - Háttérinformáció

A Beta Pictoris óriásbolygója

Tartalomjegyzékhez Világképem     

Tavaly novemberben üzembe állt a Gemini Obszervatórium 8 méteres Déli Távcsövére szerelt exobolygó-figyelő eszköz, a Gemini Planet Imager (GPI), amelynek első, a tőlünk 63 fényévre levő Beta Pictoris óriásbolygójáról készült felvételeit idén januárban tették közzé. A rendkívül tiszta és éles képek mindössze egy perces expozíciós idővel készültek, ezzel is bizonyítva, hogy az új generációs megfigyelőeszköz nagy kontrasztos adaptív optikai rendszeréhez (AO) fűzött várakozások nem voltak alaptalanok.

   

A Gemini exobolygófigyelő eszköz (GPI) közvetlen képe a Beta Pictoris b óriásbolygóról

(az anyacsillag fényét a felvételen kitakarták KÉP: LLNL -- A GPI szerkezeti vázlata

Most egy a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) kutatói vezette nemzetközi kutatócsoportnak a GPI-felvételei segítségével sikerül a lefényképezett, legalább négyszeres Jupiter-méretű óriásbolygó, a Beta Pictoris b pályáját és méretét is a korábbiaknál pontosabban meghatározni.

A Béta Pictorist látványos törmelékkorong övezi, amelynek poranyaga a benne megbújó, és időnként egymással ütköző bolygócsírákból kaphat utánpótlást. A korong külső részével szöget bezáró kisebb belső tartományában sikerült 2008-ban a Beta Pictoris b bolygót kimutatni, amely még rendkívül fiatal (mindössze 20 millió éves), és anyacsillagától nagyjából a Szaturnusz naptávolságának megfelelő távolságban kering.

Fantáziakép a Beta Pictoris b-ről KÉP: LUIS CALCADA/ESO

„Célunk az, hogy megértsük, hogyan alakulnak ki a csillagok körüli bolygórendszerek — mondta Lisa Poyneer, az LLNL csillagásza, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben (PNAS) megjelent cikk egyik szerzője. — Egy ennyire fiatal, még kialakulóban lévő bolygórendszer megfigyelése sokat segíthet abban, hogy belőle saját Naprendszerünk múltbeli, korai fejlődésére következtessünk."

A kutatók számításai szerint van némi esély arra, hogy a bolygó 2017 végén úgy fog átvonulni anyacsillaga korongja előtt, hogy a tranzit a Földről is észlelhető lesz. Ez újabb lehetőséget kínál majd a bolygó méretének pontosítására, illetve spektroszkópiai mérésekkel a kémiai összetételének meghatározására is.

Tartalomjegyzékhez Világképem     

-----------------------

(LLNL)

Élet és Tudomány - 2014/22 - 700.o.

http://wondergressive.com/new-exoplanet-imager-alien-worlds/

http://w.astro.berkeley.edu/~kalas/gpi/pages/gpi_tech_overview.html