Rieth József: Anyagvilág - Háttérinformáció

Jeges barna törpe a szomszédban

TartalomjegyzékhezVilágképem <    (Sugárzás-időszak, Anyag-időszak)     

Amerikai csillagászok a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) és Spítzer infravörös tartományban működő űrtávcsöveivel felfedezték az eddig ismert leghűvö-sebb barna törpét, amelynek felszíne olyan fagyos lehet, mint Földünkön az északi sarkvidék. Az űrtávcsövekkel az objektum távolságát is sikerült meghatározni, amely mindössze 7,2 fényév — így a jeges barna törpe Napunk negyedik legközelebbi szomszédja.

Fantáziakép a WISE J085510.83-071442.5 barna törpéről

(a Nap a hozzá legközelebb eső, tőle jobbra látható fényes csillag)

KÉP: ROBERT HURT/JPL, JANELLA WILLIAMS/PENN STATE UNIVERSITY 

A barna törpék a csillagokhoz hasonló módon kezdik életüket, egy sűrűbb gáz- és porfelhő gravitációs összehúzódásával, ám össztömegük kevés ahhoz, hogy bennük a nukleáris fúzió beinduljon — ezért félbemaradt csillagoknak is nevezik őket. A most felfedezett WISE J085510.83-071442.5 jelzésű barna törpe felszíni hőmérséklete mindössze mínusz 48 és mínusz 13 Celsius-fok között van (a korábbi csúcstartóé szobahőmérséklet körüli volt). Ha netán keringene is körülötte bolygó, annak hőmérséklete hasonlóan dermesztő lehet, így teljesen valószínűtlen, hogy rajta élet volna.

Mivel az ennyire hűvös égitestek látható fényt nem bocsátanak ki, jelenlétük az optikai távcsövek számára ész-lelhetetlen. A WISE (és a Spitzer) infravörös távcsövek azonban érzékelik hősugárzásukat, amely ugyan gyenge, de a még dermesztőbb csillagközi térből mégis kiemelkedik. A másik tényező, amely a felfedezést lehetővé tette, a barna törpe közelsége, amely miatt a WISE különböző időpontokban készült felvételein gyorsan mozgó objektumként jelent meg.

A nap eddig ismert legközelebbi szomszédai

(nevük, távolságuk fényévben és felfedezésük éve)

Kép: Janella Williams, Penn State University

A WISE J085510.83-071442.5 tömege becslések szerint a Jupiter tömegének háromszorosa — tízszerese közé eshet. Ekkora tömeggel akár egy bolygórendszeréből kitaszított gázóriás (bolygó) is lehetne, de a csillagászok inkább barna törpének vélik, lévén azok jóval gyakoribbak. Amennyiben valóban az, akkor egyike a legkisebb tömegű ismert barna törpéknek.

A Naptól mért távolságát a WISE és a Spitzer-űrtávcsövek kombinált méréseivel, parallaxis-módszerrel határozták meg, mondta el a kutatócsoportot vezető Kevin Luhman, a Penn Állami Egyetem (PSU) csillagászat és asztrofizika professzora.

Tavaly márciusban Luhman és munkatársai fedezték fel azt a mostaninál melegebb barna törpe párt is, amely még ennél is közelebb, mindössze 6,5 fényévre van a Naptól. Az akkori felfedezéshez kapcsolódó, a Naprendszer külső peremvidékét is vizsgáló elemzéseik nagy valószínűséggel kizárták egy ott keringő, többek által feltételezett, X- vagy Nemezis néven említett bolygó létezését.

TartalomjegyzékhezVilágképem <    (Sugárzás-időszak, Anyag-időszak)     

-------------

(ScienceDaily)

Élet és Tudomány ■ 2014/19 ■ 603