Anyagvilág - Háttérinformáció

Egy különös exobolygó

Tartalomjegyzékhez Világképem     

Meglehetősen furcsa gázóriás csatlakozott azoknak az exobolygóknak a ma még rövid listájához, amelyeket közvetlen megfigyelésük révén fedeztek fel. A bolygó a tőlünk 155 fényévre levő GU Psc csillag körül kering, amelynek tömege nagyjából harmada a Napénak, és a Halak (Pisces) csillagképben látható.

Fantáziakép a GU Psc b exobolygóról és anyacsillagáról
KEP: LUCASGRANITO

A bolygót felfedező nemzetközi csillagászcsoport, amelyet a Montreali Egyetem PhD-hallgatója, Marié-Eve Naud vezetett, a Gemini Obszervatórium, a Francia-Kanadai Hawaii Távcső (CFHT) és a W.M. Keck Obszervatórium megfigyeléseinek összehasonlító elemzése során bukkant rá a bolygóra. Utóbbit az teszi különlegesen érdekessé, hogy extrém nagy távolságban - az átlagos Nap-Föld távolság 2000-szeresében — kering anyacsillaga körül. Ebből kiszámíthatóan mintegy 163 ezer földi év alatt (!) kerüli meg napját.

Nem kis mértékben ennek a páratlanul nagy távolságnak köszönhető, hogy a több földi óriástávcső által különböző hullámhossztartományokban készített felvételekből a kutatóknak sikerült magáról a bolygóról közvetlen képet összerakni.

A GU Psc b exobolygó és anyacsillaga, a GU Psc elhelyezkedése az égbolton a Gemini South távcső látható- és infravörös,
illetve a CFHT infravörös felvételei alapján összeállított hamis színezésű (a vörös az emberi szem számára egyébként
láthatatlan infravörös fényt kódolja) kompozit képen KÉP: GEMINI SOUTH TELESCOPE/CHFT

A kutatók azért vizsgálták át tüzetesebben a GU Psc környezetét, mert a csillag maga is egy olyan fiatal csillagokból álló csoportosulásnak (az AB Doradusnak) a tagja, amelyek legfeljebb 100 millió évesek, így bolygóik (ha léteznek) még lehűlőben vannak, azaz saját hősugárzásuk meglehetősen erőteljes. (Spektrumának elemzése alapján a GU Psc b exobolygó felszíni hőmérséklete mintegy 800 Celsius-fok, ebből megbecsülhető, hogy tömege 9-13 Jupiter-tömeg lehet.)

A kutatók szerint a GU Psc b a természet ritka ajándéka, amely -- mivel közvetlenül tanulmányozható — sokat segíthet az idegen csillagok körüli bolygórendszerek keletkezésének és fejlődésének megértésében. Az exobolygók elsöprő többségének esetében azonban a csillagászok nincsenek ennyire kedvező helyzetben, hiszen a bolygók általában napjukhoz sokkal közelebbi pályákon keringenek, ami a csillag sokkal erőteljesebb sugárzása miatt megnehezíti a közvetlen leképezésüket.

Tartalomjegyzékhez Világképem     

-------------

(ScienceDaily)

Élet és Tudomány - 2014/23 - 730-731.o.

https://en.wikipedia.org/wiki/GU_Piscium_b