Rieth József: Anyagvilág - Háttérismeret

A Curiosity is célhoz ért

TartalomjegyzékhezVilágképem <  Anyag-időszak     

A NASA Mars Curiosity tudományos laboratóriuma több mint kétévnyi, felfedezésekben eddig sem szűkölködő vándorlás után elérte eredetileg kitűzött fő célpontjának, a hatalmas Gale-kráter közepén emelkedő, mintegy 5 kilométer magas Sharp-hegységnek a lábát, s hamarosan megkezdi lassú felkapaszkodását a hegyoldalon. Az elsőként sorra kerülő alsó, évmilliárdok alatt lerakódott rétegek tudományos vizsgálatától sokat várnak a kutatók: reményeik szerint minden korábbinál alaposabb képet kaphatnak majd a bolygó fejlődéstörténetéről.

A Curiosity eredeti útvonalát a kerekek sérülései miatt némileg

megváltoztatták: fehér színnel az eredeti, sárgával az új útvonalat

jelölték. A kis betétképen a Curiosity eddig megtett útja látható.

 

A Curiosity panorámaképe a Mount Sharp immár közeli lejtőiről. A robot felkapaszkodásának kezdőpontjaként kijelölt Pahrump Hills közvetlenül a lépték-mérőrúd fölött látható KÉPEK: NASA JPL

A Curiosity felkapaszkodásának eredetileg tervezett útvonalát időközben a földi irányítók megváltoztatták: a marsjáró korábban megsérült kerekei miatt egy némileg rövidebb és biztonságosabbnak tűnő utat választottak, amely a mostani pozíciójához közelebb eső Pahrump Hills nevű kőzetkibúvástól indul a távolabb eső Murray Buttes helyett. (Egyébként mindkét kezdőpont a hegy déli alapzatának és a kráter aljának találkozásánál kialakult határvonalra esik.)

A misszió irányítóinak ígérete szerint viszont mostantól, hogy sikerült a hegy lábát biztonságban elérni, már a soron következő tudományos programok kapnak prioritást: tüzetesen megvizsgálják majd az évmilliárdok alatt egymásra rakódott rétegeket, hogy minél több ismeretet szerezhessenek a Mars geológiai múltjáról. Ez az ígéret egyúttal válasz azokra az elégedetlenkedő bírálatokra, amelyek szerint eddigi útja során a rover túl gyors ütemben haladt, és a rendelkezésére álló lehetőségeknél jóval kevesebb és nem elég alapos vizsgálatot végzett a vörös bolygón.

Ezzel szembeállítható viszont, hogy a 2012 augusztusában a Marsra érkezett Curiosity már eddigi működése során teljesítette eredetileg 2 évesre tervezett programjának legfőbb tudományos célkitűzését: bizonyítékokat szerzett arra, hogy a Marson valaha léteztek a mikrobiális élet kialakulásának feltételei.

TartalomjegyzékhezVilágképem <  Anyag-időszak     

----------------- (NASAJPL)

1242 ■ Elet és Tudomány • 2014/39