Anyagvilág - Háttérinformáció:

Hej, hó! - hét kicsi törpe(galaxis)!

Tartalomjegyzékhez Világképem     

A Yale Egyetem csillagászai egy lényegében „házilagosan", kereskedelmi forgalomban kapható telefotólencsékből összeállított távcsővel egy közeli spirálgalaxis megfigyelése közben hét eddig ismeretlen törpegalaxist fedeztek fel az égbolt vizsgált szegmensében. A korábban nem látott objektumokról egyelőre nem tudni, fizikailag is az eredetileg célba vett M101-(vagy Szélkerék-) spirálgalaxishoz kapcsolódnak-e, vagy csupán látszólag esnek hozzá közel — ezt csupán további megfigyelések dönthetik el. Ám bármi legyen is a válasz, a felfedezés mindenképpen új adalékokkal szolgálhat a rejtélyes sötét anyag mibenlétének és Világegyetembeli eloszlásának, illetve a galaxisok fejlődésének megértéséhez. A felfedezésről a kutatók az Astrophysical Journal Lettersben számoltak be.

Az összetett rovarszemhez hasonló elrendezésben nyolc teleobjektívből összeállított robottávcsövet (melynek nevében — Dragonfly Telephoto Array — a dragonfly = szitakötő szó is erre a hasonlóságra utal) Pieter van Dokkum, a Yale csillagászati tanszékének vezetője és a Torontói Egyetem csillagásza, Roberto Ábrahám tervezte. A lencséket a belső fényszóródást csökkentő különleges bevonattal látták el. Így végül egy olyan távcsőhöz jutottak, amely különösen alkalmas diffúz, alacsony felszíni fényességű objektumok észlelésére.

Az M101- (Szélkerék-) spirálgalaxis közelében felfedezett hét törpegalaxis helyzete az égbolton (a kis betétképeken az

egyes törpegalaxisok kinagyított képe). Kis képen a Yale kutatói által összeállított Dragonfly (=Szitakötő) Telephoto Array

távcső, amely a rovarok összetett szeméhez hasonló elrendezésű, több telefotó lencséből áll. KÉPEK: YALE UNIVERSITY

„Részünkről ez tudatos választás volt — nyilatkozta van Dokkum —, mert tisztában voltunk azzal, hogy a sokkal nagyobb teljesítményű, és ennek megfelelően drágább távcsövek működési idejébe nem fér bele, hogy átpásztázzák az égbolt ilyen érdektelennek tűnő tartományait, ahol pedig még számos halvány, diffúz objektum rejtőzhet."

A következőkben a Yale kutatói azt szeretnék kideríteni, vajon a most fölfedezett hét törpegalaxis az M101 körüli kísérők-e, vagy csupán az égbolton esnek látszólag egymás közelébe?

Az utóbbi esetben ugyanis a kutatók szerint olyan új típusú objektumokról — egymástól független, szétszórt törpegalaxisokról — van szó, amelyeket a galaxisfejlődési modellek már régen megjósoltak, ám eddig nem nagyon észleltek: ebben az esetben ezerszám számíthatunk még hasonlók felfedezésére.

Ennek eldöntéséhez azonban nélkülözhetetlen a törpegalaxisok távolságának meghatározása, amelyhez azonban a mostaninál jóval pontosabb megfigyelések szükségesek, amelyeket reményeik (és már kapott ígéretek) szerint a Hubble űrtávcsővel végezhetnek el.

„Nagyon meglepne, ha mind a hét most felfedezett törpegalaxis az M101 kísérőjének bizonyulna, így meggyőződésem, hogy legalább néhányuk ebbe az új kategóriába kerül" — mondta van Dokkum.

Tartalomjegyzékhez Világképem     

--------------------

(Yale News)

Élet és Tudomány ■ 2014/30 ■ 955

http://www.csillagaszat.hu/hirek/a-szelkerek-galaxis-het-torpe/

https://sg.hu/cikkek/106539/hazi-keszitesu-teleszkop-fedezett-fel-galaxisokat

http://mlzphoto.hu/2015/05/28/epitsunk-tavcsovet-egy-mareknyi-szuper-telefoto-objektivbol/