Rieth József: Anyagvilág - Háttérinformáció

Spirálkarok egy protoplanetáris korongban

 

TartalomjegyzékhezVilágképem <  Anyag-időszak     

 

Amerikai csillagászok egy Naphoz hasonló csillag körüli por- és gázkorongban olyan spirálkarokhoz hasonló szerkezeteket fedeztek fel, amelyek nagy valószínűséggel a csillag körül már megszületett, de még nem látható bolygókra utalnak.

 

,,Számítógépes szimulációk már korábban is jelezték, hogy egy-egy bolygó megszületése, illetve annak gravitációs hatása megzavarja a csillag körül forgó por- és gázfelhőt, s benne különféle szerkezeteket — például sűrűbb vagy éppen üres gyűrűket, vagy spirálkarokat hozhat létre. Most először magunk is tanúivá válhattunk egy ilyen viszonylag rövid ideig tartó átmeneti jelenségnek" — mondta Carol Grady csillagász, a kutatócsoport tagja.

 

Spirálkarok a fiatal SAO 206462 csillag körüli protoplanetáris korongban KÉP: NAOJ/SUBARU

 

Az SAO 206462 egy nagyon fiatal, becslések szerint mindössze 9 millió éves csillag tőlünk 456 fényévre, a Farkas (Lupus) csillagképben. A körülötte kavargó gázban gazdag protoplanetáris korong a csillagtól mintegy 22,5 milliárd kilométer távolságig (ez nagyjából a Plútó naptávolságának kétszerese) terjed. A japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium közeli infravöröstartományban készült felvételén a csillag körüli protoplanetáris korongban két spirálkar látható. Elméleti modellszámítások szerint egyetlen már létrejött bolygó gravitációs hatása két egymással átellenes spirálkart hoz létre az anyagkorongban. Az SAO 206462 körül megfigyelhető aszimmetrikus szerkezet azonban nem felel meg ennek a modellnek, hanem két bolygóra utal, amelyek együttes hatása hozta létre a képen látható szerkezetet. Emellett a szerzők arra is figyelmeztetnek: más hatások is létrehozhatnak hasonló szerkezetet.

 

„Számítógépes modellek már va­lóban korábban jelezték, hogy egy protoplanetáris korongban a bolygók születése közben kialakulhatnak ilyen szerkezetek — mondta Mária Womack, a Nemzeti Tudományos Alap (NSF) csillagászati osztályának programigazgatója. — Most először sikerül ténylegesen megfigyelni ezt a jelenséget, amely egy bolygórendszer kialakulása során csillagászati időléptékben mérve rendkívül rövid ideig tartó szakasz, mondhatni egy ritka pillanat. Közvetlen megfigyelése megerősíti azokat a bolygórendszerek kialakulására vonatkozó modelleket, amelyek ilyen szerkezetek létrejöttét már korábban előre jelezték."

 

TartalomjegyzékhezVilágképem <  Anyag-időszak     

-------------

(ScienceDaily)

http://hvg.hu/tudomany/20111102_spiralkaru_csillag