Rieth József: Világképem - Háttérismeret

Új eljárás az ősi hidrogénfelhők feltérképezésére

<<< Tartalomjegyzék <<<  Világképem <<<     

A világ legnagyobb földi távcsöveivel és újfajta mérési eljárással vizsgálták csillagászok a korai Világegyetem ősi, hűvös hidrogénfelhőit. Eredményeikről az Amerikai Csillagászati Társaság januári, a floridai Orlandóban rendezett közgyűlésén számoltak be.

A kutatást vezető Jeff Cooke, a Swinburne Műszaki Egyetem és John O'Meara, a St. Michael's College csillagász-professzorai ősi hidrogéngázfelhőket, az úgynevezett csillapított Lyman-alfa rendszereket (DLAs) vizsgálták. Ezek tartalmazzák a Világegyetem teljes hidrogéngázkészletének túlnyomó részét, amelyből a feltételezések szerint a ma körülöttünk látható csillagok és galaxisok anyaga is származik.

A DLAs felhőkben jelenleg csak mérsékelt ütemű csillagképződés folyik, ezért saját fényük túl halvány ahhoz, hogy megfigyeljék őket. Ehelyett olyankor észlelhetők, amikor egy távoli kvazár látóvonalába esnek, ekkor ugyanis jellegzetes hullámhosszakon (ezek a hidrogén Lyman-alfa vonalai) nyelik el a kvazár sugárzását. Korábban ez volt az egyetlen módszer a feltérképezésükre.

Jóllehet a kvazárok rendkívül fényes objektumok, ám hatalmas távolságuk miatt csaknem pontszerűnek látszanak, (látszólagos átmérőjük csupán a fényév töredékét teszi ki). Ezért is vetődött fel az az elképzelés, hogy talán a látóvonalba eső, közelebbi, és ezért számunkra jóval nagyobb felületet mutató galaxisokat is fel lehetne erre a célra használni.

„Ehhez persze előbb alaposan meg kell ismerni a szóbajöhető galaxisok tulajdonságait, ami a jelenlegi legnagyobb felbontású földi távcsövek, mint például a hawaii 10 méteres Keck távcső, vagy a chilei VIST 8 méteres távcsöve, hosszú expozíciós idejű megfigyeléseivel érhető el — mondta Cooke. — A következő generációs, még nagyobb távcsövekkel pedig az eljárás tovább finomítható, és az adatok mennyisége pedig a sokszorosára növelhető."

Fantáziakép a látóvonalba eső galaxisok fényének elnyelésén alapuló új eljárásról
KÉP. ADRIAN MALEC/MARIE MARTIG

A galaxisokon alapuló új eljárással a látóvonalba eső galaxisok fényének elnyeléséből a 3D tomográfiához hasonló rétegfelvételek nyerhetők, amelyekből minden eddiginél pontosabban rekonstruálható az ősi hidrogénfelhők eloszlása a korai Univerzumban. „Ez ismét egy lépéssel közelebb visz a galaxisok kialakulásának és fejlődésének megértéséhez" — összegezte O'Meara.

<<< Tartalomjegyzék <<<  Világképem <<<     

---------------------

(ScienceDaily)

Élet és Tudomány - 2016/3 - 92.o-