Rieth József: Anyagvilág - Háttérinformáció

Szuperfényes kvazár a Világegyetem hajnaláról

 

TartalomjegyzékhezVilágképem <  Anyag-időszak     

Egy nemzetközi csillagászcsoport a belátható Világegyetem peremén olyan kvazárt fedezett fel, amelynek kivételes ragyogását az abból az időszakból eddig ismert leghatalmasabb szupernagytömegű fekete lyuk táplálja.

Az SDSS J0100+2802 (a kép közepén látható vörös pötty) a belátható Világegyetem peremének

legfényesebb kvazára (KÉP: SLOAN DIGITAL SKY SURVEY)

Az SDSSJ010013.02+280225.8 (röviden: SDSS JO1OO+2802) jelzésű kvazár fényének a Világegyetem tágulásából adódó vöröseltolódásából (z—6,30) kiszámítható, hogy ma észlelt fénye 12,8 milliárd éve, azaz alig 900 millió évvel a Nagy Bummot követően indult el felénk. Eddig mindössze 40 olyan kvazárt ismerünk, amelyeknek I a vöröseltolódása I a z=6-os értéket s meghaladja.

Az SDSS JO1OO+2802 luminozitása 420 billiószorosa a Napénak, és több mint hétszeresen ragyogja túl az eddig ismert legtávolabbi kvazár fényét. Ebből kiszámítható, hogy a benne megbúvó szupermasszív fekete lyuk tömege 12 milliárd naptömeg, azaz a Tejútrendszerünk szívében lévő 4 millió naptömegnyi fekete lyukénak mintegy 3800-szorosa.

Fantáziakép egy szupernagytömegű fekete lyuk felé örvénylő anyagtömegről

(KÉP: ZHAOYU LI/NASA/JPL-CALTECH/MISTI MOUNTAIN OBSERVATORY)

A kvazárok fénye a galaxisok szívében lapuló szupernagytömegű fekete lyukak felé örvénylő és eközben felhevülő anyagtömegektől származik. A folyamat során keletkező sugárzás nyomása azonban a fekete lyuk gravitációs vonzásával összevetve éppen ellentétes irányú, taszító hatást hoz létre, s ezáltal fékezi a fekete lyuk növekedésének ütemét. „Mivel a növekedés üteme ennek eredményeképpen korlátozott, mai modelljeink alapján nem igazán érthető, hogyan nőhetett ilyen hatalmasra egy fekete lyuk ennyire rövid idő alatt" — írják a kutatók a felfedezésről a Nature-ben beszámoló cikkükben.

TartalomjegyzékhezVilágképem <  Anyag-időszak     

----------------

(Sci-News)

Élet és Tudomány - 2015/11 - 348.o.