Anyagvilág - Háttérinformáció

A Világegyetem legfényesebb galaxisa

Tartalomjegyzékhez Világképem     

Csillagászok a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) infravörös kutatóműholdjával egy távoli, a Világegyetemben eddig ismert legfényesebb galaxist fedezték fel, amely az infravörös tartományban több mint 300 000 milliárd Nap fényével ragyog. Mint arról az Astrophysical Joumalben megjelent cikkükben a kutatók beszámolnak, az új objektum (és több hozzá hasonló, szintén nemrég felfedezett társa) számára egyúttal egy új besorolási osztályt — az extrém fényes infravörös galaxisokét — is létrehoztak.

Fantáziakép az eddig ismert legfényesebb galaxisról (KÉP: NASA/JPL-CALTECH 9)

A WISE J224607.57-052635.0 jelzésű galaxis belsejében minden bizonnyal egy gigantikus fekete lyuk lapul, amely környezetéből por- és gáztömegeket gyűjt maga köré egy korongba, amelyben a fekete lyuk felé örvénylő, több millió fokra hevük anyagtömegek nagy energiájú sugárzásokat bocsátanak ki a látható és az ultraibolya fény, továbbá a röntgentartományban. A fényt a fekete lyuk körüli porfelhők elnyelik, ennek következtében felhevülnek, és infravörös sugárzást bocsátanak ki.

A szupernagy tömegű fekete lyukak ugyan közelebbi környezetünkben is szinte minden galaxis szívében megbújnak, ám ilyen gigantikus méretűre eddig ritkán bukkantak ekkora távolságban. A galaxis ugyanis 12,5 milliárd fényévre van tőlünk, ami azt jelenti, hogy a róla ma hozzánk érkező fény 12,5 milliárd évvel ezelőtt (azaz 1,3 milliárd évvel a Nagy Bumm után) indult el felénk, vagyis abban az állapotában látjuk, amikor a Világegyetem életkora még alig tizede volt a mostaninak (13,8 milliárd év). A benne lapuló szupernagy tömegű fekete lyuk tömege mégis, már ebben a korai időszakban meghaladta több milliárd Nap tömegét!

„A szuperfényes infravörös galaxisokban lapuló szupernagy tömegű fekete lyukak ilyen hatalmas tömegre csak úgy tehettek szert, hogy több száz millió éven keresztül folyamatosan, de legalábbis rendszeresen tömérdek anyagot nyeltek el" - mondta Andrew Blain, a Leicesteri Egyetem csillagászprofesszora, a cikk egyik társszerzője.

WISE

A WISE adatainak mostani elemzése során összességében 20, az új kategóriába sorolható galaxist fedeztek fel, közülük a legfényesebb a WISE J224607.57-052635.0, amely egyúttal abszolút értelemben is az eddig ismert legfényesebb galaxis. Korábban részben nagy távolságuk, részben az őket burkoló, és látható fényüket elnyelő porfelhők miatt maradhattak észrevétlenek. Az infravörös tartományban minden korábbit túlszárnyaló ragyogásuk azonban már nem maradhatott rejtve a WISE éppen erre érzékeny „szeme" előtt: ennek tulajdonítható, hogy az eddig ismert legfényesebb galaxisoknak mintegy felét az infravörös tartományban sikerült felfedezni.

Tartalomjegyzékhez Világképem     

------------

(AlphaGalileo)

Élet és Tudomány - 2015/24 - 762-763.o.