Anyagvilág - Háttérinformáció:

Ha kozmikus óriás galaktikus törpével ütközik

Tartalomjegyzékhez Világképem     

Egy több mint 20 ezer ütköző galaxispár megfigyelésén alapuló tanulmány szerint, amikor két, lényegesen eltérő méretű galaxis ütközik egymással, a nagyobbik leállítja a további csillagképződést a kisebbikben. A Monthly Notices of the Astronomical Society-ben megjelent cikk szerzői emellett azt is állítják, hogy amennyiben viszont az ütköző galaxisok mérete közel hasonló, úgy a találkozás hatására mindkettőben felgyorsul a csillagképződés üteme.

Mint azt Luke Davies, a nyugatausztráliai Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) asztrofizikusa elmondta, legközelebbi nagy galaxisszomszédunk, az Andromeda jelenleg is óránként 400 ezer kilométeres sebességgel száguld felénk. „Egyelőre még semmi okunk a pánikra, hiszen az ütközés majd csak mintegy 4 milliárd év múlva fog bekövetkezni — mondta Davies. — Mindazonáltal már csak emiatt is kíváncsiak vagyunk arra, mi történik majd a tényleges ütközéskor."

Korábban a csillagászok úgy vélték, hogy amikor két galaxis ütközik, a találkozás alaposan felkavarja a csillagképzésre egyébként alkalmas gázfelhőiket, amelyekben ennek hatására felgyorsul a csillagok keletkezésének üteme.

Davies és munkatársai mostani elemzése azonban, amely a GAMA (Galaxy and Mass Assembly) felmérésen alapul, azt sugallja, hogy ez túlzottan leegyszerűsített elképzelés. Az, hogy az ütközés felgyorsítja a csillagképződést, vagy éppen ellenkezőleg, elfojtja azt, lényegében az ütköző galaxisok egymáshoz viszonyított méretein múlik, röviden: hogy a nagyobb, vagy a kisebb résztvevőről van-e szó.

„Amikor két hasonló méretű galaxis ütközik, mindkettőben növekszik a csillagképződés üteme — mondta Davies. — Viszont ha valamelyiknek a tömege lényegesen meghaladja a másikét, akkor a nagyobbikban felpezsdül a csillagképződés, a kisebbikben viszont mérséklődik, esetleg teljesen el is hal. Ez annak tulajdonítható, hogy a nagyobbik partner gázt szív el a kisebbiktől, amely így csillagképzésre alkalmas anyag nélkül marad."

Visszatérve a Tejútrendszer és az Andromeda galaxis 4 milliárd év múlva bekövetkező ütközésére, mi várható?

AMIKOR KÉT HASONLÓ MÉRETŰ GALAXIS TALÁLKOZIK

MINDKETTŐBEN MEGNŐ A CSILLAGKÉPZŐDÉS ÜTEME, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY EGYENKÉNT ÓRIÁSOK VAGY TÖRPÉK-E.

ÁM AMIKOR ÓRIÁS TALÁLKOZIK TÖRPÉVEL,

MINDIG AZ ÓRIÁS KERÜL KI GYŐZTESEN. BENNE NÖVEKSZIK A CSILLAGKÉPZŐDÉS ÜTEME, MIKÖZBEN A TÖRPÉBEN CSÖKKEN VAGY ELHAL

Az ütközések hatása a galaxisok viszonylagos méretétől függ

Davies szerint mivel itt két hasonló tömegű galaxisról van szó, amelyek egymáshoz egyre közelebb kerülve, kölcsönösen hatást gyakorolnak egymásra, mindkettőben kialakulnak olyan tartományok, amelyekben a csillagképződés üteme növekszik, illetve olyanok is, amelyekben csökken. Végül összeolvadva egy új galaxisóriás jön létre, amelyben kialakul egy, az addigiaktól eltérő egyensúlyi állapot. Következtében az átlagos csillagképződési ütem eleinte ugyan felgyorsul, ám hosszabb távon nagyjából beáll a korábbi értékek összege, hiszen több anyag nem került a rendszerbe, csak egymás között cserélődtek.

Tartalomjegyzékhez Világképem     

-------------------

(ScíenceDaily)

Élet és Tudomány - 2015/32 - 1018-1019.o.

http://www.blueplanetheart.it/2015/08/06/ecco-cosa-succede-quando-si-scontrano-due-galassievideo/